25-02-2022 - Surfen, Nieuws, Leesvoer

Lib Tech bereikt eco-vriendelijke doelstellingen

Co-founder Pete Saari over duurzaamheid

Lib Tech is tevreden als het gaat om het bereiken van eco-vriendelijke doelstellingen en gezondheidsmaatregelen die ze zichzelf gesteld hebben. Maar ze hebben besloten meedogenloos te zijn en nog veel meer na te streven. Pete saari, co-founder van Mervin Manufacturing en Lib Tech, GNU en Bent Metal vertelt zijn verhaal.

Lib Tech

Interview

Was verantwoord produceren altijd al jullie focus? “We zijn altijd een bedrijf geweest waarbij milieu, veiligheid en gezondheid de belangrijkste speerpunten in het productieproces zijn. Toen we fulltime snowboards en surfboards gingen maken, wisten we dat we niet elke dag in een giftige omgeving wilden werken. En dus creëerden we een aantal basisdoelen. Zoals het bouwen van sterkere, milieuvriendelijkere surfboards. We wilden alles zelf doen, waarbij we volledige controle konden houden over het totale productieproces en deze ook voortdurend konden ontwikkelen en verbeteren. In de jaren ‘80 en ‘90 waren eco-gerichte producten niet echt populair en werden we uitgelachen voor het ter sprake brengen van duurzaamheid of milieuvriendelijke productieprocessen. Tegenwoordig produceert onze fabriek nul procent gevaarlijk, giftig, afval. En we hebben een uitgebreid recyclingprogramma.”

Kun je iets vertellen over het unieke productieproces? “We hebben patent op het productieproces. Het kostte ons vele jaren om alle details uit te werken en co-founder Mike Olsen heeft de afgelopen vijftien jaar gewijd aan het perfectioneren van elk onderdeel. Hij werkt er elke dag aan. De boards worden één voor één met de hand gemaakt in een thermo pressure fusion process dat we EcoIM-PACTO noemen. In feite betekent dit dat onder hitte en druk alle componenten samengesmolten worden tot één composiet structuur voor het surfboard. Het minimaliseert de blootstelling aan hars en reduceert de hoeveelheid schuren, waardoor er minder stof vrijkomt. In de fabriek ruik je nauwelijks iets, je krijgt er geen hoofdpijn van, zoals bij het werken met traditioneel polyester. Dit proces is ontworpen om de hoeveelheid stof te minimaliseren, zodat de lucht zo schoon mogelijk is. We zijn in staat om al ons schuimstof en -afval op te vangen en te recyclen tot nieuw schuim. Eigenlijk is elke materiaalsoort die we voor onze boards gebruiken uniek voor Lib Tech. Ons thermofusielaminatieproces minimaliseert de blootstelling aan hars en vermindert de benodigde schuurstappen, waardoor minder stof/ schuurstappen nodig zijn.”

Kunnen jullie surfboards 100% duurzaam geproduceerd worden? “Het is echt ontzettend moeilijk om iets te doen of iets te maken zonder op een of andere manier impact op de planeet te hebben. Wij proberen onze impact op alle niveaus te minimaliseren. Onze materiaalexpert Mike Olson is constant op zoek naar nog duurzamere, veiligere en hoogwaardigere materialen. Hij is een absolute fanatiekeling en onderzoeker die op elk uur van de dag het internet afspeurt en alles dat relevant is bestudeerd. Na het reduceren van gevaarlijk rest afval tot nul procent en een uitgebreid recycling proces ontworpen te hebben, is de volgende stap voor ons het verwerken van alle restafval tot nieuwe producten. Onze hars is bijvoorbeeld plantaardig en de blanks zijn al volledig recyclebaar, maar het is een enorme uitdaging om ze te scheiden van de overige componenten. Om maar een voorbeeld te geven van de complexiteit iets 100% duurzaam te produceren.”

Lib Tech

Wat is jouw oplossing voor een duurzaam leven? “Op persoonlijk vlak hebben mijn familie en ik tijdens de pandemie geprobeerd minder te met de auto te rijden, meer te fietsen en meer op lokale plekken te surfen. We hebben al een paar jaar niet meer in een vliegtuig gezeten. Over het algemeen is het moeilijk om op deze planeet te leven zonder er impact op te hebben, maar als we allemaal wat meer moeite zouden doen om voor elkaar, de medemens, en elke plek die je bezoekt te zorgen, dan zullen we al veel beter af zijn.”

Lib Tech

Vond je dit een interessant interview? Bekijk hier de site van Lib Tech.


Dit interview komt uit Soul Magazine #3. Dit magazine is nog steeds te bestellen in de webshop, klik hier. Voor meer golfsurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van