22-10-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

KiteCamperCrib – Bianca Kersten en hond Guapa

In de laatste paar edities van Access kwam het al voorbij, net als dat we het op de weg en op de spot steeds vaker voorbij zien komen: Surfbussen -ofwel: KiteCampers!

Op roadtrip naar zuid Spanje in mijn eigen kitesurfbusje, sprak ik Bianca. Naast eigenaar van een kitesurf-appartement in Tarifa is ook zij buseigenaar en fervent camperaar. Elk vrij moment grijpt ze aan om met haar zelf omgebouwde bus op pad te gaan. De swell achterna; een uitje naar Portugal of ‘even’ terug naar Nederland via de prachtige Franse kust. Maar daarnaast is de camper ook haar dagelijkse kite- en surfgear-vervoersmiddel: ‘Ik kies voor een campermodel met meer binnenruimte zodat er meer plek is om te koken en er gezellig met vier mensen aan tafel gezeten kan worden. Maar dat is voor dagelijks gebruik lastig met parkeren in het centrum van de stad.’

De eisen: snel, breed, nieuw en dus niet te groot. Dat zijn voor Bianca en haar hond Guapa de bepalende factoren geweest voor de zoektocht naar een bus. Bianca’s grijze jumper is niet haar eerste kitecamper. Mede door haar ervaringen met afmetingen en snelheid, moest de nieuwe bus toch zeker aan deze belangrijke eisen voldoen. ‘Ik had een uitgebouwde ex-bakkerswagen gebouwd op de basis van een Volkswagen T4. Ik kwam er al snel achter dat ik liever een bus wilde waar ik ook snel mee van A naar B kon om spontane korte tripjes te kunnen maken. Dus vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een Citroën Jumper of iets gelijksoortiga. De kitecamper-to-be moest daarnaast ook vooral een nieuwere bus zijn. In iets betere staat. Daarnaast vind ik het belangrijk om de  mogelijkheid te hebben om in de breedte te slapen, vandaar dat ik niet gezocht heb naar een VolksWagen Crafter of iets wat daarop lijkt.’

Wanneer je alleen bent, kun je ook een bedje in de lengte van de bus inbouwen. Dat kost natuurlijk wel wat ruimte en maakt het leefgedeelte van de bus aanzienlijk smaller. Ook houd je zo minder opties over om kasten en een keuken in te kunnen bouwen. Geen optie dus voor Bianca. 

De ideale bus

Is het, wanneer je de juiste bus gevonden hebt, vanzelfsprekend dat de inbouw ook helemaal naar wens wordt? Volgens Bianca ‘zijn er altijd nog wensen en verbeterpunten’.  Zo zou zij de voorbank in haar bus voorzien van een swivel om hem te kunnen draaien. Ook zou ze het mogelijk maken om handig aan een tafel tegenover elkaar te kunnen zitten. ‘Als je met iemand anders op roadtrip bent is het wel zo leuk om tegenover elkaar te kunnen zitten voor een hapje of drankje. Ook heb ik dan meer ruimte om te kunnen werken achter de laptop.

Het is volgens Bianca niet te duiden hoe de ideale camperbus voor een kitesurfster er van binnen precies moet uitzien. ‘Ik ben blij met mijn huidige bus, omdat ik hem dagelijks gebruik en altijd al mijn kite/surfgear bij mij heb in de ‘garage’ die ik onder het bed in heb gebouwd. Mijn hele camper is eigenlijk gebouwd om mijn 9’1 longboard heen, die dus binnen past. Ik kan mij voorstellen dat iets groters voor op vakantie en voor de gezelligheid met vrienden op bezoek ook fijn is. Toch zou Bianca haar Jumper voor geen goud in willen ruilen. ‘Ik ben trots op de bus die mijn vader met zoveel liefde samen met mij omgebouwd heeft.’

Details

Ik hou van details, dus ik ben erg benieuwd wat Bianca voor speciaals heeft gemaakt of laten maken in haar kitesurfbusje. Enthousiast vertelt ze dat ze een rol behang uit de jaren 70 had gescoord in een of andere vintage shop. Er was nog maar één rol van. Het patroon van het behang moest vervolgens het patroon in de bus worden. ‘Maar dat kan natuurlijk helemaal niet van papier!’ Heel slim heeft Bianca een deel van de rol behang in laten scannen in a0-formaat om dat vervolgens te laten drukken op vinyl. ‘Vinyl is namelijk enorm sterk en ook de juiste keuze bij wisselende weersinvloeden. Daar heb ik uiteindelijk mijn bus mee behangen.’

Een ander detail: de gordijntjes: ‘Ik heb foto’s gemaakt van het strand van ‘mijn Tarifa’. Foto’s zoals je die nu zou zien wanneer je uit het raam van de bus kijkt vanaf de parkeerplaats bij het strand. Ik heb deze foto’s laten drukken op vinyl en heb nu vinyl gordijnen laten maken met klittenband. De deuren hebben see-through gordijnen dus dan zie je aan het strand in Portugal bijvoorbeeld een mix van het strand daar en dat van Tarifa. Zo is Bianca, waar haar bus ook staat, overal een beetje thuis.

Next up….

Over bestemmingen en ‘waar de bus ook staat’ gesproken: ik ben benieuwd naar waar Bianca’s volgende roadtrip heen gaat. ‘Mijn volgende bestemming is het strand hier in Tarifa! Ik slaap in de zomer altijd aan het strand om de drukte van Tarifa te ‘ontlopen’. Ik verhuur alle kamers in mijn kitesurf-appartement. Na alle gezelligheid met mijn gasten op het strand en op het terras in de stad, ga ik heerlijk naar een stil plekje onder de sterren waar ik alleen de golven hoor. Zo zorgt mijn busje ervoor dat ik en Guapa altijd kunnen genieten van onze vrijheid.’


Dit artikel ‘’Fresh Access #3 2021” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van