14-04-2009 - Kitesurfen, Nieuws

Kiten in het Griekse Rhodos

Rhodos, waar de windgoden Zephyrus en Boreas de scepter zwaaien
Rhodos is het op twee na grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de Dodekanesos. Als één van de meest oostelijk gelegen eilanden van Griekenland, is Rhodos strategisch gelegen op slechts een paar kilometer zuidelijk van het Turkse vasteland. Vandaar dat er ook een legerbasis gestationeerd is in het uiterste zuiden, Prasonisi. Het eiland beslaat 1398 vierkante kilometer en telt ongeveer 120.000 inwoners. De gelijknamige hoofdstad Rhodos-stad ligt in het uiterste noorden van het eiland. Hier liggen zowel de oude historische als de moderne commerciële haven. De luchthaven van Rhodos (Diagoras International Airport) ligt veertien kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad. Het binnenland is bergachtig, dunbevolkt en begroeid met talrijke bossen.
Rhodos heeft veel zonuren per jaar en er zijn daarom veel toeristen. Het is zeer eenvoudig om per boot naar naburige eilanden te gaan en daar te overnachten of dezelfde dag weer terug te reizen naar Rhodos. Er zijn vaste veerverbindingen tussen Rhodos en het Griekse vasteland. Ook zijn er verbindingen met het Turkse vasteland (Marmaris). Rhodos heeft zowel kei- als zandstranden. Keistranden vind je voornamelijk in het oosten van het eiland terug, zandstranden in het westen. In de zomermaanden kun je aan de westkant genieten van de verfrissende zeewind, aan de oostkant van het eiland daarentegen is het warmer door het ontbreken van de zeewind.

Prasonisi
Het uiterste zuiden van Rhodos bestaat uit een schiereiland met een landtong van zand. Dit is veruit de mooiste en meest windzekere spot van het eiland. Doordat de noordwestelijke wind tussen twee bergen geperst wordt is hij hier altijd één á twee beaufort sterker dan elders op het eiland. Het andere voordeel is dat je aan beide zijden kunt kiten. De baai waar de wind aflandig is, heeft vrijwel spiegelglad water, terwijl er in de andere baai met aanlandige wind kleine tot middelmatige golven staan, tussen de anderhalf en drie meter, al naar gelang de windsterkte. De wind waait uit noordwestelijke richting en is gemiddeld tussen de vier en zeven beaufort. De beste tijd om naar Rhodos te gaan, is tussen mei en oktober. In de zomermaanden is de wind sterker en de temperatuur kan dan makkelijk oplopen tot vijfendertig graden. De zeetemperatuur loopt vanaf mei van twintig graden op tot zo’n 25 graden in oktober. In het voor- en najaar zijn de condities iets gemoedelijker. Nadelen van Prasonisi zijn dat het echt in the middle of nowhere ligt. En dat het strand aan de aanlandige kant vol zwerfvuil ligt. Toen wij er waren lag er bijvoorbeeld een dode hond in verre staat van ontbinding. Maar ook een bedspiraal en talloze andere producten. Verder is er in zee een plek waar zeewier zich ophoopt. Maar als je één rakje opsteekt heb je daar al geen last meer van. Aan de aflandige kant bevinden zich zowel de kite- als de windsurfschool. Dat maakt het af en toe een beetje druk. Je moet tussen de lessers doorlaveren. Of over ze heen springen, maar dat wordt minder gewaardeerd.
Er zijn verschillende accommodaties. Je kunt een appartement met keuken huren, of een hotelkamer met half- of volpension. Wij hebben deze keer een pakketreis via Happy Sport geregeld. Lekker makkelijk, hoef je zelf niet te zoeken. De appartementen zijn eenvoudig, maar een enorm pluspunt is dat ze elke dag worden schoongemaakt. Prasonisi ligt op ongeveer anderhalf á twee uur rijden van zowel Rhodos-stad als het vliegveld. In ongeveer één uur rijd je naar Lindos, een drukkere plaats met legio restaurants en barretjes. Een stuk dichterbij, op tien minuten rijden, ligt het pittoreske dorp Kattavia. Hier liggen rond de kleine dorpsplein vier restaurantjes.

Alex Beach, Trianda, Ixia
In het noordwesten van Rhodos zijn ook enkele kitespots: Trianda, Ixia en Alex Beach. Het zijn smalle stranden van slechts vijfentwintig meter breed en het ligt er vol met dikke kiezelstenen. Schoentjes zijn aan te raden. Verder moet je goed op de betonnen dammetjes letten. Deze liggen om de vijftig meter en bevinden zich twintig centimeter onder water. Ze lopen twintig meter de zee in. In Alex Beach ligt op ongeveer zeventig meter vanaf het strand een zandbank waar het sta-diep is. Op de zandbank breken golven van een halve tot een meter hoog. Achter de zandbank wordt het snel diep en vind je veel windgolven van één á twee meter hoog. De spot is rustig. Je vaart maximaal met vijf kiteboarders tegelijk. Dit is perfect voor een spot die ongeveer een halve kilometer breed is. Al met al een redelijke spot. Geschikt voor de wat meer gevorderde kiter. Trianda en Ixia hebben geen speciale voorzieningen.

Kremasti
De spot bij Kremasti is rustig gelegen aan de Egeïsche Zee. Aan de overkant kun je Turkije zien liggen. Op de stranden aan de westkust van Rhodos staan hier en daar nog bunkers, zo ook vlak bij het surfcenter. Pas ervoor op! Ongeveer drie meter van de kant is het al te diep om te staan. Enkele meters uit de kust ligt een kleine zandbank waar het water maar één meter diep is. Daarna loopt de bodem geleidelijker af.
Het strand bestaat hoofdzakelijk uit zand vermengd met grind en stenen. Schoentjes zijn dus verstandig. Als je geluk hebt kom je zeeschildpadden of vliegende vissen tegen.
De golven langs de kant zijn bij matige wind ongeveer een halve meter hoog. Op het water kunnen bij hardere wind golven van anderhalf á twee meter voorkomen. Normaliter zijn ze rond de meter.
De zonaanbidders zitten op ruime afstand van de spot. Dus zolang je hoogte blijft lopen heb je geen last van ze. Het strand is hier ongeveer vijfentwintig meter breed en drie kilometer lang.
Kremasti is een toeristendorp met veel appartementencomplexen en het ademt weinig authentieks uit. Er zijn bars, maar echt spectaculair is het niet. Voordeel is dat Kremasti vlak bij Rhodos-stad ligt en daar is het wel elke avond feest. Dus mocht je naast het kiteboarden ook de bloemetjes buiten willen zetten, dan is dit toch wel de beste uitvalsbasis.

Shops en scholen

Bij het Kite Pro Center in Kremasti zijn altijd mensen aanwezig. Voor de reddingsdienst moet vooraf betaald worden. De tarieven zijn tien euro voor een dag of dertig euro voor een week. Voor dit bedrag helpen de mensen van het center je kite op te laten en te landen en komen je van het water halen als er wat mis is. Deze reddingsdienst is gratis als je spullen huurt of je spullen opslaat in het center. Op het strand van Prasonisi zijn zelfs twee kiteboardscholen en een windsurfschool. Er is een reddingsboot die tegen betaling je spullen redt. Je kunt via Happy Sport van te voren regelen dat je je spullen in de school mag stallen. Er zijn bij beide scholen mensen aanwezig vanaf ’s ochtends tien uur tot ’s avonds half zeven.

No wind
Enkele populaire bezienswaardigheden voor toeristen op Rhodos zijn de Vlindervallei, waar je in de zomer duizenden vlinders (eigenlijk zijn het motten) kan bezichtigen, de zeven bronnen en de Petaloudesvallei. Rhodos-stad is zelf zeer bezienswaardig, met een mooie haven, oude kasteelmuren, leuke winkels en een keur aan restaurants en bars. De stad Lindos is vanaf Rhodos-stad per bus of boot te bereiken. Het heeft indrukwekkende stadsmuren en een prachtige akropolis. Kameiros ligt ongeveer veertig kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad. De Dorische stad is waarschijnlijk uit 142 voor Christus. Het is een van de best bewaard gebleven Griekse steden uit de oudheid. Je kunt onder andere de resten bekijken van een Dorische tempel (derde eeuw voor Christus), een altaar voor Helius, de tempel van Athena Polias (zesde eeuw voor Christus) en de restanten van een 206 meter lange stoa. Kameiros is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken. In het westen van het eiland, bij de plaats Monolithos, staat een kruisvaarderskasteel. Verder kun je een dagtocht maken naar het eilandje Simi dat voor de westkust ligt. De prijzen zijn gelijk aan die van Nederland.

Auto huren
Op Rhodos is het huren van een auto aan te raden, dit kost ongeveer driehonderd all inclusieve voor tien dagen in het hoogseizoen. In het laagseizoen kun je een betere prijs bedingen. Ook kun je via Happy Sport een auto huren.

How to get there
Meerdere wegen leiden naar Rhodos. Je kunt via Turkije gaan, mocht je een goedkope vlucht naar Marmaris kunnen boeken. Ook is het mogelijk om via Athene te vliegen en een boot te nemen naar Rhodos. Maar het makkelijkst is het om een directe vlucht te boeken. Je bent dan binnen drieëneenhalf uur op de plaats van bestemming. Prijzen voor tickets liggen tussen de driehonderd en vijfhonderd euro. Je vliegt met Transavia, boardbags zijn geen probleem. Mits je onder het maximaal aantal kilo’s blijft.

Accommodatie
Je kunt via Happy Sport een hotel of appartement huren op Prasonisi met vliegticket. Dat komt in het laagseizoen op basis van halfpension ongeveer op 620 euro per acht dagen. Je kunt ook zelf via internet een appartement huren in een nabijgelegen plaatsje. Dan kost een kamer ongeveer dertig euro per nacht. Of je kunt op de bonnefooi gaan. Er zijn ook in het zuiden veel kamers en hele bungalows te huur.

Tekst: Marije den Breems
Beeld: Fabian Blonk, Anne-Marie van Rosmalen

Websites
Weer en wind in Rhodos: www.windguru.cz
Happysport: www.happysport.nl
Autohuur: www.rodoscars.gr

 van