27-09-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Leren kitefoilen met Matthias Larsen – Vaartechniek

Kitefoilen is echt anders dan normaal kiteboarden. En best uitdagend. Matthias Larsen bespreekt in deze vaartechniek-serie hoe je (beter) leert foilen en je eerste trucs kunt doen. 

Ik was in het begin nogal sceptisch over kitefoilen. Echt kitesurfen was voor mij big air, kiteloops, freestyletricks en golfrijden. Maar nadat ik het een keer had geprobeerd was ik al snel om. Wat ik leuk vind aan kitefoilen is dat je al met zeer weinig wind het water op kan en toch heel veel lol hebt. Daarnaast heeft vliegen boven het water iets magisch. Hetzelfde geldt voor de stilte. Je hoort alleen maar zachtjes het fluiten van de mast door het water. Heel wat anders dan het klapperen van een twintip of surfboard. Foilen is zowel enerverend als rustgevend. 

 kitefoilen met Matthias Larsen

Beginnen met kitefoilen is best lastig. Je moet even doorkrijgen hoe zo’n foil werkt. Met name transitions zijn lastig: de voetenwissel is echt een ding. Daar moet je de foil goed voor kunnen beheersen. Flinke wipe-outs zijn in het begin dan ook onvermijdelijk en het dragen van een helm en impactvest is zeer aan te bevelen. Maar daarnaast denk ik dat elke kiteboarder met goede kiteskills binnen een dag wegvaren met een foil. Hoe zorg je voor een goede en veilige start van je foilcarrière?

Begin met niet te veel wind: 12 tot 15 knopen is perfect. Gebruik een kite rond de 12 meter zodat je wel genoeg druk hebt in de kite. Ook een niet te kleine foil is belangrijk. Rond de 1250 cm2 is prima om mee te beginnen. Zo heb je sneller lift en kom je makkelijker het water uit en blijf je langer in de lucht bij transitions. Qua board is het ook makkelijker om op een board te starten die niet te kort is. Rond de 140 zit je goed. Hiermee heb je nog iets van een neus die je opvangt als het board het water raakt. Qua lengte van de mast is het makkelijk om met een gemiddelde mastlengte te beginnen: rond de 70 centimeter. Met een korte mast heb je weinig speelruimte tijdens het varen waardoor je board weer snel het water raakt of je een spin-out krijgt doordat de foil uit het water komt. Een lange mast kan eng zijn in het begin omdat je zo bij het kitefoilen hoog boven het water komt.

Belangrijk: kies rustig vaarwater uit waar het diep genoeg is. Je wilt niet tegen een zandbak aanvaren. Ook is het fijn als het niet te druk op het water is. Pas als je de foil onder controle hebt, kun je medewatergebruikers goed omzeilen.

Vergeet wat je met kitesurfen op een twintip hebt geleerd zoals naar achter hangen en aankanten. Belangrijk is om op een foilboard je gewicht op je voorste voet te hebben. Alleen zo houd je het board onder controle en voorkom je dat het board onder je vandaan schiet. Dit geldt bij het starten maar ook bij het gijpen en transitions. Je hebt al snel de neiging om achterover te leunen maar blijf dus op je voorste voet focussen. Op het moment dat het board te hard stijgt moet je die met je voorste voet jij het water indrukken.

In het begin is het helemaal niet erg als daarbij het board weer in het water zakt. Als je maar je balans houdt en blijft staan. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je steeds verder komt en je je gijpen en transitions zwevend uitvoert. Het wordt steeds makkelijker de sweet spot te vinden en daar te blijven.

 kitefoilen met Matthias Larsen

Nadat je heen en weer kunt varen en kunt gijpen is het op een gegeven moment tijd voor wat leuke tricks. Populair is op het board te gaan zitten. Belangrijk hierbij is een goede constante druk in de vlieger en een vrij hoge snelheid. Parkeer de kite op 11 of 14 uur. Ga door je benen heen en plaats je voorste hand iets voor ter hoogte van de foil. Dit is de plek waar je uiteindelijk moet gaan zitten. Druk op het board en voel die balans. Om die balans zo min mogelijk te verstoren kun je je voorste hand gebruiken voor een soepele overgang van je voeten naar je billen. De plek waar je moet gaan zitten is superbelangrijk en die verschilt per foil. Zit je te veel voorop dan duikt je punt naar beneden; zit je te veel achterop dan schiet het board omhoog. Dat kun je goed aanvoelen met je voorste hand. Laat eerst je voorste been zakken, vrijwel direct gevolgd door je achterste been. Nu zit je. Houdt balans door je lichaamsgewicht iets naar voren of achter te verplaatsen. Geniet van de ride. Weer gaan staan op het board gaat op dezelfde manier. Druk met je voorste hand op het board, plaats eerst je voorste been en daarna de achterste.

 kitefoilen met Matthias Larsen

Een handstand is ook een leuke variatie voor tijdens het kitefoilen maar zoals je vast al dacht…. Behoorlijk lastig. Het moeilijkste is om je voeten weer op het board te krijgen. De voorbereiding is hetzelfde als bij het zitten op het foilboard, maar nu gooi je je benen de lucht in naar de zijkant. Haal hiervoor iets meer lift uit de kite. Je kan deze trick niet lang volhouden. Het is een vloeiende beweging. Het gaat om een paar seconden en het ziet er gewoon gaaf uit en is leuk om te doen. Probeer je voeten niet te lomp terug te zetten op het board. En weer op de juiste plek iets voor ter hoogte van de foil. 

 kitefoilen met Matthias Larsen

Springen met bij het kitefoilen wordt steeds populairder. Tijdens de GKA-wedstrijden is er nu zelfs een aparte discipline voor. Je kan dan ook super hoog springen. En dat al bij weinig wind. Eenmaal in de lucht kun je ook allerlei tricks uitvoeren. Let er wel op dat je soepel landt want een kitefoil is best kwetsbaar. 

Tekst Matthias Larsen foto’s Lukas Pitsch, Ruslan Malkov


Wil je meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van