11-10-2019 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC expert review

Lapierre Xelius, de fiets waarop Thibaut Pinot grote indruk maakt, is nu ook leverbaar met schijfremmen. Maakt het extra gewicht deze rasklimmer tot middenmoter? We namen de proef op de som en waren verbaasd over de conclusie.

Lapierre is een ietwat vreemde eend in de bijt. Het familiebedrijf is in 1946 begonnen in Dijon door Gaston Lapierre, een verhaal dat op zich al een mooie reputatie zou rechtvaardigen. Toch roept het merk niet de romantische associaties op die sommige andere (Italiaanse) oude merken om zich heen hebben hangen. Onterecht, enerzijds omdat het merk nog steeds geleid wordt door de kleinzoon van Gaston, anderzijds doordat ze zijn uitgegroeid tot een volwassen merk dat zeer hoogwaardige fietsen bouwt. Hoe het ook zij, het feit dat het merk wat onder de radar is gebleven, schept kansen voor mensen die graag op een fiets rijden die je niet elke dag ziet. Zoals deze Lapierre Xelius SL 700 Disc. De Xelius is al vele jaren Lapierre’s klimgeit, en is nu dus ook voorzien van schijfremmen.

Lapierre onderscheidt zich niet alleen door de relatief onbekende merknaam, ook hun fietsen zijn uiterst herkenbaar. De kenmerkende staande achtervork, die pas ver voorbij de zitbuis aansluiting vindt met de liggende buis, is onmiskenbaar Lapierre. Voor de zekerheid heeft Lapierre hem in dit geval fluorgeel gemaakt, zodat er geen enkel misverstand kan bestaan. De kleurstelling van de Lapierre Xelius is weinig subtiel, maar met zo’n uniek frame hoef je je niet ook met kunstig lakwerk te onderscheiden.

LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC expert review 4

Het frame van de Lapierre Xelius SL700 die we een jaar of twee geleden testten zag er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Dat doet vermoeden dat deze disc-versie identiek is op het remsysteem na, maar niets is minder waar. Net als Porsche slijpt Lapierre zijn modellen steeds verder bij en kiezen ze voor evolutie in plaats van revolutie. Bij nadere inspectie blijkt dat het frame overal licht gewijzigd is. Zo is de zadelpenwig van de achterkant naar de voorkant gegaan, zodat hij mooi verstopt zit. De vormen van de framebuizen zijn meer aerodynamisch geworden en het bovenste balhoofdlager is nu mooi (en aerodynamisch) geïntegreerd in het frame, met als extra voordeel dat de stack wat lager is geworden: je zult dus (iets) dieper zitten. Minder zichtbaar is het feit dat er gewichtsbesparing is bereikt door wijzigingen in het productieproces. Het gaat weliswaar maar om 80 gram, maar op een frame van minder dan 900 gram scheelt dat een slok op een borrel.

LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC expert review 3

‘HET IS ANDERMAAL EEN HINT DAT LAPIERRE MET DE XELIUS EEN ANDERE RICHTING IN IS GESLAGEN.’

Het resultaat van dit alles is dat deze disc-versie inclusief steekassen en schijven slechts 150 gram meer weegt dan de Xelius SL700 Di2 die we destijds testten, waar bovendien een wat lichtere wielset in zat. De DT Swiss ER1400 waar deze disc-versie mee is uitgerust is namelijk een Endurance-wielset, dus met de nadruk op duurzaamheid en stabiliteit. Vandaar ook de geringe hoogte van de velg, want een velg van 21 millimeter hoog zal nooit last van zijwind hebben. Het bijkomstige voordeel is dat de wielset van deze Lapierre Xelius daardoor toch net onder de 1500 gram blijft. Ook de forse 28-millimeter-banden wegen wat meer dan smallere varianten. Maar had voor de topversie van deze klimgeit een meer lichtgewicht wielset niet meer voor de hand gelegen?

De verdere afmontage bestaat uit een carbon stuur en zadelpen van het eigen merk, een sjieke Zipp stuurpen en het Antares zadel van Fi’zi:k. Het stuur is voorzien van een rubberachtig stuurlint van het eigen merk dat heerlijk vastpakt, met veel grip en precies de juiste hoeveelheid demping. Het is andermaal een hint dat Lapierre met de Xelius een andere richting in is geslagen dan die van pure klimgeit. Een indruk die wordt bevestigd tijdens de testkilometers die we ermee maken tijdens een trip naar de Vogezen. Daar ontpopt de Lapierre Xelius zich als een stabiele alleskunner, die desalniettemin bijzonder lichtvoetig is. Dat een rasracer als deze goed kan klimmen, versnellen en sturen wekt geen verbazing, maar in de afdalingen wordt je gefêteerd op bakken met grip, comfort en stabiliteit van zowel het frame als de wiel/bandcombinatie. Dat combineert perfect met het forse remvermogen van de schijfremmen en maakt de Xelius een uitstekende allrounder.

LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC expert review 2

Terug in Nederland zetten we de Lapierre Xelius een tijdje in als manusje van alles, waarbij hij geen steek laat vallen. Snelle groepsritten, woonwerkverkeer met een zware rugtas: de Xelius bewijst zich ook hier als een comfortabele allrounder. Wil je echt hard gaan, dan zijn de 28mm Conti’s (en de wielset) beter te vervangen door iets snellers, maar daar staat een boel robuustheid, stabiliteit en comfort van de geleverde combinatie tegenover. Let op, 28 millimeter is (op deze velgen met een interne breedte van 20 millimeter) wel het maximum dat in het frame past. De capaciteiten van de Xelius nog verder oprekken behoort dus niet tot de mogelijkheden.

LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC expert review 1

Het is moeilijk voor te stellen dat de koersfiets van ploegen als Groupama-FDJ in het dagelijks wielerleven zo breed inzetbaar is als deze Lapierre Xelius SL700. De op het eerste gezicht wat aparte wiel/bandcombinatie blijkt de lichtgewicht Xelius in de praktijk prima te passen.

 • frame New Xelius SL Carbon Disc Thru Axle
 • shifters Shimano Ultegra Di2 Disc R8070
 • remmen Shimano Ultegra R8070 140mm
 • stuur Lapierre carbon
 • zadel Fizik Antares Evo Versus R5
 • zadelpen Lapierre carbon light 27,2/350mm
 • wielen DT Swiss ER1400 (20 mm interne velgbreedte)
 • banden Continental Grand Prix 4000 S II, 28mm
 • crankset Shimano Ultegra FC-R8000 50-34
 • derailleurs Shimano Ultegra Di2 R8050
 • cassette SRAM Red XG-1290 10-28 12s
 • gewicht 7,5 kilo (maat M, exclusief pedalen)
 • info lapierrebikes.com
 • prijs € 4.499,-

Meer lezen? De volledige test of review van de LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC lees je ook in Wielrenblad #3 2019. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de CUBE LAPIERRE XELIUS SL 700 DISC kun je ook terecht op de website van Lapierre.

 van