14-07-2017 - Windsurfen, Nieuws

Leesvoer: Strand horst

Van kleine plasjes tot kolken, van grote grindgaten tot het IJsselmeer, Nederland heeft water genoeg. Tot nu toe wandelden we in de spotguide vooral buiten de gebaande paden, dit keer is het tijd voor een van ‘s lands meest bekende vlakwaterspots: Strand Horst. Van beginner tot freerider, van freestyler tot speedfreak, op het Wolderwijd komt iedereen aan zijn trekken. Zeker nu er met Telstar Surfclub ook een restaurant met groot terras en slaapplaatsen verrezen is.

Woord: Sven Kempers
Beeld: Bram Derks/DBMKBP

Strand Horst ligt aan het breedste gedeelte van het Veluwemeer, het Wolderwijd. Door de geringe waterdiepte is het een van de meest veilige surfspots die ons land kent. Geen stroming of grote golven, meer dan genoeg parkeerplaatsen, gras om je zeil op te tuigen en een zachte zandbodem zodat je heerlijk zonder schoentjes kunt varen. En niet onbelangrijk: Strand Horst is met bijna elke windrichting goed te varen.

AARDRIJKSKUNDE

Het Wolderwijd is een randmeer dat in 1967 bij de inpoldering van Zuid-Flevoland is ontstaan en ligt tussen Strand Horst en het aquaduct ter hoogte van Harderwijk. Bij Strand Horst loopt het Wolderwijd over in het Nuldernauw, bij Harderwijk in het Veluwemeer. Het Wolderwijd is een ondiep meer en maakt deel uit van de Veluwerandmeren, die er samen voor zorgen dat het waterpeil van het oude land niet zakt en het land niet verdroogt. Het Wolderwijd meet ongeveer 5 bij 4 kilometer, met een oppervlakte van circa 1800 hectare.

SPOT

Strand Horst is zeer goed aan te rijden vanuit het hele land; vanaf de snelweg A28 ben je met een paar minuten op het strand. Gedurende het hele jaar is het betaald parkeren op Horst, parkeerkaarten gelden voor een hele dag en zijn te verkrijgen bij één van de twee automaten (betalen gaat alleen met pinpas). Na het passeren van de slagboom is er overal voldoende parkeergelegenheid.

Het bruisende middelpunt van Strand Horst wordt gevormd door de nieuwe Telstar Surfclub. Links daarvan is er ruimte voor de kiteboarders en rechts voor de windsurfers. De waterdiepte op Strand Horst varieert van 0,8 meter tot 1,2 meter tot aan de vaargeul. Vanaf de surfclub ligt de vaargeul op een afstand van 700 meter en verder naar het noorden wordt deze afstand van strand tot vaargeul alleen maar groter, tot wel 1600 meter. In de wintermaanden is er winterpeil waardoor het ongeveer 20 tot 30 centimeter ondieper is.

In principe is er op Strand Horst met elke windrichting te varen. De beste richtingen zijn zuidwest over west tot en met noordoost. Bij andere richtingen is de wind vlagerig en aflandig en zul je verder uit de kant moeten varen. Met een noordwestenwind is het mogelijk om zeer lange rakken te varen richting de Boulevard van Harderwijk. Speed- en slalomsurfers gebruiken deze richting om hun uur- en mijlrecords aan te scherpen. Bij een stevige zuidwesten- of westenwind is het voor de freewavers mogelijk het luchtruim te kiezen via een van de lekkere golfjes in de vaargeul.

OMSTANDIGHEDEN

Strand Horst is zeer geliefd bij speedsurfers vanwege het vlakke water, zeker wanneer je iets noordelijker gaat varen. Daar is meer ruimte om de beroemde dubbele Horst-vlaag te pakken en speedrecords aan te scherpen. Locals zoals Sander van Huizen halen hier snelheden van boven de 80 kilometer per uur! Ook freestylers en freeriders kunnen zich vanwege het overwegend vlakke en ondiepe water uitstekend vermaken op Strand Horst. Vooral de geringe diepte zorgt ervoor dat je meer uit je dag haalt.

 

VOORSPELLINGEN

De voorspellingen op Windguru, Windfinder en Weerplaza kloppen behoorlijk goed. Op warme zomerdagen met noordoost kan de wind zeker in de avonduren thermisch versterkt worden, zodat je tot zonsondergang goed kunt varen. Op de website van Telstarsurf vind je een HD-webcam met weersvoorspelling.

MATERIAAL

Qua materiaalkeuze kan het alle kanten op. Van freeride en slalom tot freewave en van speed tot freestyle. Van juli tot september is het voor freeriders en slalompiloten aan te raden een wiervin mee te nemen, varen met vinnen langer dan 40 centimeter is dan haast niet meer mogelijk vanwege het welig tierende wier. Het voordeel is wel dat het wier een dempende werking op de golfslag heeft, waardoor het zo mooi vlak kan zijn op Horst, zelfs als het van de planeten waait.

LOCALS

Strand Horst is een zeer populaire windsurf- en kitesurfspot (ook bij onze Oosterburen) en op mooie weekenddagen met veel wind kan het er behoorlijk druk zijn. 400 windsurfers is geen uitzondering, al is er altijd voldoende plek om lekker te kunnen varen. Het gaat er bovendien altijd gemoedelijk aan toe op Strand Horst, iedereen helpt elkaar en houdt elkaar in de gaten. In een normaal weekend ligt het aantal surfers meestal rond de 150, en ook doordeweeks bij een goede winkracht 5 of 6 vaar je nooit alleen, je vindt dan nog makkelijk 75 auto’s op de parkeerplaats. Wie je met goede wind bijna zeker op het water vindt, is de crew van Telstarsurf. Zij brengen bijna elk vrij uurtje windsurfend, kitend of suppend door, en zijn ze nooit te beroerd je eens een rakje te laten varen op hun eigen, vaak gloednieuwe spullen.

WINDSURFSCHOOL

Bij Telstar Surfclub wordt aan alle leeftijden en op alle niveaus les gegeven, zowel voor windsurf als ook kite en SUP. De windsurfschool is VDWS-erkend en de lessen worden gegeven door gediplomeerde en enthousiaste instructeurs. Bijzonder is ook de Telstar Surfclub jaarkaart, waarmee je 365 dagen per jaar onbeperkt gebruik kunt maken van het nieuwste surfmateriaal. Geen gesjouw met boards en ander materiaal, en gewoon vanuit je werk of school een paar uurtjes varen.

STRANDPAVILJOEN

Begin dit jaar heeft Telstar de deuren geopend van zijn nieuwe strandpaviljoen. Een sfeervol restaurant en groot terras waar je heerlijk kunt nagenieten van je surfdag. Met een koud drankje en een goede hamburger zit je eerste rang bij al het surf- en kitespektakel. Zelfs overnachten behoort tot de mogelijkheden, er zijn 7 surfstyle kamers met in totaal 41 bedden.


Dit artikel is afkomstig uit Motion #3 van 2016. Dit nummer is nog steeds te bestellen via de SOUL webshop. Als je een abonnement neemt blijf je altijd op de hoogte en zeker als je ons volgt op Facebook mis je niks meer!

 van