25-02-2016 - Kitesurfen, Nieuws

Lukash Snowkiting in Roccaraso – World Snowkite Contest 2016

Het wereldkampioenschap snowkiting vond plaats in Alto Sangro, Italië. De competitie werkt volgens een GPS formule, dit systeem volgt de tracks van de riders om deze vervolgens te evalueren. Uiteindelijk wordt de score uitgerekend door de totale afstand te meten, mits deze binnen de toegestane tijd volbracht is. Het evenement duurde zes dagen, van maandag 25 tot zaterdag 31 januari. De riders kamen vanuit alle hoeken en gaten van de wereld, zo waren er mensen te zien uit; Rusland, Tsjechië, Oostenrijk en een grootte groep uit Zwitserland en Frankrijk.

Op de eerste dag was er sprake van de beste omstandigheden, met een noordwestenwind van 12 tot 14 knopen. Hierdoor kregen de riders een kans om te wennen aan de nieuwe weersomstandigheden en maakten ze hier optimaal gebruik van door de snowkite arena op te zoeken. De meeste gingen naar Aremogna, hier waren de sneeuwcondities echter niet optimaal, vanwege het warme weer en de hoge temperaturen. Stenen die boven het sneeuw uitkwamen zorgde voor een enorm veiligheidsrisico en dus was de organisatie genoodzaakt om de lengte van het parcours aan te passen.

De tweede dag van het evenement begon teleurstellend, vanwege het gebrek aan wind. Hierdoor hadden de riders een dagje vrij. Op woensdag kwam de wind aanzetten vanuit het noordwesten, in het begin van de dag nog een beetje wisselvallig, maar aan het eind van de middag voldoende om de competitie te hervatten, maar na een halfuur werd de race alweer stilgelegd omdat, sommigen riders problemen hadden met de lokale regels. Om de veiligheid van de riders te garanderen had de organisatie de starting gate wijder gemaakt dan normaal. Verder kregen ze te horen dat ze moesten finishen op dezelfde plek van waar ze startte. Sommigen riders maakte hier optimaal gebruik van door aan de top van de gate naar beneden te gaan en dus een cruciale 100 meter te sparen, deze riders kregen uiteindelijk te horen dat ze bestraft werden en 30% van hun punten verloren.

De kites die voornamelijk werden ingezet tijdens de competitie waren cell foilkites 12m tot 17-18m in grootte, dit omdat de wind niet erg sterk was. Daarnaast kon je ook veel FLYSURFER kites in de lucht spotten. Het parcours was voornamelijk vlak en vond plaats onder de kabellift van Monte Pratello. Met gunstige weersomstandigheden op de laatste dag, vertrokken de riders om 12:00 uur voor nog eens 30 minuten.

Tijdens de gehele competitie maakten Lukash en Reinhold gebruik van hun SONIC-FR 15.0m en 18.0m kites. De wind was erg matig, maar dankzij hun uitrusting was het mogelijk om als eerste en derde te finishen.

World Snowkite Contest 2016 Alto Sangro Final eindresultaten:

Ski 

1. Felix Kernsten (DE)

2. Jonas Lengwiller (CH)

3. Florian Gruber (DE)

Snowboard 

1. Lukas Vogeltanz – FLYSURFER (CZ) and Leoni Michele (IT) – tye

2. Luca Mastalli (IT)

3. Reinhold Gehrer – FLYSURFER (AT)

Voor meer informatie over kiteboarden check je ons op Facebook.

 van