29-07-2016 - Surfen, Nieuws

LOPEN OP PALMBLADEREN

Ooit gehoord van de Arecapalm? Dat is een palmboom die in het zuidelijke deel van India groeit. Jaarlijks vallen er 80 miljoen bladeren vanaf, waar nooit iets mee werd gedaan… tot nu! Het Californische surfmerk O’Neill presenteert met trots de eerste slippers van palmleer, het resultaat van een nauwe samenwerking met materiaalontwerper Tjeerd Veenhoven.

Jack O’Neill leefde decennia terug al bewust. Zijn motto: ‘De natuur is onze speeltuin en die moeten we beschermen’. In de geest van de oprichter ging O’Neill Footwear een samenwerking aan met Studio Tjeerd Veenhoven. Deze Nederlandse designstudio heeft meer dan 10 jaar ervaring met natuurlijke vezels, waarbij synthetische grondstoffen worden vervangen door biologisch afbreekbare grondstoffen. Tjeerd Veenhoven heeft voor O’Neill Footwear onderzocht hoe palmbladeren gebruikt kunnen worden voor slippers. Na vier jaar onderzoek kreeg hij het voor elkaar om de bladeren in palmlaminaat te transformeren voor de favoriete schoenen van surfers: slippers.

PALMslippers

Een beter leven voor de armste mensen

Het Tree of Life-project is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor haar bewoners. De gevallen palmbladeren worden opgeraapt door lokale Indiase werknemers en worden dan zorgvuldig geselecteerd om ze te prepareren voor fabricage. Voor ieder opgeraapt palmblad krijgen ze betaald. Dit proces verbetert het leven van veel Indiase mensen. Vandaar de naam: Het ‘Tree of Life Project’. De palmboom is nu van levensbelang voor de armste gemeenschappen, in een land waar het kastenstelsel je positie op de sociale ladder bepaalt. Wie deze slippers koopt, ondersteunt de lokale Indiase werknemers die nu ook kunnen profiteren van wat de natuur te bieden heeft.

O'NEILL PALM SANDALS (1)

Slippers van palmbladeren

Deze zomer lanceert O’Neill Footwear twee stijlen van palmleerslippers voor vrouwen: een slipper met een teenbandje onder de naam ‘Chelsea’ en een sandaaltje met een gekruist bandje onder de naam ‘Sophie’. Het voetbed en de twee bandjes zijn gemaakt van palmbladeren. Het andere bandje is gemaakt van natuurlijk gelooid leer (Sophie-slipper) of plantaardig gelooid leer (Chelsea-sandaal). Voor extra comfort en stevigheid worden de palmbladeren ondersteund door een suède bandje. De lichtgrijze rubberen buitenzool wordt gecombineerd met een koraalrode of turquoise gekleurde middenzool. Elk paar slippers is uniek en verschilt in kleur en andere kenmerken, omdat palmbladeren een natuurproduct zijn. De palmleerslippers van O’Neill zijn vanaf 28 juli 2016 verkrijgbaar bij geselecteerde retailers zoals Mintminimall in Amsterdam, voor een aanbevolen winkelprijs van € 79,95.

 

 van