09-02-2018 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Let’s be Nomads

Leven als een nomade is niet alleen voor zomerliefhebbers. Val Cook en Tim Boffe zijn ook gedurende de winter winter onderweg met hun bus, tegelijk hun huis, werk en leven. 

Woord: Roy Mosterd | Beeld: Lious Garnier

Je hebt er vast wel eens een zien rijden in een Amerikaanse film,zo’n grote gele bus die bedoeld is om de kinderen naar school te brengen.Voor het stel uit Antwerpen is deze iconische Amerikaanse schoolbus veel meer dan zomaar een vervoersmiddel. Samen met hun dochter Fenna en hond Lewis rijden ze in de gele omgebouwde schoolbus naar de mooiste wintersportgebieden van Europa. Het allermooiste van dit verhaal is dat ook jij kan instappen in de Nomads Bus om samen met dit avontuurlijke gezin naar de verse sneeuw af te reizen.

Val en Tim zijn altijd al reislustig geweest. Ze hebben veel landen op de wereldkaart kunnen afvinken. Ze zagen het wel zitten om ooit een hostel te beginnen in Canada, maar ze hielden zelf te veel van reizen om zich op een plek te vestigen. Tijdens een van hun reizen in Guatemala kwamen zij op het idee om een Amerikaanse schoolbus om te bouwen tot een rijdend hostel. “Zo konden we toch een eigen hostel beginnen en tegelijkertijd blijven reizen”, verklaart Val. “We wilden met deze bus de poeder achterna jagen in Canada en onderweg gasten oppikken, die dan voor een tijdje in de bus zouden kunnen verblijven. Later besloten we dat Europa geschikter zou zijn als thuisbasis voor ons rijdende hostel.”

Val en Tim waren vastberaden en reisden naar Florida om daar een echte Amerikaanse schoolbus te kopen. Deze werd vervolgens naar België verscheept, waarop het koppel vervolgens de hele zomer hard werkte om de bus om te bouwen tot een hostel op wielen. “Er komt natuurlijk een hoop bij kijken, als je een ruimte van vijfentwintig vierkante meter wilt inrichten als woning, laat staan als hostel”, gaat Val verder. “Iedere vierkante meter moet optimaal benut worden, zodat wij en de gasten van het hostel comfortabel kunnen slapen, koken en eten in de bus. De kleine ruimte was niet de enige uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat de bus warm blijft tijdens het verblijf in de bergen? Hoe kom je aan water? Hoe zorg je voor voldoende elektriciteit? Op al deze vragen vonden we uiteindelijk een antwoord.”

De Nomads Bus had inmiddels een metamorfose ondergaan en voeld eaan als een knus en sfeervol thuis. De winter kwam snel dichterbij, de eerste gasten meldden zich al, maar er was nog één obstakel. Voordat de bus met de bewoners de reis naar de besneeuwde bergen kon beginnen moest hij door de keuring. De wirwar van regels maakte het voor het stel niet gemakkelijk om de bus door de keuring te krijgen. Val en Tim vroegen zich een aantal keer af of het misschien beter was om hun droom op te geven, maar dergelijke gedachten bleven altijd maar heel kort. Zij waren zeker van hun zaak en bleven hun droom najagen. Na twee zware jaren was het dan zo ver. De bus was helemaal klaar en was goedgekeurd. Nu kon het nomadische bestaan van de twee eindelijk beginnen.

Het leven onderweg
De eerste trip zal voor altijd in hun herinneringen gegrift staan. Dit was de vuurdoop, waarbij de bus moest bewijzen wat hij in zijn mars had. Ze hadden tot zo ver alleen nog in het vlakke gedeelte van Europa gereden, maar om in Val Thorens te komen zouden ze nu toch een goede klim moeten maken. Langzaam maar gestaag klom de bus naar 2300 meter hoogte. De bus had het gered en was geslaagd voor zijn eerste beproeving.

Inmiddels heeft de Nomads Bus behoorlijk wat kilometers afgelegd en hebben Tim, Val, Fenna en Lewis al veel avonturen beleefd. Zo hadden ze afgelopen winter een aantal teamrijders van Picture Organic Clothing te gast. In totaal reden zij een afstand van 6000 kilometer door dertien verschillende landen, op zoek naar mooie afdalingen in de afgelegen gebieden van onder andere Slovenië, Bulgarije, Macedonië en Montenegro. In de film ‘In Gora’, die in oktober dit jaar uitkwam, is te zien hoe de bus vol skiërs en snowboarders gedurende de reis een grote familie werd. “Door alle mooie en minder mooie dingen die wij onderweg met elkaar meemaakten, ontstond er een hechte band”, vertelt Val. “In de film wordt ook de nadruk gelegd op de footprint die wij als mensen achterlaten in natuur- en wintersportgebieden. En wij doen er alles aan om een zo klein mogelijke ecologische footprint achter te laten, door bijvoorbeeld geen vlees te eten, eigen energie op te wekken en de bus warm te stoken met een houtkacheltje. De bus zelf stoot natuurlijk wel CO2 uit, maar ook daarop hebben we een oplossing gevonden. We berekenen onze jaarlijkse uitstoot en doneren aan de hand daarvan een bedrag aan een organisatie die dit geld investeert in duurzame ontwikkelingen. We proberen tevens anderen bewust te maken van de impact die je als individu kan hebben op de natuur en hoe je deze impact kan verkleinen.”

Waar gaan we heen?
Deze winter kun je de gele schoolbus tegenkomen in twee landen. In december en januari is Oostenrijk de thuisbasis voor de Nomads Bus. Je kunt opstappen in Innsbruck, waarna de roadtrip door Tirol begint. In welke dorpen de bus precies zal stoppen, dat hangt af van waar op dat moment de sneeuwcondities het beste zijn. In februari beginnen Val en Tim aan hun reis naar Noorwegen. Afgelopen zomer reed de nomadische familie ook al naar het noorden. Met de fjorden, bergen en bossen van Noorwegen als achtertuin van het rijdende hostel, konden de sportieve bewoners en hun gasten alleen maar genieten. Van hiken, mountainbiken en zwemmen tot kampvuurtjes met muziek. Kortom, de ideale locatie voor fanatieke sporters en natuurliefhebbers. Vanaf eind februari tot eind april heten zij gasten van harte welkom in Tromsø, waarvandaan de roadtrips beginnen. In die periode zijn de sneeuwcondities in die regio het beste en laat tevens de zon zich wat meer zien.

One happy family
In de bus zijn, buiten de keuken en badkamer, nog veel andere faciliteiten waarvan de gasten gebruiken mogen maken. Zo is er op de bus een dakterras gemaakt, waarop je kunt genieten van het uitzicht. Ook kun je een van de mountainbikes pakken, of een tourtje maken op het longboard. Tim en Val doen er alles aan om de gasten te vermaken. Als je een plekje in de bus boekt, krijg je dus veel meer dan alleen een bed. Het mooiste, wat ook inclusief is, is dat je helemaal opgenomen wordt in de familie. Door alle avonturen die Tim en Val met hun gasten beleven, ontstaat er een hechte band. Ook het leven in een kleine ruimte zorgt voor een echt familiegevoel. Zo wordt er elke dag gekookt in de bus. Sportievelingen moeten fit blijven, dus zorgt Val ervoor dat je een gezonde maaltijd krijgt, gemaakt van ingrediënten uit de regio. Maar eigenlijk hoeft Val nooit in haar eentje te koken, iedereen neemt vaak wel een taak op zich. Ook de kleine avontuurlijke Fenna hoeft zich nooit te vervelen. Er zijn altijd genoeg gasten die maar al te graag voor oppas spelen.

Deze winter kun je dus ook mee met een offpiste toer onder leiding van gids Tim. Het maakt niet uit of je al veel of weinig backcountry-ervaring hebt. Tim deelt zijn kennis over de bergen en de sneeuw maar al te graag. Ook voor de juiste uitrusting, bestaande uit een sonde, schep en lawinepieper, wordt gezorgd. “Wij richten ons met Let’s be nomads op snowboarders en skiërs die zich tot de backcountry aangetrokken voelen, maar nooit eerder de kans hebben gehad daar echt iets mee te kunnen doen”, legt Val uit. “Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat zij niet de juiste spullen of kennis hadden of omdat ze niet de mensen kenden waarmee ze de backcountry in konden gaan.” Tim en Val hebben inmiddels veel ervaring met splitboarden en toerskiën en het is een van hun grootste passies geworden. Deze passie delen ze graag met hun gasten door ze op sleeptouw te nemen en buiten de gebaande paden te gaan. Er wordt tijdens die tours ook veel aandacht besteed aan het leren werken met de lawinepieper, schep en sonde. Het is echt een totaalpakket waarin je de hele belevenis van het freeriden meekrijgt.

En de toekomst?
Tim en Val hebben een droom waargemaakt, maar blijven niet stilzitten. Er zijn veel ideeën waarmee het stel aan de slag wil gaan. Fenna hoeft voorlopig nog niet naar school, dus de komende jaren is er nog genoeg ruimte voor nieuwe dromen en projecten. “Misschien komt er ooit wel een tweede bus of misschien gaan we zelf in een camper wonen en achter de bus aan rijden”, zegt Val. Er zou een reizende community van enthousiaste freerideskiërs en backcountry-snowboarders kunnen ontstaan rondom de bus. Een grote blije familie van gepassioneerde sportievelingen met het gezamenlijke doel om de beste poedersneeuw te vinden, avonturen te beleven en deze ervaringen met elkaar te delen. Dus, let’s be nomads.


Dit artikel is afkomstig uit Snowboard magazine Taste,……. Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je geen reisverslag meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

 van