Cafeïne helpt niet alleen bij sprinters, maar ook bij duursporters? – Sportadviezen

De afgelopen tijd is er zeer veel gepubliceerd over de effecten van cafeïne binnen de sport en het lijkt wel bijna een wondmiddel. Niet alleen hebben sprinters er baat bij, maar inderdaad ook duursporters

Het is dus een feit

Het verhoogt alertheid, verlaagt reactietijd, stimuleert het zenuwstelsel en beïnvloedt op gunstige wijze de stofwisseling/het vrijmaken van energie. Onderzoek in Taiwan van afgelopen jaar toont aan dat het gebruik van cafeïne spierpijn vermindert en dat dankzij cafeïne krachtverlies weer sneller herstelt na inspanning. Als je van het mannelijke geslacht bent, heb je wel een voordeel, want 22 procent van de mannen ervaarde minder spierpijn na cafeïnegebruik, bij de vrouwen was dit slechts vijf procent.

Zijn er dan alleen maar positieve effecten? Je hebt drie tot zes milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht nodig voor de genoemde effecten. Koffie kan je gebruiken om cafeïne binnen te krijgen, maar dat is niet nauwkeurig. Voeding, een voedingssupplement of kauwgom is beter te doseren, maar niet iedereen reageert hetzelfde op cafeïne. Minder goed kunnen rusten of slapen, hoofdpijn en een verhoogde hartslag kunnen nadelige bijwerkingen zijn. Hoe je hier op reageert zul je dus moeten uitproberen en vergeet niet voldoende te drinken, want cafeïne drijft vocht af.

Meer lezen over het effect van koffie? Lees het hier

We kennen ze allemaal wel. De verhalen tijdens het fietsen over – legale – middelen die je beter doen presteren op de fiets. Er is vaak wel iemand in de groep die gehoord heeft dat je beter gaat rijden als je cafeïne, compressiesokken of bietensap gebruikt. Daarnaast zijn er vaak verhalen te horen over het behandelen van pijntjes met ijs en dat als je een griepje hebt je dit er vooral uit moet zweten, zodat je geen rit hoeft te missen. Mooie verhalen, maar zijn het feiten of fabels? In deze reeks artikelen zal sportfysiotherapeut Wilko Camphuijnder, met onderbouwing vanuit de laatste wetenschappelijke publicaties, een aantal van deze vaak gehoorde uitspraken beoordelen als feit of fabel.
Meer info over Wilko: www.grintabikefit.nl/


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van