07-08-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Klokken met Strava

Veel renners willen hun vrienden teasen en uitdagen

Voor de serieuze toerfietser is Strava een onmisbare applicatie voor je smartphone of gps. Door ritten te loggen en vervolgens te uploaden naar de website van Strava kun je direct hartslag, snelheid, hoogteprofiel en kracht uitlezen. We verdiepten ons in de populaire app en spraken met Chris Donahue, fietser en hoofdprogrammeur bij Strava.

wielrenblad_leesvoer_klokken_strava

Tekst: Kees de Jong
Beeld: Irmo Keizer

Alleen en toch samen
Strava is een aantal jaar geleden opgericht door Michael Horvath en Mark Gainey. Twee mannen die tijdens hun studietijd fanatiek aan roeien deden. Omdat in een team trainen extra motiverend is wilden ze iets maken waarmee je workouts kunt delen met vrienden. Donahue: “De eerste versie van Strava was een prototype waarbij een handjevol mensen gebruik konden maken van de website. Toen ik in 2009 bij Strava kwam, was het mijn taak om het prototype om te zetten naar een website die voor de hele wereld toegankelijk was. Nu verschijnen de ritten in de Facebook-tijdlijn van je vrienden, die op hun beurt commentaar of een like kunnen geven. Als betaalde gebruiker kun je bovendien trainingsdoelen voor jezelf stellen, zoals het minimale aantal kilometers dat je in een week wilt rijden. Via je profielpagina kun je in één oogopslag je vooruitgang checken.”

De voordelen van de website zijn niet onopgemerkt gebleven. Donahue: “In 2012 beleefde de website een hoogtepunt. Het aantal bezoekers nam enorm toe en is sindsdien voor veel renners een onmisbare website. Het aantal gebruikers buiten de Verenigde Staten bestaat inmiddels uit 60% van het totaal. Ook in de Lage Landen is Strava inmiddels razend populair. En steeds meer profrenners hebben hun weg naar de website gevonden. Het interessante daarvan is natuurlijk dat je jezelf met deze snelle rakkers kunt meten.”

Meer dan een app
Een andere feature: gebruikers kunnen ook segmenten aanmaken. Dit zijn afgetekende routes (bijvoorbeeld een mountainbikeparcours of een recht stuk weg waar je lekker kunt racen) waar bij elke gebruiker die eroverheen fietst de tijd wordt gemeten. Deze tijden worden vervolgens in een ranglijst gestopt. De snelste renner is King Of the Mountain, kort gezegd KOM. Donahue: “Het lastigste was om de segmenten 100% te laten functioneren. Omdat de kwaliteit van de gps-data per gebruiker verschilt was dit een ware puzzeltocht. Er staan tientallen servers te draaien die continu segmenten staan te ‘matchen’. Momenteel zijn we toe aan de derde versie van het segment-logaritme, waarna we weer doorbouwen naar een volgende.”

Stel dat een renner een bepaald segment te gevaarlijk vindt, bijvoorbeeld omdat het door een woonwijk loopt? Dan kun je dit melden. Het segment wordt dan bekeken en desgewenst verwijderd. Er zijn ook mensen die per auto of motor een snelste tijd neerzetten. We proberen deze data te onderscheppen zodat we dit kunnen verwijderen.

Strava wil meer zijn dan een app. Tegenwoordig organiseert de website in samenwerking met bekende merken een aantal evenementen om in de gaten te houden. Donahue: “Tijdens het Oktoberfest wordt in drie weken 60 uur gefietst; tussen Kerst en en oud en nieuw worden 500 kilometer gemaakt tijdens The Festive 500, en in de maand januari worden zoveel mogelijk kilometers – of liever gezegd, mijlen – gefietst tijdens The Base Mile. Iedereen kan deelnemen aan deze online challenge. Vaak worden er ook prijzen weggegeven door de organiserende instantie.” Deze zogenaamde challenges doe je in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt. Online kun je zien op welke plaats je staat met je trainingen.

Kunnen we nog nieuwe features verwachten in de nabije toekomst? Donahue: “We werken momenteel aan een mix van meer features voor social media en het weergeven van de trainingen. Momenteel kun je je trainingen al delen op Twitter en Facebook, maar we willen het uitbreiden. Een vraag die we veel krijgen is of er een trophy case bij de profielpagina kan. Een plek waar je al je prestaties bij elkaar kunt zien. Veel renners willen blijkbaar wat graag hun vrienden teasen en uitdagen. Die trophy case komt er wel.”

Wielrenblad op Strava
Voor meer informatie en het aanmaken van een account ga je naar www.strava.com. Wielrenblad heeft een eigen account waar we al onze tochten delen. Volg ons en maak deel uit van de online Wielrenblad-community.

Dit artikel verscheen eerder in Wielrenblad #1. Klik hier om het nummer te bestellen in onze webshop.

 van