07-08-2015 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Kunstenaar met een missie

Het is een statement. Kunstenaar Merijn Tinga bouwt een golfsurfboard van plastic afval. Op dit board wil hij de gehele Nederlandse kust langs kitesurfen, een expeditie van meer dan vijfhonderd kilometer. Naast het behalen van de eindbestemming heeft Merijn een hoger doel: Bewustwording van het plastic probleem in de Noordzee cre ren. Meet Merijn, de man met een missie.

Tekst: Lisette Blankestijn / Beeld: Plastic Soup Surfer

Je gaat een hele lange downwinder maken, kun je uitleggen waarom juist jouw downwinder zo interessant is?
‘Een downwinder maken is niet alleen een leuke recreatieve bezigheid, het is ook een transportmethode en voor mij een manier om aandacht te trekken voor een probleem. Ik ga niet alleen voor mijn eigen plezier varen, ik wil awareness creëren voor het plastic probleem in de Noordzee. Ik realiseer me goed dat een lange afstand kiten niet zo bijzonder is, wat deze tocht zo speciaal maakt is dat ik hem ga afleggen op mijn zelfgemaakte surfboard. Gemaakt van plastic uit de Noordzee.’

Kunstenaar met een missie - tekst1

Hoe groot is het plastic probleem in de Noordzee?
‘Alleen al op Ameland wordt elk jaar 15 ton afval van het strand gehaald, allemaal afkomstig uit de Noordzee. In de Noordzee wordt elk jaar 20.000 ton plastic geloosd. De gemiddelde Nederlander gebruikt wel 100 kilogram plastic per jaar, waarvan een gedeelte via de waterwegen in zee terecht komt. De afbraak van plastic gaat langzaam. Voor type 7 HDPE, high density polyethyleen, staat zelfs 150-350 jaar. De steeds groter wordende plastic soep is een milieuramp die zich voor onze ogen voltrekt. De gedragsverandering van het grote publiek blijft uit. Plastic afval is niet hip of sexy. Om een voorstelling bij de omvang van het probleem te krijgen: Over een afstand van 400 meter strand heb je al genoeg plastic verzameld om een surfboard van te maken.’

Hoe kom je aan de techniek om zelf een surfboard te maken?
‘Je kunt op youtube video’s kijken over hoe je zelf een surfboard shapet of over hoe je plastic smelt, maar ik kon niet vinden hoe je gróte stukken plastic omvormt. Ik ben gaan rondbellen naar bedrijven om kennis over het omsmelten te vergaren en vervolgens heb ik van DingDoctor Julien van Vliet een board geleend om een mal van te trekken. Het wordt uiteraard geen hightech board, het hoeft alleen maar te varen.’

Ga je in je eentje varen? En heb je hulptroepen op de kant?
‘Ik ga helemaal alleen varen. Ik neem een slaapzak mee waarin ik – onder mijn kite- op het strand zal overnachten, eten doe ik bij de strandtenten die ik op mijn tocht passeer. Het idee van de tocht is om aandacht te creëren voor een probleem, ik was niet van plan zelf ook nog problemen te veroorzaken door in gevaar te komen. Voor mijn eigen veiligheid neem ik een marifoon, fl are en gps-tracker mee. Ik maak de downwinder in principe helemaal alleen, maar ik heb wel hulp nodig bij het verspreiden van de boodschap, want daar is het allemaal om te doen. Ik ben momenteel in gesprek met The Plastic Soup Foundation, The Surfrider Organisation en Stichting Noordzee om te kijken of ze mijn missie kunnen versterken en om te zorgen dat mijn project aansluit bij bestaande acties van de diverse organisaties.’

Kunstenaar met een missie - tekst2

Er zijn wel eens vaker lange downwinders gemaakt langs de Nederlandse kust, waarom kies je juist dit traject?
‘Ik ga van Knokke in België naar het Duitse eiland Borkum varen, omdat je tijdens deze tocht de hele Nederlandse kust voorbij vaart. Voor mij gaat het niet zozeer om de afstand, maar wel om het verbreken van het record. Een nieuw Nederlands record heeft de potentie om meer media te bereiken dan de gemiddelde downwinder van Scheveningen naar Zandvoort. Daarnaast wordt het board gemaakt van plastic dat in Nederland op het strand gevonden wordt. Het plastic in de Noordzee is een probleem dat niet lokaal, maar over de hele lengte van de kust een probleem vormt.’

Wanneer staat de grote tocht gepland?
‘In de maand mei wordt aan de bouw van het zwerfplastic board begonnen. Als het board af is, bij het testen sterk genoeg blijkt en voldoende drijfvermogen heeft, dan ga ik varen. Ik verwacht vanaf juni klaar te staan voor vertrek, en dan wordt het wachten op de juiste weersomstandigheden. Je kunt het project volgen via de Facebook-pagina van Plastic Soup Surfer.’

Dit artikel is afkomstig uit Access #3, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

 van