12-11-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Lola Bikes & Coffee

Beste nieuwe koffiebar van het jaar, aldus mannentijdschrift Esquire. Lola Bikes & Coffee is een zaak met karakter. Een fietsenwinkel met espressobar en eigen mening, wars van hippe uitspraken en krachtermen die de fietser niet helpen. “Mensen laten zich bij het kopen van een fiets vaak te veel beïnvloeden door hypes. Je moet een fiets kopen omdat hij voor jou goed voelt. Niet omdat het toevallig het nieuwste model is of een of andere hightech techniek toepast. Misschien is dat voor jou namelijk niet de beste fiets.” 

Tekst: Jeanine Laudy, Beeld: Lola Bikes & Coffee

Lola4

Samen met enkele barista’s en de jonge mechanieker Daniel staat Arthur Wieffering aan het roer van Lola Bikes & Coffee in Den Haag. Van een typische eigenaar, directeur of manager is geen sprake. Bij Lola Bikes & Coffee doen ze het anders. “Wij laten ons hier leiden door wat goed voelt. Dat we op de grootste koffiestraat van Den Haag recht tegenover de Douwe Egberts zitten is overigens toeval. Wij gaan ook niet mee in hun zakelijke denkwijze. Mensen komen hier omdat ze van fietsen houden, in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen het product ‘fiets’, maar de hele ervaring er omheen.” Naast fietsen zijn er in de winkel boeken, shirts, chocola en koffie verkrijgbaar. Van alles wat er te koop is weet Arthur precies door wie het gemaakt is of waar het vandaan komt. “Ik weet welke koffieboer uit Bocca de bonen levert en wat voor cacaobonen er in onze chocola zit.”

Lola beperkt zich niet tot een bepaald segment in de fietsmarkt. Je kunt er voor heel veel soorten fietsen terecht; racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Bij elke klant, of ‘gast’ zoals ze het liever noemen, wordt gekeken welke fiets het beste bij zijn of haar fietsactiviteiten past. Ook de Haagse nachtburgemeester René Bom heeft zijn unieke houten fiets bij Lola vandaan. Hij nam het enige exemplaar uit de winkel mee. Binnenkort is de houten Bough Bike weer voor iedereen te koop.

Lola5

Het moge duidelijk zijn: Arthur houd niet alleen van fietsen. Dezelfde diversiteit als bij de fietsen is terug te vinden in de koffiekeuze. “Er staan hier een paar maalmachines. Elke barista kan de koffieboon kiezen die hij op dat moment wil proberen. Een prima manier om verschillende koffies te testen. Hou je niet van koffie? De thee en chocomelk zijn ook van prima kwaliteit.

Lola Bikes & Coffee is niet het eerste fietsgerelateerde bedrijf Arthur. Jaren geleden begeleidde hij MTB-clinics in de Ardennen. Het fietsen met een groep wil hij ook naar Den Haag brengen. Elke zondagochtend om halfnegen ‘s ochtends vertrekt een groepje fietsers vanaf het Noordeinde voor een gezamenlijk fietstochtje. “Die tocht is gericht op de fat bikes, waarmee twee uur door de duinen wordt gereden. Maar fietsliefhebbers die liever een ander type berijden mogen natuurlijk ook mee.”

Lola8

Plezier staat voorop. Hoe snel gereden wordt, hoeveel kilometer gemaakt wordt is niet belangrijk. “Wat dat betreft kunnen mannen wel wat van vrouwen leren. Die genieten namelijk gewoon van het fietsen an sich. Mannen zoeken vaak naar extra uitdagingen: de afgelegde afstand, hoe hard je gaat, sprintje trekken bij plaatsnaambordjes. Vrouwen gaan op de fiets zitten en zijn dan al in hun element.

De toekomst? Voor aankomende zomer ziet Arthur voor zich dat fietsers in de tuin hun fiets afspuiten en eraan sleutelen met het gereedschap van de winkel. Een stevige kop koffie moet de fietsers vervolgens weer opladen voor ze hun weg vervolgen.


Lola bikes & coffee: Noordeinde 91 – 2514 GD – Den Haag   

Openingstijden:
 Dagelijks van 08.00u – 18.00u

Telefoonnummer: 06-14715854


Het is geen geheim dat fietsen en koffie hand in hand gaan. De gemiddelde wielrenner drinkt een stevige espresso voor een training en het merendeel van de hobbyfietsers stopt graag voor een cappuccino. Onderzoek toont aan dat cafeïne de hersenen stimuleert tot een verhoogde aanmaak van adrenaline waardoor de bloedstroom naar het hart en de spieren verbetert. Wil je de alom bekende espresso en cappuccino wel eens afwisselen? Kijk dan in de onderstaande graphic voor nog meer energy shots.

Lola

 van