09-09-2021 - Wingfoil magazine, Leesvoer

Leer de kitefoil basics!

Gefeliciteerd: je staat op het punt een spannende nieuwe sport te beginnen! Om er voor te zorgen dat je niet blind de arena bestormt, hebben wij de input van een groepje pioniers verzameld zodat je in de juiste richting gestuurd wordt. Volgde tips van wing masters Annelous, Maaike, Jelle, Niek en Kjell en ook jij zal binnen de kortste keren over het watervliegen.

Wat is wingfoilen precies, en waarom moet ik het gaan doen? Wingfoilen, ook wel wingsurfen of wingen genoemd, is een water-sport waarbij je, aangedreven door een wing en staand op een (foil)board, op of boven het watervliegt. Het combineert elementen van kiteboarden, windsurfen en foilen tot een explosieve nieuwe funsport. Hoewel de radicale actiebeelden anders doen vermoeden is deze nieuwe watersport vrij eenvoudig te leren; eenmaal op de foil is de sky the limit. Free-stylen, golfrijden of gewoon op het gemak cruisen over je lokale plas; met een wing in de handenen een foilboardje onder je voeten kan het allemaal

. Ook zonder foil is wingen een leuk tijdverdrijf: staand op een windsurfboard ofSUP doet wingen denken aan de begindagen van het windsurfen– of plankzeilen zoals het toen vaak genoemd werd. Het verschil met die oersport zit hem vooral inde moeilijkheidsgraad: wingen is een stuk eenvoudiger te leren, en omdat de vleugel zo licht is als eenveertje kan iedereen proeven van deze nieuwe watersport. Wingsurfen is niet nieuw, maar door de ontwikkeling van hydro-foils is het wingfoilen sinds eenjaar of twee echt booming.

De geringe weerstand van de foil zorgt er namelijk voor dat je al bij weinig wind echt kunt vliegen en behoorlijke snelheden kunt bereiken met een licht briesje voel je al echt de sensatie van deze nieuwe sport. Het maakt wingfoilen het perfecte alternatief voor die dagen dat er net wat minder wind staat, al zul je eenmaal hooked bij alle omstandigheden op het water willen staan. Wingen is relatief fool proof: de spullen zijn simpel om op te tuigen, veel lichter dan een windsurfsetje en minder gevaarlijk dan een kite.

Wingfoilen geeft een enorme vrijheid: je zit letterlijk nergens aan vast en de spullen zijn licht en makkelijk te hanteren. Doordat dewing zo licht is, hoef je niet enorm getraind te zijn om je eerste meters te kunnen maken. Het is al snel leuk, en zeker als je al wat boardgevoel hebt zul je snel progressie boeken. Omdat je met een foil overal te-recht kunt waar het water diep genoeg is, zijn er talloze spots waar je je nieuwe hobby kunt uitoefenen. Zelfs minder leuke onshoredagen op zee worden met een wingfoilsetje ineens leuk!

Zo vinden prone surfers (golf-surfen met een foil) in de wing hun ideale ‘tow-maatje’: op zee naar buiten met de kracht van dewing en terug naar binnen op de deining, vliegend boven de golven met de wing neutraal in één hand.Windsurfers krijgen een nieuwe uitdaging en kunnen hun grote spullen voortaan thuislaten. Kiters waarderen het feit dat je ineens bijna overal het water op kunt.

Hoewel wingen net als windsurfen en kiten nog steeds een materiaal-sport is, heb je als beginner aanéén wing, één foil en één board genoeg. De wings hebben een grote windrange, en zijn heel gemakkelijk te de poweren. Eenmaal leeggelopen laat een wing zich samenvouwen tot kleinformaat rugzak, een gedemonteerde foil heeft de maat van een kleine gitaarkoffer. Foilboards zijn er in alle soorten en maten, maar meten in de regel niet veelmeer dan twee meter (de kleinste boardjes zijn een halve meter kor-ter!).

Daarnaast zijn er kwalitatief hoogwaardige inflatables op de markt, zodat je in principe meteen paar rugzakken op wingfoil avontuur kunt. Nederland bestaat voor bijna 20procent uit water. Wij zeggen: go with the flow.

Leer wingfoilen!

Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van