16-01-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Kitesafetyconferentie

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Opeens vecht je in de kolkende, ijskoude branding voor je leven. Na een kleine, maar zeer ongelukkig getimede fout raakte je kite verstrikt en jij daarmee ook. Je moet van je kite af, en snel. Maar je release weigert en je hebt uitgerekend vandaag geen mes bij je. Stom, niet gechecked voor je het water opging. Je probeert je trapeze los te krijgen maar je spieren voelen taai, onbestuurbaar. Terwijl je pas een paar minuten in het water ligt. Na een grote golf kom je proestend boven water. Waar blijft toch die reddingsboot? Hebben ze op de kant wel door dat je dit niet lang meer volhoudt? Luttele minuten later voel je dat je krachten zijn uitgeput. Voor je het bewustzijn verliest vraag je je nog af: ik heb toch jaren ervaring, hoe heeft het in vredesnaam zo ver kunnen komen?

KitesafetyConferentie

In veiligheid zijn grote stappen gezet, maar scepsis buiten sport groeit.
Dat kitesurfen riskant is weet iedere beoefenaar. Op gebied van veiligheid zijn de laatste jaren dan ook grote stappen gezet. Beginners starten vrijwel altijd met les, het materiaal is verbeterd en safetyclinics worden behoorlijk bezocht. Toch komen kiters, ook de meer ervaren, nog te vaak in situaties als hierboven terecht. En met ieder incident groeit de scepsis buiten de sport: nemen kiters veiligheid wel serieus? Strenge regels in bijvoorbeeld België laten zien dat het geduld van beleidsmakers opraakt.

Zaterdag 28 maart 1ste Kitesafety Conferentie
Als jonge sport heeft het kitesurfen een prille veiligheidscultuur, waarin nog flink moet worden geïnvesteerd. Om hier een concrete bijdrage aan te leveren organiseert een uniek collectief van onder andere medici, KNRM, NKV en kiters op zaterdag 28 maart 2015 de eerste Nederlandse kitesafetyconferentie, met als programma:

– Waarom deze conferentie? Tim Hehenkamp, die bovenstaande hel doormaakte en dankzij een heldhaftige passant nét overleefde, leidt het programma aan de hand van zijn ervaring in.

– Hoe gevaarlijk is kiten eigenlijk? Medici van het Slotervaartziekenhuis objectiveren aan de hand van de wetenschappelijke literatuur en eigen onderzoek de risico’s van het kitesurfen.

– Hoe bereid je je op noodsituaties voor en hoe handel je als je erin belandt? De KNRM komt vanuit hun perspectief met – dringend – advies.

– Wat zijn de risico’s van onderkoeling? Prof. Dr. Joost Bierens, gerenommeerd expert op gebied van verdrinking laat zien hoe verraderlijk onderkoeling is en hoe je ermee om kunt gaan.

– Welke ideeën zijn er om de veiligheidscultuur concreet te verbeteren? Stefan van der Kamp, leider van de NKV safetyclinics en auteur van het Kitesurf Handboek geeft praktische adviezen om de veiligheid te verbeteren.

Voor wie is de kitesafety conferentie?
Uiteraard is iedere geïnteresseerde zeer welkom, maar de conferentie is primair bedoeld voor (toekomstige) kiters, van beginner tot pro. Verder is de bijeenkomst relevant voor aan de sport gelieerde organisaties, zoals kitescholen, hulpdiensten en fabrikanten van kitegear en veiligheidsmiddelen.

Om aanwezig te zijn dien je een toegangsbewijs van € 6,75 aan te schaffen. Voor een toegangsbewijs klik hier.

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.veiligkiten.nl

 

 van