Lang Paasweekend betekent extra drukte op de weg, gun elkaar de ruimte

Het lange Paasweekend komt eraan. We trekken er dan allemaal graag op uit: fietsers, wandelaars, automobilisten en zo ook wielrenners. Dit leidt tot extra drukte op de weg. Wielersportbond NTFU en Ford Nederland vragen weggebruikers daarom rekening te houden met elkaar. Gun elkaar de ruimte, dan gebruikt iedereen de weg veilig en met plezier.

Ontmoetingen tussen wielrenners, automobilisten, fietsers en wandelaars leiden soms tot gevaarlijke situaties, door snelheidsverschillen en omdat partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen. Wielersportbond NTFU geeft daarom via de campagne De Echte Wielrenner goede voorbeelden hoe automobilisten, wielrenners, voetgangers en fietsers elkaar veilig kunnen passeren.

Houd rekening met elkaar

De NTFU roept wielrenners op rekening te houden met anderen. Wielrenners kunnen dit doen door alvast na te denken over de route en het tijdstip van vertrek, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of eind van de middag. “Fiets als duo of rijd solo, pas je snelheid aan waar nodig, gebruik op tijd je bel en communiceer vriendelijk met andere weggebruikers”, geeft Erik Tolboom van de NTFU verder als tips mee. “Wielrenners die een vriendelijk ‘bedankt’ of ‘goedendag’ zeggen, maken het verschil tussen frustratie en begrip”, aldus Erik Tolboom van de NTFU.

Grote vraag naar Wegkapiteins

Dat wielrenners, net als veel andere sporters, het samen buiten sporten missen, merken ze bij de NTFU. De wielersportbond krijgt regelmatig aanvragen voor de cursus Wegkapitein: iemand die een groep veilig door het verkeer dirigeert. “Pas als het buiten sporten in groepen weer wordt toegestaan, kan de cursus Wegkapitein hervat worden. Maar om straks aan de vraag te voldoen, worden op dit moment extra docenten opgeleid. Er zijn al ruim 2.000 Wegkapiteins en steeds meer groepen zien het belang van zo’n Wegkapitein in. Hij of zij houdt de veiligheid in de gaten, ziet toe op de gemaakte afspraken, zet een mooie, maar veilige route uit en zorgt dat er gecommuniceerd wordt met andere weggebruikers”, aldus Erik Tolboom.

Gun elkaar de ruimte

Met de doorlopende campagne Share The Road probeert ook automerk Ford de harmonie tussen weggebruikers te bevorderen, onder andere met video’s en VR-ervaringen. Verkeersveiligheid is immers voor iedere weggebruiker van groot belang. Door wederzijdse bewustwording van het gedrag van fietsers en automobilisten in het verkeer, hopen NTFU en Ford Nederland begrip en tolerantie in het verkeer te creëren.

Dat wederzijds begrip wordt ook gedragen door de Alliantie Samen Fietsen, een gezamenlijk initiatief van de NTFU, ANWB, Fietsersbond, KNWU, Landelijk Fietsplatform en VeiligheidNL. De aangesloten organisaties werken aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. De video Sociaal fietsen: geef elkaar de ruimte laat zien wat verschillende gebruikers van het fietspad van elkaar kunnen verwachten.


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van