05-07-2016 - Kitesurfen, Nieuws

Leer hydrofoilen van de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

De Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, wil de eerste zijn die de Noordzee oversteekt op een hydrofoil (draagvleugel) kitesurfboard gemaakt van plastic, van Scheveningen naar Lowestoft. De recordpoging is gepland in augustus 2016.

Hydrofoil Clinic

Naast deze recordpoging geeft Merijn elke zondag in augustus een gratis clinic over hydrofoilen, in Zeeland. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers maar jij maakt kans om hierbij aanwezig te zijn! Geef aan waarom jij graag wilt leren hydrofoilen. PS. Je moet al wel kunnen kiteboarden. Stuur een email voor 1 augustus naar info@soulonline.nl of reageer hieronder in de Facebook-comments! 

PET Flessen 

Met deze record poging wil hij aandacht vragen voor de enorme hoeveelheid plastic afval die dagelijks in onze Noordzee terecht komt.Elke acht uur spoelt er 18.000 kg plastic afval in onze Noordzee aan. Dit komt overeen met en slang halve liter PET flessen van Scheveningen tot aan Lowestoft, elke acht uur weer.  De halve liter PET fles staat in de top drie van meest gevonden items op het strand – na sigarettenpeuken en snoepwikkels. In Groot Brittanië werden er meer dan een miljoen gevonden tijdens de laatste jaarlijks Beach Cleanup.

Plastic Soup Board

Om de boodschap te onderstrepen zal het zelfgemaakte surfboard de vorm krijgen van een PET-fles. Het board wordt letterlijk gemaakt van ‘Plastic Soup‘ door er honderden flessendoppen in te verwerken die gevonden zijn tijdens de ‘Boskalis Beach Cleanup’. De kitefoil of hydrofoil is een innovatie op kitesurfgebied. De hydrofoil heeft weinig weerstand en kan al bij weinig wind ‘gevlogen‘ worden. Beeldend kunstenaar en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zag in dat er met de vorm van het board gespeeld kon worden omdat deze boven het water zweeft. Dé reden om zichzelf het foilen aan te leren voor dit project. Samen met pionier en ervaren surfboard shaper Bram Hoogendijk zullen zij twee boards bouwen in de vorm van een PET fles voor hun gezamenlijke recordpoging.

 

 van