17-03-2014 - Mountainbiken, Nieuws

KNWU en NTFU gaan samenwerking aan

Wielersportbonden NTFU en KNWU gaan samenwerken om meer en betere wielertrainers en -instructeurs op te leiden. Het aanbod van opleidingen wordt door de samenwerking beter verspreid over het hele land. Ook worden, door de uitwisseling van kennis en ervaring van beide bonden, de opleidingen verbeterd.

Meer kwaliteit in opleiden
NTFU en KNWU werken beiden volgens de Kwaliteitsstructuur Sport (KSS), dé landelijke standaard van NOC*NSF op het gebied van opleiden van sportkader. Door de populariteit van de wielersport en de stijgende behoefte aan professionele training ontstaat er steeds meer vraag naar goede trainers en instructeurs. “De kwaliteit van die trainers en instructeurs bepaalt in grote mate de kwaliteit van sport die wij samen met onze verenigingen kunnen bieden” aldus Arjan de Vries, directeur NTFU. “Door samen te werken kunnen we de kwaliteit van onze opleidingen nog verder verhogen.”

Opgeleid sportkader
Op dit moment zijn er honderden KNWU-trainers en NTFU-instructeurs actief, veelal binnen verenigingen. Huib Kloosterhuis, directeur KNWU, benadrukt de kracht van dit professionele kader: “Goed opgeleid sportkader zorgt niet alleen voor het behoud van de huidige leden, maar biedt bovendien een goede basis voor onze talenten van de toekomst. Door kennis van beide wielerbonden te bundelen binnen de opleidingen, zorgen we samen voor een leven lang plezier op de fiets.” De afgelopen jaren hebben beide bonden trainers en instructeurs opgeleid die zelfstandig (niveau 3 en 4) of als assistent (niveau 2) trainingen begeleiden. Deze trainers en instructeurs zijn inzetbaar op alle disciplines, zoals mountainbiken, wielrennen en BMX én op elk niveau. Van beginners en ervaren fietsers tot de profs.

Laagdrempelig
De komende maanden gaat een projectgroep bestaande uit medewerkers en docenten van beide bonden de opleidingen met elkaar vergelijken en omvormen tot één geheel. Na een pilot komend najaar, willen beide bonden in 2015 starten met het gezamenlijk aanbieden van opleidingen. Door de krachten te bundelen is meer onderlinge doorstroming van begeleiders en docenten mogelijk. Bovendien kunnen beide bonden profiteren van elkaars kennis en expertise. Kloosterhuis: “Groot voordeel van de samenwerking is ook dat we meer opleidingen in het land organiseren waardoor we de reistijd voor cursisten verlagen. Met name voor niveau 2 en niveau 3 opleidingen zien we een groeipotentieel.”

Veiligheid
Naast de gezamenlijke opleiding, start de NTFU komend voorjaar al met de opleiding ‘wegkapitein’ op niveau 1. De Vries: “De extra slagkracht die we creëren met deze samenwerking stelt ons niet alleen in staat om meer opleidingen te organiseren en de kwaliteit van bestaande opleidingen verder te verbeteren. We gaan ook aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe opleidingen.” De wegkapitein zal groepen fietsers tijdens trainingsavonden of langere tochten begeleiden en oog hebben voor o.a. de veiligheid van de groep. “De populariteit van de wielersport leidt tot drukte op het fietspad, dit willen we in goede banen leiden.”

Bron: NOC*NSF

 van