10-07-2014 - Windsurfen, Nieuws

Lars van Someren wereldkampioen Formula Windsurfen

De 16-jarige windsurfer Lars van Someren uit Almere is wereldkampioen Formula Windsurfen geworden in de leeftijdscategorie onder 17 jaar. Vorig jaar moest de Almeerder nog genoegen nemen met het zilver, maar dit jaar was hij de sterkste op het jeugdwereldkampioenschap dat van 24 juni tot 28 juni in Gallipoli, Italië werd gehouden.

Van Someren zijn sportieve seizoen staat dit jaar volledig in het teken van de Jeugd Olympische Spelen die in augustus in Nanjing, China plaats zullen vinden. Hier zullen ruim 4000 jeugdatleten uit 200 landen deelnemen in 28 sporten. Inmiddels zijn meer dan 250.000 bezoekerskaartjes verkocht voor dit grootste jeugd sportevenement ter wereld. In de windsurfdiscipline zal Lars van Someren Nederland vertegenwoordigen bij de jongens. Aimee van ’t Hof uit Huizen doet namens Nederland mee bij de meisjes.

Ook het WK in Italië was onderdeel van de jeugd olympische voorbereidingscampagne. Dus echt tijd om lang bij deze mooie overwinning stil te staan is er niet, want van Someren houdt het vizier gericht op de Spelen. “De winst op het WK is een mooie opsteker in de aanloop naar de Jeugd Olympische Spelen in China. Hierop is alles dit seizoen afgestemd. Over 40 dagen wil ik er echt staan. Met mijn techniek, snelheid en fitheid zit het wel goed. Ik heb tijdens het WK in Italië speciaal mijn wedstrijdfocus getraind. Het valt namelijk niet mee om vijf lange wedstrijddagen, ver van huis en in grote hitte, continue scherp en geconcentreerd te blijven. Maar op de Jeugd Olympische Spelen is dat wel nodig. Het niveau is daar zo hoog dat ik mij geen enkele fout kan permitteren als ik voor het podium wil meedoen. En dat is wel mijn doelstelling. Ik zie echt uit naar mijn reis naar China. We gaan met de hele Nederlandse jeugd olympische ploeg en begeleidingsstaf die wordt geleid door Chef de Mission en Olympisch judo kampioen Mark Huizinga. Alles lijkt op de ´echte´ Spelen. Zo is er een openings- en sluitingsceremonie en verblijven we in het olympisch dorp. Echt te gek!”

Lars van Someren wist op het WK in Italië maar liefst 14 van de 15 races te winnen. De tweeling Bruno en Luca Bordoni uit Zwitserland eindigden op de tweede en derde plaats. Naast wereldkampioen bij de junioren onder 17 jaar, eindigde de 16-jarige atleet uit Almere ook op een zeer verdienstelijke 4e plaats in het klassement bij de jeugd onder 20 jaar. “Op het WK in Italië waren dus wedstrijd omstandigheden die lijken op de omstandigheden in China tijdens de Spelen. Een goede wedstrijdtraining was daarom het doel, maar toen ik zag dat ik wereldkampioen kon worden heb ik natuurlijk wel gas gegeven. Ik ben erg blij met deze tussenmeting. De komende maand staat in het teken van mijn de laatste voorbereidingen op de jeugd-olympische surfplank Techno293. Ik voel me goed en de voorbereidingen verlopen volgens plan. En deze WK titel geeft natuurlijk veel vertrouwen”, aldus Lars van Someren.

Lars van Someren vaart met zeilnummer NED-800 en is al enkele jaren lid van de Nederlandse Jeugdselectie Techno293. Hij heeft een Nationaal Talent status van het NOC*NSF. Verder is hij lid van de lokale windsurfvereniging Almere Centraal en daarnaast lid van het team Windsurfing4you.

Lars2

 van