01-06-2021 - Nieuws, Wielrenblad

LIV CYCLING ONTHULT DE GLOEDNIEUWE LANGMA DISC-RANGE

Liv Cycling, het merk dat zich inzet om meer vrouwen op de fiets te krijgen, presenteert vandaag een geheel nieuwe Langma Disc-range. Deze is goed voor fietsen die lichter, stijver en sneller zijn dan vergelijkbare fietsen in de markt. De Langma Disc-range bestaat uit 3 series. Voor zowel veeleisende recreatieve racefietsers als UCI Women’s WorldTour-rensters is er een passend model.

“We zijn er altijd op gericht om de meest technologisch geavanceerde fietsen te ontwerpen. De nieuwe Langma Disc-range is daarop geen uitzondering”, zegt Phoebe Liu, chief branding officer bij Giant Group, waartoe de merken Liv, Giant, Momentum en CADEX behoren. “Deze fiets bouwt voort op het succes van het oorspronkelijke ontwerp. Het is een veelzijdige performance racefiets die uitblinkt in beklimmingen en gemaakt is voor rijders om vol vertrouwen hun grenzen te verleggen.”

Dat de Langma gemaakt is voor bergachtig terrein, blijkt al wel uit de naam. Die is afgeleid van ‘Chomolungma’, Tibetaans voor Mount Everest. De Langma Disc is in lijn met de laatste evolutie op het gebied van aero-framebuizen. De contactpunten tussen rijder en fiets zijn met behulp van vernieuwde onderdelen geoptimaliseerd. Dat zorgt voor een goede pasvorm en krachtige prestaties vanaf de allereerste rit. De gloednieuwe Langma Disc is ontwikkeld door Liv’s ingenieurs en productontwerpers en profatleten. Daarnaast heeft Liv samengewerkt met toonaangevende aerodynamische experts. Het resultaat is de snelste, meest responsieve racefiets uit het assortiment van Liv.

“De eerste Langma-generatie behoorde al tot de beste racefietsen voor vrouwen. Door gebruik van onze nieuwe carbon frametechnologie ligt de lat nu nog hoger”, zegt Sophia Shih, hoofdingenieur bij Liv Cycling als het gaat om de ontwikkeling van racefietsen. “Vorig jaar heeft ons WorldTeam prototypes getest. De feedback die we daarna kregen, hebben we verwerkt in het uiteindelijke ontwerp. De geometrie is geüpdatet voor de montage van bredere banden, de stijfheid-gewichtsverhouding is geoptimaliseerd en het algehele aerodynamische voordeel van de fiets is verbeterd.”

De Langma heeft zich bewezen in de WorldTour met 47 eerste plaatsen en zes nationale kampioenschappen sinds de introductie vier jaar geleden. Coryn Rivera won in 2018 het nationaal kampioenschap in de Verenigde Staten op de Langma. En Marianne Vos sprokkelde op deze fiets 23 etappezeges en klassementsoverwinningen bijeen in haar twee jaar bij CCC-Liv Team. Ze juichte onder meer in La Course en greep de eindzege in de Women’s WorldTour. CCC-Liv werd eind vorig jaar omgedoopt tot Liv Racing WorldTeam. Al dit hele 2021-seizoen is de Liv Langma Advanced SL Disc de officiële teamfiets van Liv Racing. 


“De Langma Advanced SL is een fantastische fiets. Hij is zowel snel als efficiënt”, zegt Lotte Kopecky, de renster van Liv Racing die in maart met de nieuwe Langma naar de overwinning sprintte in de wedstrijd Le Samyn des Dames. “Hij heeft een geweldige power en responsiviteit, wat vertrouwen geeft als ik voor de overwinning ga.”

Liv heeft drie Langma Disc-series ontworpen. Het gaat om de Langma Advanced SL Disc-serie de Langma Advanced Pro Disc-serie en de Langma Advanced Disc-serie.

Het neusje van de zalm, de Langma Advanced SL Disc, heeft de volgende belangrijke kenmerken:

Licht en efficiënt

Het hart van de Langma is een uiterst licht Advanced SL-Grade Composite frameset. Die is opnieuw ontwikkeld met langere, meer doorlopende stukken carbonvezels, wat heeft gezorgd voor een stijvere fiets die 60 gram lichter is dan de Langma Advanced SL van de eerste generatie. Rijders zijn verzekerd van responsief rijgedrag en snelle acceleratie. Zij gaan bovendien gemakkelijk over ruwe, hobbelige paden en klimmen rap tegen bergen op. 
 

Intuïtief stuurgedrag

Liv heeft de Langma-voorvork opnieuw ontworpen voor 50% meer laterale stijfheid dan de Langma Advanced SL van de eerste generatie. Daardoor is het stuurgedrag preciezer en de responsiviteit groter. Het oversized balhoofdstel en het geheel nieuwe Liv Contact SLR-stuur verbeteren de controle, zonder dat dit ten koste gaat van de aerodynamica. Daarbij zorgen de geïntegreerde, flat-mount schijfremmen voor betrouwbare remprestaties onder uiteenlopende weersomstandigheden. Het nieuwe ontwerp biedt ruimte aan banden met een breedte tot 32 millimeter. Dit creëert extra grip in bochten en meer comfort op kasseien.

Aerodynamisch voordeel

De vernieuwde ellipsvormige buizen verminderen de luchtweerstand, uit welke richting de wind ook komt. Daardoor win je kostbare seconden op het vlakke, in afdalingen en bij tegenwind. Liv’s voortdurende testwerk en streven naar verdere verfijning hebben eveneens geleid tot de ontwikkeling van de nieuwe Variant SLR-zadelpen. Deze is volledig van carbon gemaakt. Dankzij het gloednieuwe CADEX 36 Disc WheelSystem, die aerodynamisch is onder verschillende windrichtingen, houden rijders nog voldoende power over voor een krachtige eindsprint. 

Liv’s andere twee series, de Langma Advanced Pro Disc en Langma Advanced Disc, beschikken over de Advanced-Grade Composite Technology en ellipsvormige buizen. Ook zijn ze uitgerust met de herontworpen symmetrische aero-composiet voorvork met schijfremintegratie en meer ruimte voor montage van banden tot 32 millimeter. Met dank aan Liv’s nieuwe stuur, de zadels, de Variant zadelpen en het tubeless WheelSystem (enkele modellen) zorgen deze series voor maximale prestaties en een goede fit.

De framematen van alle modellen variëren van XS tot en met Large. De beschikbaarheid hiervan kan per land verschillen. Vanaf begin najaar 2021 zijn de eerste nieuwe Langma Disc-fietsen in de Benelux verkrijgbaar. Lokale dealers zijn online te vinden op: www.liv-cycling.com.


Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van