14-06-2022 - Mountainbiken, Nieuws

Lux World CUP – ­Canyon’s XC race machine

Volledig nieuw met misschien wel het lichtste full suspension mountainbike frame op de markt, een geometrie die rijders bergop laat vliegen en tegelijkertijd vertrouwen en snelheid in de afdaling geeft. 100 mm voor- en achtervering, de gloednieuwe Lux World Cup is een compromisloze Cross-Country race machine met wereldbeker winnende afstamming.

Lux World CUP
Lux World CUP

Waarschijnlijk het lichtste volledig geveerde frame ter wereld

Het is heel eenvoudig: hoe minder gewicht je moet verplaatsen, hoe sneller je gaat. Wat dat betreft is de Lux World Cup de beste keus. Met 1.535 gram (gemeten volgens DIN-normen) is het Lux World Cup CFR frame misschien wel het lichtste full-suspension mountainbike frame op de markt – een verbazingwekkende 127 gram minder dan zijn toch al lichte voorganger. Net zo indrukwekkend als het lage gewicht is het feit dat het niet ten koste is gegaan van de duurzaamheid. Het frame van de nieuwe Lux World Cup heeft ondanks het enorme gewichtsverlies aan sterkte en stijfheid gewonnen. Wat opmerkelijk is als je bedenkt dat de Lux World Cup aan dezelfde categorie 3 teststandaarden voldoet als Canyons trailbikes, zoals de populaire Neuron.

Terwijl de twee CFR-modellen een frame hebben dat slechts 1535 gram weegt, verslaat het CF frame (1925 gram) nog steeds veel van de lichtste full-suspension frames die er zijn. De duurzaamheid en de belangrijkste framekenmerken zijn bij beide platforms hetzelfde. De verschillen in gewicht tussen de CF en CFR-frames zijn puur het resultaat van verschillen in materiaal en layup.

Ongeëvenaarde klimefficiëntie ontmoet uitmuntende capaciteiten

De nieuwe Lux World Cup verbetert de kinematica en anti-squatwaarden die van zijn voorganger een racemachine hebben gemaakt. Gecombineerd met het extreem lage gewicht van het frame, kleine aanpassingen aan de schokdemper positie, rocker link, anti-squat en algemene kinematica geresulteerd in Canyon’s meest efficiënte en snelst klimmende mountainbike ooit. Simpel gezegd – deze fiets vliegt.

Maar ‘what goes up, must come down’. De Lux World Cup brengt de rijders niet alleen als eerste naar de top van de beklimming, maar ook als eerste naar de voet van de berg. Terwijl het eerste van oudsher bijna allesomvattend was in XC-racing, is het tweede pas recentelijk op de voorgrond getreden. De trend van de laatste jaren naar ruigere, steilere en lastigere circuits heeft geleid tot een behoefte aan XC-bikes die beter presteren in de afdalingen zonder dat dit ten koste gaat van de klimefficiëntie. Dus, hoe combineer je twee tegengestelde eigenschappen zonder het één op te offeren voor het ander?

In nauwe samenwerking met de Canyon CLLCTV, Alpecin Fenix en Canyon MTB Racing atleten, geloven de Canyon ingenieurs, dat zij de onoplosbare puzzel hebben opgelost.

De reach van de nieuwe Lux World Cup is in alle maten 15 mm langer geworden, terwijl de balhoofdhoek van 68,5 graden maar liefst 1,5 graden slacker is dan bij zijn voorganger. In combinatie met een kortere stuurpen zorgt dit ervoor dat rijders zich meer gecentreerd en zelfverzekerd op de fiets voelen. Om de kenmerkende wendbaarheid en efficiëntie van de Lux te behouden, de balans te verbeteren en de lengte in toom te houden, heeft Canyon de liggende achtervork bij alle maten met 5 mm ingekort. Om de Lux als één van de meest efficiënte klimmers in zijn categorie te behouden, heeft Canyon de zitbuishoek 0,5 graden steiler gemaakt, rekening houdend met de grotere reach en de daaruit resulterende verandering van zitpositie. Tenslotte werd de zitbuis met een bescheiden 10mm ingekort om rijders wat meer bewegingsvrijheid te geven als het er ruig aan toe gaat en om langere dropper posts te kunnen gebruiken.

CeramicSpeed lagers en lange afstand hydratatie

Canyon is ook bij de lagers een stap verder gegaan door alle CFR frames te voorzien van de veelgevraagde en super betrouwbare CeramicSpeed SLT lagers, zowel bij alle draaipunten als bij het balhoofdstel. De CeramicSpeed SLT lagers zijn voorzien van een met olie ingekapseld, massief kunststof polymeer en roestvrij stalen materialen. Ze zijn zelf smerend, corrosiebestendig, onderhoudsvrij en zorgen er zo voor dat de Lux World Cup altijd presteert. Ongeacht de omstandigheden of omgevingen waarin de rijders zich bevinden. Oh, en ze komen ook met een levenslange garantie.

Grote ritten en lange races vereisen flinke hoeveelheden hydratatie. Toch is er op veel XC-fietsen nauwelijks plaats voor één bidon in het frame. De Lux World Cup geeft rijders alle ruimte die ze nodig hebben in het frame om twee grote bidons mee te nemen op elke rit in alle framematen (inclusief maat XS!) – iets dat vooral gewaardeerd zal worden door Marathonrijders.

Verkrijgbaarheid en specificaties

De twee Canyon Lux World Cup CFR modellen en de twee CF modellen zijn vanaf nu exclusief verkrijgbaar op canyon.com.  De CFR modellen kunnen gereserveerd worden en worden vanaf augustus geleverd. De specificaties van de vier modellen zijn als volgt:

Canyon Lux World Cup CFR LTD

De Lux World Cup CFR LTD (9,8kg) is voorzien van top-of-the-line RockShox vering bestaande uit een RockShox SID SL Ultimate voorvork met 100mm veerweg en een RockShox SID Luxe Ultimate demper met 100mm veerweg achter. Schakelen gaat draadloos dankzij een SRAM XX1 Eagle AXS aandrijflijn. Het geheel wordt compleet gemaakt door een DT Swiss XRC1200 carbon wielset, SRAM Level Ultimate remmen, CeramicSpeed SLT lagers op alle draaipunten en het balhoofdstel en een in-house carbon cockpit van Canyon met deels geïntegreerde kabelgeleiding voor een extreem cleane look.

Lux World CUP

Canyon Lux World Cup CFR Team

Het Lux World Cup CFR Team (10.0kg) is uitgerust met top-of-the-line Fox Factory vering, bestaande uit een Fox 32 SC Factory voorvork met 100mm veerweg en een Fox Float DPS Factory RMT demper met 100mm veerweg achter. Het DT Swiss XRC1200 carbon wielset van het Lux World Cup CFR Team wordt aangedreven en gestopt door Shimano’s legendarische XTR groep. De constructie wordt gecompleteerd door CeramicSpeed SLT lagers op alle draaipunten en het balhoofdstel en de eigen carbon cockpit van Canyon die is voorzien van gedeeltelijk geïntegreerde kabelgeleiding om een extreem clean uiterlijk te creëren.

Lux World CUP

Canyon Lux World Cup CF 7

De Lux World Cup CF 7 (11,6 kg) is voorzien van Fox Performance Elite vering, bestaande uit een Fox 32 SC Performance Elite voorvork met 100mm veerweg en een Fox Float DPS Performance Elite RMT demper met 100mm veerweg achter. De Reynolds TR 309/289c XC wielset van de Lux World Cup CF 7 wordt aangedreven en gestopt door Shimano’s XT groep en een RaceFace Ride cockpit maakt hem compleet.

Canyon Lux World Cup CF 6

De Lux World Cup CF 6 (12.1kg) is voorzien van Fox Performance vering, bestaande uit een Fox 32 SC Performance voorvork met 100mm veerweg en een Fox Float DPS Performance Elite RMT demper met 100mm veerweg achter. De DT Swiss XR1900 wielset van de Lux World Cup CF 7 wordt aangedreven en gestopt door Shimano’s SLX groep en een RaceFace Ride cockpit rondt de bouw af.

Over Canyon Bicycles

Wat begon in de garage van oprichter Roman Arnold als Radsport Arnold is uitgegroeid tot één van ‘s werelds meest toonaangevende fabrikanten van race-, mountain-, triatlon-, fitness-, stads- en kinderfietsen, alsmede moderne e-bikes. Canyon, dat in 2002 een nieuwe naam kreeg, werkt samen met de beste atleten ter wereld om een reeks bekroonde fietsen te produceren, die pure passie voor fietsen belichamen. Met een sterke reputatie voor echte innovatie, het implementeren van leidende technologieën, strak en duidelijk design en de hoogste standaarden in kwaliteit en service, blijft Canyon wereldwijd uitbreiden en verkoopt het sinds 2008 meer fietsen buiten zijn thuisland Duitsland dan erbinnen. Als baanbrekend direct sales merk zijn Canyon producten exclusief online verkrijgbaar op www.canyon.com.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van