23-05-2025 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Op de fiets met Komoot: Inspirerende verhalen & routes

Het jaar is ondertussen al even onderweg, en de meeste mensen hebben hun eerste kilometers op de fiets reeds lang en breed gemaakt. Met de zomer in het achterhoofd borrelen er vaak allerlei plannen op: dit jaar toch eindelijk eens de Marmotte rijden, of juist solo bikepacken door de Balkan? Opties voor epische ritten zijn er genoeg. Marcel en Richard – fervente fietsers en Komoot-gebruikers – nemen je graag mee in hun belevingswereld en vertellen je hoe zij dit jaar op de fiets vormgeven. 

Marcel en Richard zitten beiden net zo graag op de fiets als wij, maar doen het ieder op een eigen manier. Marcel stippelt zijn routes minutieus uit, terwijl Richard er veel losser mee omgaat. Ze rijden allebei veel op de gravelbike, maar Richard doet graag ultra’s en is lid van de Randonneurs Nederland, terwijl Marcel onderweg graag fotografeert. Beide mannen hebben wel een enorme collectie routes op Komoot die de moeite waard zijn om te bekijken en te fietsen. Maar hoe zijn deze tot stand gekomen, en hoe gebruiken zij Komoot verder? En natuurlijk niet onbelangrijk: hoe kan jij je voordeel er mee doen om het meeste uit dit jaar te halen op fietsgebied? 

Van de Eifel naar fotografie 

Marcel zit al vrijwel z’n hele leven op de fiets. Het begon toen hij zestien was; samen met een vriend fietste hij toen door de Eifel naar familie in Koblenz, op een stadsfiets zonder versnellingen. Hij is ondertussen 62 jaar, maar haalt nog evenveel plezier uit het fietsen. De laatste jaren is hij vaak met zijn vrouw op zoek naar minder toeristische bestemmingen, zoals Georgië, Albanië en Iran.  

Ga je altijd met een route op pad, of soms ook op de bonnefooi? 
Marcel: “Het routeplannen zit bij mij in het bloed, van mijn vader geleerd die zijn vakanties ook vaak minutieus voorbereidde. Ik ga graag voorbereid op pad, zeker als het gaat om langere bikepacktochten tijdens vakanties. Ik heb de route dan al vaak helemaal uitgestippeld, zodat we de mooiste weggetjes kunnen rijden en bijzondere Highlights niet missen. Onderweg pas ik de route ook wel aan als bijvoorbeeld de ondergrond te lastig blijkt te zijn.” 

Hoe gebruik je Komoot daarin? Maak je alleen routes voor jezelf, deel je collecties met anderen? Welke functies gebruik je veel? 
Marcel: “Ik gebruik Komoot om mijn eigen (gravel)routes voor rondjes in de buurt of langere bikepacktochten te plannen. Ook plan ik de routes voor gravelevenementen in Midden-Brabant, zoals The Gravel Pit (van mijn eigen fietsclub TCT’93) vanuit Goirle. Daarbij maak ik gebruik van de premiumfuncties van Komoot: de kaartlagen, zodat je bijvoorbeeld fiets- of mtb-routes kan zien. Heel handig! Ook de Highlights en Trail View zijn erg behulpzaam bij het maken van mooie routes. 

Ik deel mijn ritten altijd op Komoot met nogal wat beeldmateriaal, want fotografie is een andere passie van mij. Ik maak onderweg (al fietsend) graag foto’s van landschappen en mooie paadjes en op deze manier kan ik mijn twee passies mooi combineren. ‘Collecties’ vind ik ook een topfeature van Komoot: inmiddels heb ik al aardig wat collecties van onder andere meerdaagse bikepackavonturen op mijn profiel staan. Daarnaast sla ik regelmatig mooie collecties van andere fietsers op als inspiratie voor nieuwe avonturen.” 

Van koersen naar ultra’s 

Ook Richard (57) zit al lang op de fiets. Hij begon op z’n dertiende met wielrennen, en heeft tot z’n negentiende wedstrijden gereden. In 2017 pakte hij het weer op en hij begon steeds langere tochten te rijden. Dat ging van de Drenthe 200 naar de Race Around the Netherlands, om vervolgens de Bohemian Border Bash te doen; een van de zwaardere gravel-ultra’s in Europa.  

Waar haal je inspiratie vandaan om routes te maken? 
Richard: “Dat kan bij mij overal vandaan komen. Soms zie ik een mooie route van iemand anders of zie ik een mooie Highlight op Komoot waar ik dan een route naartoe maak. Maar het kan ook uit een magazine komen of van iets wat ik op tv zie of hoor. Zo hoorde ik in een quiz eens een vraag over Hamelen. Ik was er nog nooit geweest en ging toen eens kijken op Komoot waar het precies lag. De Highlights zagen er veelbelovend uit en het was voor mij binnen dagafstand. Ik heb er toen een overnighter van gemaakt, Eén dag heen, overnachten in een schuilhut en de volgende dag weer terug. Je bent slechts twee dagen weg, maar het voelt alsof je een week op vakantie bent geweest. Iets soortgelijks heb ik vorig jaar gedaan naar de Bremer Stadtsmusikanten. Het is verbazingwekkend hoeveel mooie plaatsen er binnen een dag fietsen vanuit Nederland te bereiken zijn.  

Verder gebruik ik Statshunters, waarbij je Explorer tiles, of tegeltjes op de kaart, probeert te doorkruisen. Je kunt deze tegeltjes projecteren op de Komoot-kaart als je een route maakt. Zodoende kun je zoveel mogelijk nieuwe tegeltjes in je route proberen op te nemen.”  

Wat was je mooiste dag op de fiets? 
Richard: “Elke dag op de fiets is natuurlijk een mooie dag. Soms is het de omgeving of het mooie weer dat een dag extra mooi maakt, maar ook emoties kunnen een dag onvergetelijk maken.  

Mijn mooiste dag had een combinatie van dat alles. Het was een beklimming van de Mont Ventoux in het kader van Groot verzet tegen kanker. Mijn vader was het jaar ervoor overleden aan kanker, mijn beste fietsmaat had destijds kanker en zelf heb ik ook kanker gehad. Op zo’n dag komen er heel wat emoties los en daarnaast fiets je ook nog eens in een prachtige omgeving. En we hadden perfect fietsweer. ‘s Avonds na de beklimming stapte ik weer op de fiets voor een eerste korte etappe terug naar huis (ik was er ook op de fiets naartoe gegaan).” 

Marcel: “Eén van de mooiste tochten die ik ooit heb gefietst was in de bergen van de Hoge Kaukasus in Georgië. De dag voordat we vertrokken uit het hoogstgelegen bergdorp van Europa, Ushguli, had de vers gevallen sneeuw gezorgd voor witgepoederde bergen. We klommen over een (bijna) verlaten onverhard pad over de 2.620 meter hoge Zagari-pas met majestueuze bergen om ons heen. Twee stoere Nederlandse meiden reden diezelfde dag ook over de pas, zij waren zo’n beetje de enigen die we tegenkwamen (afgezien van wat locals op paarden). 

Daarna volgde een twintig kilometer lange afdaling over een vrij smalle hobbelige weg met geulen en keien in de indrukwekkende natuur van Svaneti. Puur genieten!” 

Over bucketlists en favoriete routes 

Sommigen zweren bij een bucketlist, houden nauwgezet bij welke routes ze hebben gedaan en nog moeten, terwijl anderen het leven nemen zoals het komt en wel zien in welk avontuur ze dit jaar belanden. Voor beide is wat te zeggen; het onbevangen genieten van het leven zonder vooropgezet plan is heerlijk, maar weten dat je een ultiem doel hebt kan ook juist een enorme drive geven. Marcel en Richard hebben hier elk een andere kijk op, al hebben ze wel beiden een mooie lijst met routes die indruk hebben gemaakt – niet te verwarren met een bucketlist. 

Marcel: “Een tocht die hoog op mijn wensenlijstje staat is een bikepacktocht in het Marokkaanse Hoge Atlas-gebergte. In het pre-Komoot-tijdperk heb we al verschillende tochten gemaakt in Marokko: je vindt daar prachtige ruige landschappen, mooie gravelwegen en hele gastvrije mensen. Ik heb al een tour uitgezet vanuit het stadje Demnat, met verschillende cols en valleien die we niet eerder gereden hebben. 

Verder kijk ik uit naar – de door mijzelf geplande – driedaagse graveltocht door de Eifel en Ardennen met een stel fietsmaten. Daarnaast laat ik me vaak inspireren door routes die te vinden zijn op bikepacking. Eén van de toproutes op mijn lijstje is een meerdaagse tocht door het Abruzzengebergte in Midden-Italië.” 

Richard: “Een bucketlist heb ik niet. Ik heb denk ik te veel meegemaakt om dit soort lijstjes te maken. Ik neem de dagen zoals ze komen. Wel probeer ik ieder jaar mee te doen aan een bikepackrace ergens in Europa en een paar overnighters. Over het algemeen fiets ik wanneer het mogelijk is en dan het liefst zo ver mogelijk. De routes maak ik dan vaak op het laatste moment.  

Ondanks dat ik geen bucketlist heb, heb ik de afgelopen jaren wel een aantal routes gefietst die een onvergetelijke indruk op me hebben gemaakt. Aanvullend op de route naar Mont Ventoux en terug zet ik dan op één de Great British Divide, eigenlijk een mtb-route van ongeveer 2.000 kilometer met 32.000 hoogtemeters, maar ook te doen op een gravelbike. Van Zuidoost-Engeland via Wales naar Schotland. Van de uiteindelijk achttien die gestart zijn, hebben drie het uitgefietst en ik ben als tweede geëindigd. Op twee de Bohemian Border Bash Race in Tsjechië, een meerdaagse gravelroute van ongeveer 1.300 kilometer met 21.000 hoogtemeters. Hier ben ik als zevende geëindigd. Op drie de Bright Midnight, een meerdaagse gravelroute in Noorwegen van 1.100 kilometer met 18.000 hoogtemeters.” 

Heb je tips voor onze lezers? 
Marcel: “Plan vooraf mooie routes, dan is plezier gegarandeerd. Routes maken in Komoot gaat eigenlijk heel intuïtief en geeft veel voorpret bij het beleven van mooie avonturen. Probeer het gerust uit en volg anders een van de vele workshops die op YouTube te vinden zijn. Laat je ook vooral inspireren door de mooie avonturen die anderen al hebben gereden op Komoot: er is oneindig veel te vinden en alle routes zijn makkelijk aan te passen op jouw eigen capaciteiten en mogelijkheden.” 

Richard: “Probeer eens een keer een overnighter (tweedaagse). Je kunt het net zo (in)spannend maken als je zelf wilt. Overnachten op een camping en alles zelf meenemen op de fiets of lekker luxe in een hotel of B&B. Veel accommodaties hebben speciale voorzieningen voor fietsers. Ik vind dit soort korte uitstapjes altijd zeer ontspannend en het voelt alsof je veel langer weg bent geweest dan die twee dagen. Ontspanning door inspanning, zeg maar.” 

Komoot tips & tricks 

De meesten van jullie zijn ongetwijfeld al goed bekend met Komoot, maar toch zijn er nog wat handige tips and tricks die je kan gebruiken, helemaal voor je epische avonturen dit jaar. De meest voor de hand liggende is natuurlijk Trail View, hiermee kan je in het buitenland ook goed zien of een pad goed begaanbaar is of niet. Als je een route bouwt achter je computer heb je een aantal sneltoetsen. Zo centreer je de kaart met C en verberg je de routelijn als je M ingedrukt houdt. Handig!  

Als je met een meerdaagse bezig bent kan je met Komoot Premium makkelijk een lange route in meerdere dagen opsplitsen. Je kan dan zelf kiezen hoeveel dagen, en Komoot deelt de route dan vervolgens zo handig mogelijk op in etappes. Je kan hier zelf natuurlijk in schuiven ​en zelf je overnachtingslocatie kiezen, waarna Komoot de etappe aanpast, zodat je slaapplek je eindpunt en beginpunt voor de volgende dag wordt.​​     ​ 

Meer weten? Check alle routeplanner-tips via de Komoot!


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op SOUL Cycling Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wielrenfietsen? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Wil je het gehele Soul Cycling Magazine #1 2025 bestellen klik hier!

 van