07-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

KiteCamper Cribs met Joris

De zomer is inmiddels voorbij en veel kitesurfers kijken reikhalzend uit naar het najaar met haar onstuimige herfststormen. Op naar de spot voor een mooie sessie. Joris Trotsenburg doet dat het liefst in zijn zelf omgebouwde camperbus. Na meer dan 12 duizend kilometer dwars door Portugal en Spanje is het nu tijd om te genieten van lekker beschut omkleden en een warme kop koffie na een frisse Noordzee-sessie. 

In deze laatste kitecampercribs lees je hoe het komt dat ook Joris niet is gegaan voor een kant-en-klare camper, wat hij zoal heeft aangepast om zijn busje tot zijn ultieme kitecamper te maken en wat zijn volgende roadtripplannen zijn. 

Geen leien (hef)dakje

Al lange tijd overwoog ik een camper aan te schaffen. Omdat we altijd met onze honden op pad zijn, leek ons dat ideaal. Toen we de knoop eindelijk hadden doorgehakt kon ik geen geschikte camper vinden. Ik wilde namelijk genoeg ruimte hebben voor alle kitesurfgear, geen roestbak en een lage kilometerstand. Daarnaast wilde ik offgrid kunnen gaan. Na een tijd van zoeken en twijfel, kwam de oplossing gelukkig: mijn broertje is meubelmaker en had dankzij zijn recente ontslag genoeg tijd om samen met mij een bus om te bouwen naar kitecamper. Helaas bleek er een ware run op busjes te zijn en veel verkopers boden ze tegen woekerprijzen aan.

Uiteindelijk heb ik een busje gekocht bij een garage, binnen 24uur nadat deze op Marktplaats verschenen was. Maar het mocht niet zo zijn: na twee weken hard werken kwamen we erachter dat dit busje het niet waard was doordat hij toch te oud was en te veel schadeplekken had… Toevallig adverteerde dezelfde garage met een zelfde bus maar veel jonger en in veel betere staat. Opnieuw moest ik snel schakelen. Ik heb de bus die ik slechts twee weken in mijn bezit had, doorverkocht aan een vriend. Deze vriend zou deze bus voor de doorverkoop ombouwen. Dezelfde dag kocht ik onze huidige bus. De bus waar ik nu – drie maanden later en meer dan 12 duizend kilometer verder –  nog altijd enorm van geniet. Het is niet van een leien dakje gegaan – de aanschaf en de verbouwing, maar het hebben van een kitecamper is echt heerlijk! 

Rugpijn

Joris heeft logischerwijs ook veel aan moeten passen om zijn bus een camper te maken. En ook hij zou dingen achteraf anders hebben gedaan. 

‘We hadden in de oorspronkelijk opstelling de dubbele bijrijdersbank draaibaar gemaakt, maar na het eerste weekendje weg kregen we rugpijn op dit bankje. Daarom heb ik het vervangen voor een enkele bijrijdersstoel. Hierop kun je goed zitten aan de uitklapbare tafel die aan het keukenblok zit. Helaas hebben we dus maar één stoel die kan draaien. De bestuurdersstoel zou ik eventueel nog draaibaar kunnen maken, maar ik vind dit niet ideaal in verband met de hoge kast die er achter staat. Daarnaast is mijn bestuurdersstoel luchtgeveerd en dat wil ik niet opgeven!’

Over fijne zitjes gesproken: ‘Ik zou – wanneer ik een grotere bus gehad zou hebben – een treinzitje willen creëren met fijne goede stoelen. Dat had ik nu ook kunnen doen, maar ik wilde juist ook een ruime keuken en veel opbergruimte.’

Plannen zonder plannen 

Met het ombouwen van zijn bus benadert Joris zijn ideaal. Het enige wat hij momenteel te wensen heeft, is een maatje groter en een bus die wat hoger op de wielen staat… idealiter een 4×4. De ervaring leert blijkbaar, want tijdens de roadtrip door Portugal en Spanje heeft Joris zichzelf een paar keer bijna vastgereden. ‘Toch zijn dat vaak wel de mooiste plekjes en spots. Over de onverharde wegen en offroad.’ 

Met deze bus staan er desondanks de nodige trips op de planning. ‘Geregeld een weekendje in onze buurlanden en eind dit jaar staat onze volgende langere trip op de planning.’ Joris heeft Zuid Europa op het vizier, omdat daar ook in het najaar voldoende wind en mooi weer te vinden is. Maar waar de reis precies heen zal gaan, is onbekend. ‘Het fijne van mijn eigen kitecamperbus is dat ik last-minute kan besluiten waar en wanneer ik weg ga. Hierdoor zijn trips en vakanties spontaan en voor ons zijn spontane dingen altijd het leukst. Verder wil ik graag richting Denemarken en Noorwegen. Maar alleen met goed weer. Op lange termijn wil ik een keer voor minimaal 3 maanden rondtoeren. Wellicht voorbij de grenzen van Europa.’

___________________________________________________________________________________________________

Dit artikel “KiteCamper Cribs” komt uit Access #5 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van