Kona Sutra LTD 2020: de ultieme all-road fiets? – Review

Wat krijg je als je een paar creatieve mountainbikers de opdracht geeft om de ultieme all-road fiets te laten ontwerpen? Naar aanleiding van deze vraag introduceerde Kona een tijdje geleden de Sutra. Een fiets die al het goede van een MTB combineert met de snelheid van dropbars, op papier althans. We hebben de Kona Sutra LTD getest.

De Kona Sutra LTD 2020 is een prachtfiets om naar te kijken. Het frame is van staal om zo comfortabel mogelijk te zijn en is ook nog eens bikepacking-proof gemaakt. Verder is de Kona Sutra LTD afgemonteerd met een enkel voorblad, hydraulische schijfremmen en 50 millimeter brede banden met een snel loopvlak, zodat je op praktisch elke ondergrond erg veel comfort hebt. Het ranke stalen frame is beeldschoon in al z’n eenvoud, en de subtiele camouflagegroene kleur nodigt meteen uit om met de Kona Sutra LTD lekker op safari te gaan.

Het is geen lichtgewicht, maar dat krijg je wel dubbel uitbetaald in comfort; stalen frames filteren nog steeds veel road buzz weg en bieden vaak net wat meer demping. Daarnaast is de geometrie van de Kona Sutra LTD ook vrij relaxed, met een lange wielbasis en een hoge stuurbuis is dit frame meer dan geschikt voor dagenlange tochten. Ondanks dat het frame al jarenlang ongewijzigd is, voelt het niet verouderd aan. Dat er overal nog eens ruimte is voor fenders, frametassen en extra bidonhouders maakt de Kona Sutra LTD ook nog eens fantastisch voor bikepackers; werkelijk alles past!

De Banden

De 50 millimeter brede 700c-banden passen perfect bij de Kona Sutra LTD en doen bijna aan mountainbikebanden denken, maar dan met een glad en subtiel profiel, zodat je ook op asfalt lekker doorrolt. Deze WTB Venture 50-banden zien er met skinwall fraai uit en zitten op mooie brede velgen: de WTB KOM i25 TCS heeft, zoals de naam al zegt, een interne diameter van maar liefst 25 millimeter en is perfect voor de echt brede banden. Daarnaast is de hele set-up ook geschikt om tubeless te rijden! Deze bombproof wielen zitten natuurlijk met steekassen in het frame van de Kona Sutra LTD, zodat het geheel alsnog direct genoeg aanvoelt.

SRAM Rival 1×11 groepset

De Kona Sutra LTD is afgemonteerd met een SRAM Rival 1×11 groepset, misschien wel de perfecte match voor deze fiets. Met een enkel voorblad is de groep lekker simpel, maar de combinatie tussen het 36-tands voorblad en de 10-42 cassette achter geeft je een enorm bereik waarmee je zelfs de steilste klimmetjes overleeft. Het schakelen vonden wij tijdens de test soepel gaan. De hydraulische remmen hebben veel kracht en zijn goed te doseren, iets wat we natuurlijk gewend zijn van SRAM.

Kona Sutra LTD vork

Noem maar op

Volgens Kona is de Sutra LTD een dropbar-bike, door mountainbikers ontworpen voor mountainbikers. Daardoor is de Kona Sutra LTD een van de meest veelzijdige op de markt en mag hij zich meer dan terecht all-road noemen. Dankzij de lange wielbasis is het een heerlijke stabiele fiets waarmee je fantastisch kan cruisen over asfalt en gravel. Tijdens onze review konden we geen hoge topsnelheden verwachten, maar wel ultiem comfort en erg veel plezier. Doordat de Kona Sutra LTD zo stabiel is kan je ‘m ook perfect omtoveren naar een bikepackingfiets en blijft het comfort onverminderd, zelfs na vele lange dagen in het zadel.

Het flared stuur van de Kona Sutra LTD zorgt voor goede controle

Het stuur van de Kona Sutra LTD

Maar ook technische singletracks en routes die voor mountainbikes zijn gemaakt vormen geen uitdaging voor de Kona Sutra LTD. Dankzij de brede banden heb je zolang het droog is veel grip op de meeste ondergronden. Met het 54 centimeter brede stuur wat naar buiten – flared – hadden we tijdens de test net zoveel controle als op een mountainbike. En hoewel het leuk is om de fiets over technische stukken te sturen, mis je toch wel wat snelheid. Vooral bergop merk je dit bij de Kona Sutra LTD goed, waar het zwaardere gewicht en het minder stijve frame wat meer opvallen.

Kona Sutra LTD frame

Veelzijdige, relaxt en comfortabel

Waar je bij veel merken ziet dat ze toch voor een licht gewicht kiezen of juist voor een aerodynamische gravelbike, heeft Kona juist de veelzijdigheid hoog in het vaandel staan. Toegegeven, het maakt dat de Kona Sutra LTD er op geen enkel punt echt uit springt, maar dat is niet erg omdat hij simpelweg ook bijna nergens slecht in is. Je kan de Kona Sutra LTD eigenlijk overal overheen sturen en hij verteert het met gemak; asfalt, gravel, singletracks, technische afdalingen, noem maar op.

Toch is die veelzijdigheid van de Kona Sutra LTD wel de onderscheidende factor. Er zijn maar weinig fietsen die je lachend over singletracks kan sturen en waar je vervolgens ook mee kan bikepacken in de Alpen. Verwacht geen fiets die heerlijk snappy reageert en waarmee je dansend op de pedalen omhoog knalt. Door het relaxte karakter en het comfort van de Kona Sutra LTD 2020 is dit wel de perfecte fiets als je houdt van lange dagen in het zadel op onbekend terrein.

Kona Sutra LTD 2020 specificaties;

 • frame Kona Cromoly Butted
 • voorvork Kona Project Two Cromoly Disc Touring
 • shifters SRAM Rival
 • remmen SRAM Rival
 • stuur Kona Road Bar
 • stuurpen Kona Road Stem Deluxe
 • zadel WTB SL8 Pro
 • zadelpen Kona Deluxe Thumb w/Offset
 • wielen WTB KOM Light i25 TCS 700c
 • banden WTB Venture 50
 • crankset RaceFace Aeffect
 • achterderailleurs SRAM Rival
 • cassette SRAM 10-42
 • gewicht 11,5 kg (exclusief pedalen)
 • info over Kona Sutra LTD: konaworld.com
 • prijs € 2.099,-

De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad. Dan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van