30-08-2016 - Surfen, Nieuws

Last minute Indo Part 1

In de laatste 6|Surf staat een artikel over een tiendaagse surftrip van Kaspar Hamminga en Yannick de Jager in Indonesie. Lees hier het eerste deel van het artikel en bekijk de video die Protest onlangs publiceerde. 

VRIJDAG // 10-05-16

Over de gladde rotsen loop ik het water uit bij Pedra Branca, een links ri e in Ericeira, Portugal. Het ging af als een malle. Ik ben helemaal gesloopt, maar vooral voldaan na een lange sessie van drie uur. Tijdens het omkleden word ik gebeld door Krijn, mijn teammanager bij Protest Sportswear.

“Yo Kas, alles lekker?” “Zekers, net het water uit en afgelopen dagen super lekker kunnen trainen, hoe is het met jou?” “Ja ook goed, lekker druk! E… e een snel vraagje, wat doe jij volgende week?” “Volgende week? Uhmmm school, hoezo?” “Heb je misschien tijd en zin om een paar dagen naar Indonesië te gaan met Yannick om wat video’s en foto’s te schieten?” “Zin zeker haha, maar tijd… ik ga er even achter aan! Je hoort van me.”

In het begin zag ik het somber in omdat ik middenin de afsluitende periode van mijn derde studiejaar zit en nog aardig wat deadlines had staan. Maar goed, wie niet waagt wie niet wint. Na wat deals gesloten te hebben met verschillende leraren en projectgroepen is het mij gelukt om een kleine tien dagen vrij te maken om op avontuur te gaan. Tien dagen klinkt misschien kort, maar we hebben het wel over Indo, volgens mij één van de mooiste plekken op aarde. Eindelijk kon ik Yannick een belletje geven om de trip te confi rmen. De tickets werden geboekt en ik had nog precies vijf dagen om terug te vliegen naar Holland, nog even twee tentamens te maken, de nodige medicatie te halen en al mijn shit in te pakken.

WOENSDAG // 15-05-16

Na een tussenstop op Kuala Lumpur en Jakarta kom ik laat in de avond aan op Denpasar, Bali. Yannick staat mij daar al op te wachten, samen rijden we naar de plek waar we de eerste paar dagen zullen verblijven. Brekele Guest House aan Pantai Berawa is een fi jne plek om even te acclimatiseren. Voor mij is dit de derde keer dat ik hier kom. Mijn eerste echt verre trip was ook naar Indonesië. Samen met Erik Ringelberg heb ik hier toen ook een lange tijd doorgebracht, kind aan huis dus. Op weg naar Brekele zit ik lekker uit ‘t raampje te kijken op zoek naar tentjes of spots waar ik toentertijd vaak rondhing. Is het nog hetzelfde als toen? Werkt datzelfde omaatje daar nog steeds? Hoewel er nog veel hetzelfde is als vier jaar geleden, zie je dat er toch ook wel heel veel is bij gekomen. Vooral veel uit de grond gestampte nieuwe hipster barretjes. Niet alleen voor surfers, maar ook voor Australische jongeren met een opgeschoren hip kapseltje die leven voor Bintang in combinatie met het coole surfsfeertje. Eenmaal aangekomen duik ik lekker in de veren.

Indotrip1

DONDERDAG // 16-05-16

De wekker gaat vroeg, heel vroeg, maar door mijn jetlag heb ik een lekker ritme te pakken. Gister hebben we al een golŒ e kunnen pakken op een spot genaamd Carparks waar Yannick en ik wonderbaarlijk maar met z’n tweetjes in het water lagen. Helaas kon ik nog niet echt mijn draai vinden. Je kent het wel, zo een lange face dat je gewoon niet helemaal weet wat je er op moet doen. Vandaag begint anders. Het regent pijpenstelen, het dondert en het bliksemt. We rennen door de regen richting onze driver Base die zijn naam te danken heeft aan de dikke boombox achter in zijn busje. We zijn onderweg naar een voor mij onbekende spot aan de oostkust. Nog even een pitstop bij de lokale supermarkt voor een POP-mie ontbijt.

Eenmaal aangekomen loopt er een rechts schouderhoog golŒfje met een heerlijke wand met hier en daar een barrelsectie. Na een paar golvjes heb ik mijn draai gevonden. Back to back pakken we golven tussen een paar lokalen en Japanners.

ZATERDAG // 18-05-16

We hebben al een paar dagen lekker kunnen surfen, maar merken dat we erg veel moeite moeten doen om een golŒfje voor onszelf te vinden. Iets wat natuurlijk altijd lekker is, maar ook zeker een must om wat goede beelden te schieten, uiteindelijk toch het doel van deze trip! Na een leuke ochtendsessie op Canggu liggen we onder de airco van onze kamer bij te komen. De surf was fun, maar zeker niet perfect. In elk geval niet waar we naar op zoek zijn. Op mijn laptop check ik de surf voor de komende dagen. Hmmm, valt toch wel tegen. Er staat dat het best ok gaat worden de komende dagen, maar dat zei de forecast ook over vandaag.

Van een vorige trip weet ik nog een spot op West Sumbawa die super veel swell oppikt. Bovendien is het een super mooie plek, zonder al die hipsters. Ik probeer Yannick over te halen die kant op te gaan. Veel moeite kost dat niet, hij gaat direct aan de slag om de nodige research te doen. Het blijkt een flink lange trip te worden, maar we zijn stoked. Voor de trip moeten we een taxi pakken naar het vliegveld. Vervolgens een vlucht van Bali naar Lombok. Weer een taxi naar de boot die ons op Sumbawa zal brengen. En als laatste een taxi die ons naar het hostel brengt.

Dit is een artikel uit het tweede 6|Surf magazine van 2016. kanje niet wachten om de rest van het artikel te lezen. Je kan het magazine in de webshop kopen of word voor het gemak abonnee zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 

 van