18-07-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Leesvoer: Keahi D’Aboitiz – Het vuur van de heilige geest

Totdat Keahi D’Aboitiz opeens de KSP tour domineerde kenden weinigen zijn naam. Toch is zijn overwinning niet zo’n verrassing. De Hawaiiaanse Aussie (23) gaat al meer dan twaalf jaar allerlei formaten golven te lijf, met en zonder kite. Wij spraken in 2016 met hem, lees je mee?

Tekst: Lisette Blankestijn
Beeld: Brendon O’neal, James Boulding & Alan van Gysen


Keahi in het kort

Volledige naam: Keahiakea d’Aboitiz
Leeftijd: 23
Stance: Regular

Deckpad of wax? ‘Deckpad! Soms voelt wax natuurlijker, maar het gebruiksgemak van een pad staat bij mij voorop. Geen glijdpartijen over je board en je spaart tijd als je niet hoeft te waxen voor een sessie.’
Leren golfrijden mét of meteen zónder straps?
‘Dat komt echt aan op persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het met straps makkelijker, ik zou zelf kijken naar wat je het meeste plezier op het water geeft. Omdat ik al van kinds af aan surf, vind ik het fijn om mijn voeten te kunnen verplaatsen. En dat is een van de redenen waarom ik ook zo van strapless rijden houd.’


Kun je iets meer vertellen over hoe je met onze mooie sport in aanraking bent gekomen?
‘Ongeveer al mijn hobby’s heb ik aan mijn vader te danken. Wat dat betreft ben ik eigenlijk gewoon in zijn voetsporen getreden. Mijn pa was een van de eersten in ons stadje Noosa die begon met kitesurfen. Op mijn vijfde leerde hij me surfen en toen ik elf was vond hij dat de tijd rijp was om me ook eens aan een vlieger te hangen.’

Je komt dus uit Noosa, Australië, waarom die Hawaiiaanse naam?
‘Alleen mijn eerste naam is Hawaiiaans. Hoewel ik geboren ben in Australië heeft mijn familie een andere achtergrond. Mijn moeder is Hawaiiaans en ook mijn vader is daar opgegroeid voor ze samen naar Australië verhuisden en mij hebben gekregen. Keahi betekent ‘vuur’, maar dat is slechts een roepnaam. In mijn paspoort heet ik voluit Keahiakea, vuur van de heilige geest.’

Hoe was het om in zo’n beroemd surfoord op te groeien?
‘Pretty epic! Hoewel Noosa voor kiters weinig van worldclass te bieden heeft, ademt het stadje wel de ultieme surfsfeer en proberen we met elkaar de lat steeds hoger te leggen. De windrichting wisselt per dag en er rollen hele leuke golven binnen. Je leert er varen in allerlei verschillende condities. Omdat je de ene dag wind van links hebt en de andere weer van rechts, plus enkele goede freestylespots, denk ik dat Noosa me tot een allround kiter heeft gevormd. Dankzij de uitzonderlijk goede golven is iedere watersporter hier ook een goed golfsurfer en daar heb ik mijn sterk surf-georiënteerde vaarstijl aan te danken.’

En zo te zien ook een schouderblessure?
‘Ja, mijn schouder is uit de kom geschoten. Tijdens een bottomturn op een flinke golf viel ik met mijn arm nog in de lucht. Nu ben ik aan het revalideren. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk mijn schouderspieren te versterken en drie maanden geleden ben ik geopereerd. Langzaam mag ik nu weer beginnen met watersporten. Ik kan niet wachten tot ik weer volle bak bezig kan.

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?
‘Omdat ik nu niet kan sporten, breng ik de dag vaak filmend door. Dan werk ik aan mijn skills door met de drone te filmen, of ik bestuur de vliegende RC gliders. Wanneer ik fit ben, probeer ik zo veel tijd mogelijk op het water door te brengen. Een typische dag bestaat uit surfen, kiten, suppen of paragliden. Af en toe kan ik al die sporten op één dag beoefenen: dat is al helemaal tof.’

We leerden je pas kennen toen je het uitzonderlijk goed deed op de KSP tour. Is competitie belangrijk voor je?
‘Competitie ga ik zeker niet uit de weg. Freeriden en wedstrijdvaren vullen elkaar goed aan. Van jongs af aan deed ik longboardwedstrijden. Wedstrijden zijn stressvol, maar het geeft tegelijkertijd een geweldig gevoel om samen met de beste rijders ter wereld op het water te staan. Als je dan ook nog scoort, dat gevoel is onbeschrijflijk. Freedriden doe ik liefst in gevaarlijke, grote golven. Die golven vind je niet op wedstrijdlocaties. Ik denk dat freeriden zorgt voor de fun in onze sport, competitie vult dat mooi aan als motivatie om de lat hoger te leggen.’

Er circuleert een YouTube-filmpje van jou, kitend op een kunstmatige golf. Kun je vertellen hoe je daar terecht kwam?
‘Haha, dat was nogal ‘random’ eigenlijk. Ik was op weg naar Portugal voor een KSP evenement, ergens in 2012, best lang geleden al. Om in Europa te komen vanuit Australië een flinke reis, dus besloot ik een stop-over in Dubai te maken en een vriend op te zoeken die daar bij de wavepool in Al Ain woont. Het oorspronkelijke plan was om wat sup-foto’s te schieten, maar op een ochtend waaide het! Ik vroeg of ze het okay zouden vinden als ik in de wavepool probeerde te kiten. Ik denk niet dat ze begrepen wat kitesurfen is, maar ze vonden het wel best en voor iemand zich kon bedenken stond ik daar met m’n vlieger.’

En dat ging goed?
‘Veel beter dan ik verwachtte. De wind was uiteraard vlagerig en een beetje aflandig ten opzichte van de golf, maar ik kon een paar golven pakken en in het zwembad rondvaren zonder in de problemen te raken. Het was zo tof: ik zou het graag nog eens proberen.’ In welke echte golven vaar je het liefst? ‘Ik heb een paar spots over de hele wereld waar ik geweldige sessies heb gehad, maar als ik een favoriet moet kiezen dan is het Cloudbreak, Fiji. Als het daar aan gaat, dan is het echt aan.’

Sta je ooit nog wel eens op een twintip?
‘Eigenlijk niet. Heel af en toe pak ik een twintip en gooi ik er nog wat oude tricks uit. Ik hield altijd van grote, gegrabte back to blinds en KGB’s, of een dikke blind judge 3 of S-mobe. Als ik dan op een twintip sta kijk ik of ik die tricks er nog uit kan gooien, de laatste keer is al weer een jaar geleden. Veel liever doe ik freestyletricks op mijn surfboard. Om mijn favoriete trick clean te landen – een strapless frontroll shove-it – moeten zoveel dingen samenkomen. Als dat lukt geeft dat veel meer voldoening dan welke twintip-truc dan ook.’

Wat vind je er van dat er nu ook strapless freestylewedstrijden in de wavetour (GKA Wave & Strapless FreestyleTour) worden opgenomen?
‘Het voelt een beetje tegenstrijdig, een freestyle-component in een wedstrijd die om golfrijden zou moeten draaien. Toch moedig ik deze ontwikkeling aan. Het is zo moeilijk om de goede condities te vinden voor een wavecompetitie, bovendien hebben we vaak te maken met afgelegen spots, totaal niet toegankelijk voor een publiek. Door strapless toe te voegen hebben we op veel meer spots de mogelijkheid om onze sport te laten zien. Afhankelijk van van hoe goed de golven op een spot zijn, wordt de nadruk dan op golfrijden of strapless freestyle gelegd.’

Jij bent zelf een echte golfsurfer en kite ook in die stijl, vind je het niet moeilijk om toe te kijken terwijl verschillende rijders het strapless varen met hun handlepasses in de richting van new school freestyle sturen?
‘Er zijn een paar rijders die zeker goed worden in het handlepassen op hun waveboard en Airton Cozzolino loopt daarin ver voorop. Wanneer ik rijders hem zie kopiëren door kleine, bijna surface-achtige passes te proberen dan word ik daar inderdaad niet blij van. Maar Airton, hij doet deze tricks met zo veel power en stijl, daar kan je niet anders dan diep onder de indruk van zijn. Omdat ik zelf een surfachtergrond heb, richt ik me liever op het echte waverijden. Zoals Airton het niveau van strapless freestyle voortstuwt, zo kan ik niet wachten om weer zelf op mijn board te staan en rijders te pushen om zwaardere golven te varen.’

Vorig jaar werd je tot KSP wereldkampioen gekroond, op welke manier denk je dat jij boven de andere rijders uitsteekt?
‘Veel kiters op de tour hebben leren varen op een twintip en hebben later pas het golfrijden ontdekt. Die rijders zie je vaak echt kiten, waarbij ze meer flow hebben omdat ze een surfboard onder hebben in plaats van een twintip. Ik heb eerder leren golfsurfen en de kite kwam daar pas later bij, waardoor ik mijn board net iets anders vaar dan de kiteboarders. Ik doe ook mijn best om alles er zo vloeiend mogelijk uit te laten zien.’

Is stijl allesbepalend bij het waverijden?
‘Voor een groot deel, maar die stijl moet je wel kunnen laten zien. Eigenlijk denk ik dat golfselectie mijn grootste voorsprong is. Ik heb over de jaren heen een goede sensor ontwikkeld en weet de beste golven er precies uit te pikken. Als je eenmaal op de beste golven zit en je presteert goed, dan heb je de succesformule te pakken. Het is ook handig om rustig te blijven, veel rijders worden heel nerveus maar ik probeer ook tijdes mijn heat plezier te hebben. Daarvoor beoefen ik deze sport immers, omdat het zo belachelijk leuk is!’


Dit artikel is afkomstig uit Access #4 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van