Lungau Katschberg – Op 1000 meter boven zeeniveau
Op grote hoogte. Wie gaat fietsen in het Salzburger Lungau Katschberg wacht mooie uitzichten, een zuidelijk klimaat en een prachtig rivierfietspad. De vijftien schilderachtige dorpen van de streek liggen op een gemiddelde hoogte van liefst duizend meter boven de zeespiegel. Klonk dit een paar jaar geleden nog als ontoegankelijk terrein voor de gewone toerfietsende sterveling, de e-bike brengt daar verandering in. We nemen je mee door dit stukje van de Alpen.
Voordat je de regio Lungau Katschberg bezoekt dien je een paar vreemde woorden te leren. Zoals preberschießen of samsontragen (oeroude, levende gebruiken), hasenöhrl (een Lungau-specialiteit die je niet mag missen) en natuurlijk pedelecs. Want een moderne e-bike is een prima manier om de hoogstgelegen bikeregio van Oostenrijk te verkennen. Die schijnbaar onbereikbare berghut wordt een realistisch doelmet een sportieve e-bike, die je kunt huren in Lungau Katschberg. De hele regio is ingericht op fietsen en e-bikes: fietspaden van het hoogste (zee)niveau alsook een dicht netwerk van laadstations, onderdeel van een uitgekiende e-infrastructuur.
UNESCO-biosfeerpark
In Salzburg adem je zuivere berglucht in en geniet je van veel zon, het gebied telt de meeste zonuren van heel Oostenrijk. Je fietst door het grootste – en jongste – UNESCO-biosfeerpark van Oostenrijk; het reservaat staat voor waardevolle levensruimte, behoud van de biologische diversiteit en het onderhouden van culturele waarden en tradities. Zoals de eerder genoemde preberschießen, samsontragen of de traditionele Lungause gerechten. De vijftien gemeenten doen er alles aan om de waardevolle omgeving, de biologische diversiteit en de hoge kwaliteit van leven te behouden. Ze behouden ook tradities, culturele waarden en de puurheid van hun thuisland. Hierbij speelt de natuur een hoofdrol: idyllische dalen met kabbelende beekjes, ongerepte bossen, afgelegen bergmeren en bizarre vormen van het berglandschap.
Enkele hoogtepunten zijn het natuurpark Riedingtal, dat lonkt met zijn alpiene landschap, en de prachtige Schlierersee. Te ontdekken via themapaden, avontuurlijke wandelingen en excursies naar uitkijkpunten.
Zonneschijn en berglucht
Het hart van de bevolking van de Lungau klopt vooral voor het natuurlandschap en voor milieuvriendelijke fietsfans. Bij het plannen van de routes is zowel aan actieve gezinnen als aan ambitieuze fietsers gedacht. Van een uitgebreid en gevarieerd netwerk van fietspaden in het dal tot goed bewegwijzerde e-bike- en mountainbikesroutes op de berg (circa achttien stuks).
Zo biedt de populaire Mur-fietsroute geweldige tochtmogelijkheden voor jong en oud. En de Lungau Extreme is ideaal voor ervaren fietsers met uithoudingsvermogen. Met een lengte van 165,4 kilometer en een totale klimafstand van liefst 6060 hoogtemeter(!) is dit een echt uitdagende manier om het groene landschap van de Tauernregio te verkennen.
Terug in de tijd
Wil je het toch wat minder extreem, dan is de Mitterbergrondrit een beter optie. Op deze gemakkelijke pleziertocht staat aangenaam fietsen rond de Mitterberg centraal. Daarbij worden dertig kilometers en 200 hoogtemeters afgelegd. Het startpunt is de schilderachtige marktgemeente St. Michael, zonder twijfel de toeristische hoofdplaats van de Salzburger Lungau. Het doel: de weg zelf! Je fietst ontspannen langs de Mur, langs de Murinsel in het recreatiegebied, dat verrast met enkele originele kenmerken. Daarna gaat het verder door St. Margarethen tot aan Tamsweg. Aanraders zijn een bezoek aan de bedevaartskerk van St. Leonhard en het stadhuis met zijn laatgotische elementen. Langs de Mur bevinden zich talrijke rust- en picknickplekjes voordat je stroomafwaarts langs de Taurach via St. Andrä naar Pichl fietst. Via Gröbendorf en Steindorf bereik je dan ten slotte Mauterndorf. Hier op het kasteel van Mauterndorf wacht je een reis terug in de tijd naar de middeleeuwen. De zonnewijzer begroette honderden jaren geleden al jongleurs en reizigers.
Wie nog niet lang genoeg in het zadel heeft gezeten, kan de Mitterbergrondrit gewoon nog verlengen: hou voor Gröbendorf de richting Weißpriach aan en verken langs de Lonka dit prachtige zijdal. De omweg van achttien kilometer is de moeite waard. Terug in Mauterndorf fiets je dan verder naar het legendarische Schloos Moosham. Doe zeker de rondleiding, die is de moeite waard. Ten slotte loopt de route via de Mur terug naar St. Margarethen en het startpunt in St. Michael.
Ook voor wie reeds bekend is met Lungau valt er per fiets altijd iets nieuws te ontdekken. Zoals de nieuwe Schwarzenbergrondrit en de gravelbiketour vanuit St. Margarethen. Klassiekers als de Murfietsroute – dat bekendstaat als het mooiste rivierfietspad in de Alpen – vormen hierbij steeds een optie. Deze route strekt zich uit over in totaal 475 kilometer – van de Salzburger Lungau, langs de rivier door Stiermarken, tot Slovenië en Kroatië.
Welkome afwisseling
Goed, even genoeg over het fietsen. Er is rond Salzburg Lungau Katschberg veel meer te doen. Denk aan talrijke avonturen- en waterparken, touwparcoursen, meren en zwembaden. En de musea, tentoonstellingen, middeleeuwse burchten en kastelen – zoals Mauterndorf, Finstergrün en Moosham. Of breng een bezoek aan de bedevaartbasiliek in Mariapfarr en de Leonhardskerk in Tamsweg. Voor kinderen is een rondrit met de stoomtrein een welkome afwisseling. En ook de zilvermijn in Ramingstein kan kleine – en grote – natuuronderzoekers inspireren.
60.000 zomerbloemen
De lokale bevolking houdt tradities in ere en draagt ze graag uit. Zo zijn daar de paasvuren, die tot twaalf meter hoog zijn en het begin van het jaar markeren. Ze worden aangestoken in de nacht tussen Stille Zaterdag en Paaszondag. Een sterk traditiebewustzijn manifesteert zich eveneens middels de prachtige prangstangen: zo’n 60.000 zomerbloemen worden tot lange guirlandes gebonden en om palen van tot negen meter hoog gewikkeld. Deze worden beschouwd als kleurrijk symbool van het leven en worden in juni tijdens ceremoniële processies door Zederhaus en Muhr gedragen.
In juni tot september gaat het dan verder met het beroemde samsontragen. Dit gebruik werd voor het eerst gedocumenteerd in 1635 en is in 2010 opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Oostenrijk. Om wat draait het? Om Samson, een beeld van een held uit het Oude Testament, bijna zeven meter hoog en honderd kilo zwaar, dat in een processie door de Lungau-gemeenten wordt gedragen. Bovenmenselijke krachten en vele mythen en legendes zijn verweven met Samson, die ter afsluiting de legendarische Samson-wals danst onder begeleiding van lokale fanfares.
Een ander hoogtepunt in Lungau is het spectaculaire preberschießen eind augustus. Plaats van afspraak is de mystieke, heideachtige Prebersee, die vele geheimen herbergt. Tijdens dit spektakel richten schutters van over de hele wereld hun geweren op het spiegelbeeld van de schijf in het water. Door de dichtheid van het meerwater kaatst de kogel af en raakt deze een op het vasteland opgestelde schijf.
Ook de Lungauer Kasmandl symboliseert de nauwe banden met de omgeving, volgens de volkstraditie is het een kleine, ijsgrijze man met een gerimpeld gezicht. De Kasmandl-wandeling vindt in november plaats aan de vooravond van Sint-Maarten. Kinderen gaan daarbij verkleed van huis tot huis, dragen gedichten en liederen voor en delen Lungauer rahmkoch (een regionale specialiteit die je niet mag missen) uit. Dan zijn Krampus en Sint Nicolaas aan de beurt, zij staan garant voor een eng én mooi gebruik waarbij wilde, spookachtige figuren met houten maskers en wild gerinkel van koebellen allerlei fratsen uithalen. Sint Nicolaas begeleidt deze Krampusläufe en deelt cadeautjes uit aan brave kinderen. Prachtig!
Lungause gastronomie
De lekkernijen van de traditionele Lungause keuken, die je zowel in traditionele alpenhutten als in uitstekende gastronomische restaurants vindt, zijn even rustiek als stevig. Je komt steeds weer de Eachtling tegen, ambassadeur van de gastronomische regio. Deze bijzondere aardappelsoort met uitzonderlijk sterk aroma is een exclusief streekproduct. En dan zijn daar nog het knapperige hartbrood van gistdeeg, de heerlijke Lungauer hasenöhrl met zuurkool, de lekkere dennensiroop en de verleidelijke Lungauer rahmkoch met rozijnen. Zo, dat was genoeg woordenschat voor de kleine regio Salzburg-Lungau-Katschberg.
Tekst en foto’s: Velontour
Check voor meer gave fietsroutes en fietsreizen de website van Velontour.
Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!