03-09-2016 - Kitesurfen, Nieuws

Kraansprong Nick Jacobsen

Rustig ben ik aan het werk in het overwinterkantoor in Zuid-Afrika, ‘The Endless Summer Beachhouse’ genaamd, een guesthouse voor de kiteboardminnenden. Plotseling hoor ik mensen gillen op het terras. Ik ben foto’s aan het verwerken, maar stop mijn geheugenkaart terug in mijn camera en ren naar buiten.

De plek waar ik mij bevind ligt aan het Bloubergstrand en kijkt uit over een grote baai met aan de overkant Kaapstad en haar Tafelberg. De locatie luistert dan ook terecht naar de naam Table View. Een fenomenaal uitzicht. Vandaag zijn alle ogen op het terras niet gericht op de Tafelberg, maar op de boot die in het midden van de baai ligt. De boot liep een tijd geleden vast en heeft zich sindsdien niet meer verroerd. Drie takelkranen van tientallen meters hoog staan op de boot en zorgen ervoor dat je er niet zomaar omheen kijkt.

Als ik met mijn camera naar buiten ben gerend zijn alle ogen gericht op de boot. Daar is een kiteboarder met wel hele lange lijnen aan het varen. Of nee. Wacht eens even. Er is iemand met z’n kite in de lucht de kraan aan het beklimmen! Snel richt ik mijn zoomlens op het punt waar de kiter zich bevindt en stel scherp. Met handen en voeten klautert er iemand langs de staalkabels omhoog naar de top van de kraan. Het board heeft hij vastgebonden aan zijn leash en bungelt achter hem aan. “Nick Jacobsen”, roept Forest Bakker die ook op het terras staat mee te kijken “It’s definitely Nick.”

Omdat ik in de haast geen statief heb meegepakt en ik door het oculair naar de kiteboarder aan het turen ben begint mijn oog te tranen en mijn hand te trillen. Het lijkt een eeuwigheid te duren voor Nick springt.

Ondertussen staat iedereen zenuwachtig te praten en te kijken op het terras. Hoewel ik verwacht dat het een geplande stunt is en de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen, blijft het er levensgevaarlijk uitzien. Zeker als de kite van twaalf uur af naar beneden zakt en op een gegeven moment zelfs onder negen uur lijkt te gaan zakken. Wanneer je hoger dan de kitelijnlengte staat kan je theoretisch de kite onderdoor sturen. Maar dit is niet het moment dat we dat in de praktijk hoeven te zien. Spring nou maar gewoon Nick. Spring nu je er toch staat.

Het scherp houden op de treuzelende Nick duurt lang, de tranen lopen uit mijn rechteroog en ik roep “Beter springt ie gewoon.” En op dat moment springt Nick ook daadwerkelijk. De wind staat evenwijdig aan het schip en Nick springt van de middelste kraan, die over het water hangt. Eerst brengt de vlieger hem weg van het schip, maar dan gebeurt er iets vreemds. Nick zet een kiteloop in die hem richting het schip katapulteert. Wij als toeschouwers houden onze adem in terwijl Nick richting het schip vliegt. Gelukkig gaat de kite na de kiteloop weer over twaalf uur de andere kant op waardoor Nick net op tijd wordt afgeremd. Na nog een kiteloop komt Nick op het water en na een kort moment van aarzeling zien we hem weer doorvaren. Voor ons een teken dat hij het er goed vanaf heeft gebracht.

Dimitri die een kitecenter op Zanzibar runt is overgevlogen naar Zuid-Afrika om inkopen te doen. Hij heeft zijn videocamera met statief meegenomen en is er eveneens als de kippen bij om de sprong vast te leggen. De foto en videobeelden gaan de wereld over en als dit stuk geschreven wordt staat de teller van de video en kopieën op meer dan 70.000 hits. De videocamera waarmee een kameraad van Nick de sprong filmde werd later op de dag gestolen.

Hoax

Sommige mensen geloven niet dat het echt gebeurd is. Op de kitefora wordt er door enkelen geroepen dat het hele gebeuren een hoax is. Een enkele forumgebruiker stelde dat het onmogelijk was om langs de kraan omhoog te klimmen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de sprong op een winderige dag zou zijn opgenomen en later samen met de kraan zou zijn gemonteerd. Het is ook zeker vreemd te noemen dat er maar één iemand was die het filmde en één iemand die het gebeuren fotografeerde. Op het moment dat we iemand de kraan op zagen klimmen ging ik er persoonlijk vanuit dat het een geplande actie was en dat er bij zo’n stunt vanuit verschillende hoeken gefilmd en gefotografeerd zou worden. Als we Nick spreken blijkt de kraansprong echter spontaan bij hem te zijn opgekomen.

Nick over zijn klimpartij

Na de sprong komt Nick buurten in het Endless Summer Beachhouse en hij vertelt over de sprong. Nick was eerst van plan om enkel van het schip af te springen, wat een meter of zes naar beneden zou zijn. Toen hij echter aan de lage kant van het schip aan boord kwam stonden daar in het midden van de boot drie reusachtige kranen. Plots kreeg Nick het in zijn hoofd dat van de boot alleen afspringen niet gek genoeg was. Aan de kant stond een vriend van hem te filmen en zou het niet tof zijn als hij in zo’n kraan zou klimmen om er vervolgens af te springen? Eerder al liet Nick zich aan een kabel tot tientallen meters hoog manliften, dus ervaring met van grote hoogtes met een kite naar beneden komen had Nick wel. Dus van de kraan naar beneden komen is niet de grootste zorg. De vraag was hoe hij met de kite in de lucht en zijn board in de hand omhoog kon klimmen.

Nick keek en zag een mogelijkheid om op het eerste platform van de kraan te komen. Door zijn kite te backstallen en omhoog te laten komen kreeg hij een lift waarmee hij de rand van het plateau kon pakken en zo was de eerste horde genomen. Zijn board werd vastgemaakt aan de leash en zo had hij zijn handen vrij om via de kabels van de kraan omhoog te klimmen. Telkens korte stukjes omhoog en dan weer even de kite controleren. Er waaide een constant windje kracht vier … vijf langs de boot die ervoor zorgde dat de kite goed in de lucht bleef staan. Eenmaal boven op de kraan gekomen probeert Nick het board van de leash los te maken om vervolgens zijn voeten in het board te steken. Terwijl Nick daarmee bezig is zien we aan de kant hoe zijn kite van twaalf uur langzaam terugzakt naar negen uur en op een gegeven moment zelfs naar acht uur lijkt te gaan. Zou je in theorie als je op dertig tot veertig meter hoogte zit je kite niet gewoon de klok rond kunnen sturen? Dan zet Nick af. Als Nick springt komt hij nog even met zijn heup tegen de kraan, waardoor hij een halve draai maakt en zijn oriëntatie kwijtraakt. Hij moet en zal een kiteloop trekken, dus zet Nick hem in. Dit zorgt er echter voor dat hij richting het schip wordt gekatapulteerd. Nick vertelt later dat dit het moment was waarop hij dacht dood te gaan. Wonder boven wonder gaat de kite na de kiteloop de andere kant op waardoor de baan van Nick richting het schip wordt afgeremd en uiteindelijk raakt hij niet het roestige metaal van het schip maar het zoute zeewater en zo overleeft hij de sprong die zijn dood had kunnen zijn.

De foto’s van de sprong.

De video van de sprong:

[vimeo id=”19741490″]

De volgende dag bij de boot:

[vimeo id=”19794327″]

 van