25-10-2010 - Kitesurfen, Nieuws

Langeree en Koole winnen Dacia NK Kiteboard.

Wie is de beste kiteboarder van Nederland?
Dit weekend speelde onder het oog van de vuurtoren van Scheveningen de strijd om de kampioenstitel zich af. Het Dacia NK Kiteboarden kent jaarlijks zowel een wedstrijd voor de mannen als voor de vrouwen. Gedreven door de herfstormen gingen de kiteboarders de strijd met elkaar aan in de branding terwijl een jury hun vaarstijl en trukendoos beoordeelde. Bij de mannen was het op voorhand al duidelijk dat er een nieuwe winnaar als vorig jaar zou komen door blessureleed van de titelhouder. Bij de vrouwen was het de vraag of vijfvoudig Nederlands Kampioen Jalou Langeree de titel voor de zesde keer op haar naam kon schrijven. 
 


Hoe werkt het Nederlands Kampioenschap Kiteboarden?
Het NK Kiteboard bestaat uit twee dagen. Hoe hoger je de eerste dag eindigt op de ladder, hoe minder je de tweede dag hoeft te klimmen om de top van de ladder te bereiken. Zaterdag was de wind niet constant, wat het voor de deelnemers lastig maakte om hun kunsten aan het publiek te vertonen. Zondag draaide de wind naar een hele andere richting en wisten de kiteboarders er een spannende finaledag van te maken.

Bij voorbaat een nieuwe winnaar bij de mannen.
Dat er in 2010 een nieuw Nederlands Kampioen bij de mannen zou komen was op voorhand duidelijk. De kampioen van vorig jaar, Kevin Langeree, blesseerde zich in augustus op een wereldbekerwedstrijd op Fuerteventura (Spanje). Hoe vervelend zijn blessure ook is: het creeerde kansen bij de mannen om dit jaar de kiteboardtitel te grijpen. Een van de grote kanshebbers was de uit Emmeloord afkomstige Bas Koole die zijn zinnen op de titel had gezet. Daar dacht de zestienjarige Jerrie van de Kop echter anders over en Jerrie sloot de zaterdag af met een eerste plek op de ladder. Bas Koole brak zaterdag op het moment supreme een lijn van zijn kite, eindigde op de tweede plek en zinde op revanche. Gelukkig voor Bas Koole kreeg hij zondag de kans om voor de titel te varen. Allereerst moest hij de trukendoos vol open trekken tegen Tijn van Esch die qua niveau zeker niet onder doet voor Bas Koole. Het lukte Bas om meer te imponeren en Tijn van Esch bleef steken op de derde plek. In de finale vaarde Bas Koole met stijl en constant tegen Jerrie van de Kop die hoog inzette, maar wat minder tricks goed wist te landen. Bas Koole wist in de finale in twee rondes meer punten van de jury te krijgen en kan de titel mee naar Emmeloord nemen.

Weet Jalou de titel voor de zesde keer op rij op haar naam te schrijven?
Al vijf jaar op rij weet Jalou Langeree de Nederlandse Kampioenstitel Kiteboarden op haar naam te schrijven. De vraag was of dit jaar er nieuwe dames hun kiteboardpassie om hadden gezet in serieuze toewijding zodat er geduchte concurrentie voor Jalou zou ontstaan. Met haar pit en doorzettingsvermogen was Marije den Breems, 37 jaar, de verassing van de finaledag. Zaterdag voer ze, naar eigen zeggen, als een natte krant. Zondag blijkt de krant echter opgedroogd. Marije stond zeker zes rondes achter elkaar op het water tricks eruit te pompen waardoor ze uiteindelijk knap de derde plek wist te behalen. Lisa van Ginkel maakte een einde aan de opmars van Marije. Op zaterdag verraste de uit Lelystad afkomstige Lisa van Ginkel door naar een tweede plek op de ladder te varen. Vorig jaar weerhield de spanning Lisa van een goede prestatie. Een dag voor de wedstrijd viel Lisa van de trap, waarbij ze geen ledematen brak, maar wellicht wel de spanning. In de finale moest Lisa haar meerdere erkennen in Jalou Langeree die een knallende finale vaarde met tricks van hoger niveau dan bij de andere meiden. Het publiek slaakte de nodige kreten van opwinding bij het zien van Jalou haar kampioensheat en zo werd Jalou Langeree voor het zesde jaar op rij Nederlands Kampioene Kiteboarden.

De nieuwe Nederlandse kampioenen Kiteboarden 2010 werden gekroond op het strand van Scheveningen, onder de vuurtoren. De Emmeloordse Bas Koole bij de mannen. En de Noordwijkse Jalou Langeree bij de vrouwen.

Mannen:
1. Bas Koole (Airush) 2. Jerrie van de Kop (Flexifoil, Balance) 3. Tijn van Esch (Advance)

Vrouwen:
1. Jalou Langeree (Naish) 2. Lisa van Ginkel (Wainman Hawaii) 3. Marije den Breems (Ozone, F-One)


Hieronder een korte foto impressie van het event van fotograaf Ydwer van der Heide. Meer foto’s kun je vinden via www.ydwer.com

 

 

 

 

 

 


Access kiteboard magazine – Abonnee worden?


 

 

 

 van