17-11-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Kona Entourage

Op uitnodiging van Kona zijn we tijdens de heerlijke nazomer in september naar het Zwitserse Crans Montana gegaan. Onze missie? Een nieuwe gravity bike in de line up van Kona aan de tand voelen, de Kona Entourage!

Tekst & Foto’s: Jasper Leenarts

Verzamelplaats is het nieuwe hoofdkantoor van Kona Europe in Genève. Aangezien ik met een aantal andere journalisten aan de vroege kant ben, worden we door Jimbo (de grote baas van Kona Europa) op een paar Kona’s gezet. Gelijk vanaf het kantoor beginnen de locale trails. Dat zijn nog eens goede arbeidsvoorwaarden!

Nadat de meeste journalisten gearriveerd zijn, rijden we op de diverse straatfietsen uit de Kona catalogus naar ons hotel 15 kilometer verder op. Het uitzicht op de Mont Blanc is prachtig. De volgende dag vertrekken we naar de luxe wintersportplaats Crans Montana. Dat Crans Montana ook een paar fantastische mountainbike trails heeft, was voor de meesten nieuw. Eenmaal aangekomen krijgen we het programma voor de komende twee dagen te horen. Eerst een korte presentatie en daarna fietsen, fietsen en nog eens fietsen.

Chris Mandell, de man achter de Kona Entourage, is uit de VS over gekomen en vertelt over de ontwikkelingvan de fiets. De Entourage is gemaakt voor het hele gravity bereik, dus bikepark, slopestyle, freeride en downhill. De fiets is relatief licht, heeft een duidelijke gravity geometrie, 170mm achtervering en een korte chainstay. De meest pakkende beschrijving is “a mini DHshredder”.

En dan is het tijd voor het echte werk. Het fietsen zelf. Uitgerust met de Kona Entourage ga ik de cabinelift van Crans Montana in. Boven op de berg aangekomen heb ik de keuze uit twee downhill trails. Een rode en een zwarte. Het merendeel van ons begint met de rode trail. De snelheid zit er gelijk goed in en als een lange trein denderen we achter elkaar naar beneden. We komen alles tegen wat op een downhill trail thuis hoort. Snelle secties over de alpenweide met een prachtig uitzicht, steile rotsige passages, korte kombochten, in het bos gelegen wortelpassages en uiteraard allerlei sprongen en drops.

Als we beneden aan zijn gekomen weten we niet hoe snel we weer in de lift moeten stappen om de zwarte trail uit te proberen. De zwarte trail heeft dezelfde ingrediënten als de rode trail, maar dan net een tikje technischer en heftiger. De rest van de middag wissel ik beide trails af, met een lichtevoorkeur voor de rode trail. Vlak voor de lift gaat sluiten zorgen we dat we boven op de berg zijn. Bij een mooie avondzon pak ik net als de andere fotografen mijn camera en fotograferen we verschillende secties van de rode trail. Uiteindelijk kom ik met een big smile als laatste de berg afgerold. Een jacuzzi met uitzicht op de alpentoppen maakt de dag compleet. Het blijft per slot van rekening het luxe Crans Montana.

De volgende dag strik ik Chris Mandell voor de ochtend. Ik fotografeer en film hem op verschillende plekken terwijl we de rode trail afdalen. [youtube id=”ZhWbiwr5GFI” w=”700″]

Daarna kan ik nog een paar runs maken en oh, wat gaat dat lekker. De Entourage geeft vertrouwen. Door de korte chainstay is de fiets wendbaar en laat zich makkelijk over de trail bewegen, ondanks mijn bescheiden skills. Het is een echte speelfiets voor in het bikepark en op de downhill trails.

Helaas wacht de terugreis alweer op mij. Gelukkig heb ik kennis mogen maken met twee pareltjes.De Kona Entourage en de trails van Crans Montana.

[nggallery id=3]

 

SPECS

  Entourage Entourage delux
Frame Material Kona Clump 7005 Aluminum 170mm Travel Kona DH 7005 Aluminum 170mm Travel
Sizes Small, Medium, Large Small, Medium, Large
Rear Shock Fox Van R Fox DHX RC2
Fork Rock Shox Domain R CL 160mm w/20mm TA RockShox Lyrik DH RC2 Solo Air 170mm w/20mm TA
Crankarms FSA Moto FR FSA Gap
Chainrings 34T 36T
B/B FSA FSA BB-7000
Pedals Kona Jackshit Primo Kona Wah Wah
Chain SRAM PC-951 SRAM PC-951
Freewheel SRAM PG 950 11-32 9 spd SRAM PG 950 11-28 9 spd
F/D E*13 FreeChucker E*13 SRS+
R/D SRAM X-7 SS SRAM X9 SGS
Shifters SRAM X-5 SRAM X9 (RH only)
Brake Calipers Avid Code R Avid Code
Front Brake Rotor Avid G2 200mm Avid HS1 200mm
Rear Brake Rotor Avid G2 180mm Avid HS1 180mm
Brake Levers Avid Code R Avid Code
Headset FSA Orbit 1.5B ZS FSA Orbit ZS No. 57
Handlebar Kona DH Easton Havoc
Stem Kona DH Easton Havoc
Seatpost Kona DH Easton Havoc
Seat Clamp Kona Clamp Kona Clamp
Grips Kona G-LOG Kona G-LOG
Saddle WTB Devo Sport WTB Devo Sport
Front Hub 20mm Formula Disc 20mm Formula Disc
Rear Hub Formula Disc 12mm x 150mm Formula Disc 12mm x 150mm
Spokes Sandvik Stainless 14g Sandvik Stainless 14g
Rims Sun MTX 33 Mavic EX729
Front Tire Maxxis Minion DHF 26×2.5 Maxxis Minion DHF 26×2.5
Rear Tire Maxxis High Roller 26×2.5 Maxxis High Roller 26×2.5
Paint Color Shot-Peened with Matt Black Raw Shot-Peened Aluminum
Extras N/A N/A
Price € 2499- € 3999-

 van