15-02-2017 - Surfen, Nieuws

Man made waves

Al jaren bestaat er de droom van surfers over eindeloze golven die exact gelijk zijn. Om die droom dichterbij te brengen zijn surfers ook al jaren bezig met het creëren van de ultieme golf. Een golf waarin je eindeloos kan barrellen. Die zoektocht heeft al enkele rimpels aan de horizon doen verschijnen, sommige succesvoller dan andere. Voor jou hebben wij deze op een rijtje gezet.

Disney’s Typhoon Lagoon Waterpark

In een zwembad ter grootte van twee voetbalvelden in Disney World ligt het Typhoon Lagoon Waterpark. Om de 90 seconden ontstaat hier een surfbare golf. Het park geeft surfers de gelegenheid om er te surfen voor en na de reguliere openingstijden.

Het systeem heeft drie verschillende golven, een linkse, een rechtse en een golf die in het midden breekt. De golven zijn shoulder hoogte en logischerwijs zijn de lefts en rights langer te surfen dan de splitpeak. De splitpeak heeft als voordeel dat er met z’n tweeën tegelijk gesurft kan worden en een klein beetje steiler.

Barrellen zit er niet in, maar het zijn redelijke golven. Elke 90 seconden verschijnt er een golf en de keuze tussen de drie opties maakt het toch een redelijk alternatief in een periode van lange flatness.

Dubai Wadi Adventure Park

Tegenwoordig is alles mogelijk, commerciële trips naar de maan, een volledige computer in je broekzak en surfen midden in de woestijn. Natuurlijk kan Dubai niet achterblijven op wave pool gebied. En ook in Dubai kom je dus een surfbare golf tegen. Ook in dit surfbad kan er elke 90 seconden een golf verschijnen die exact gelijk is aan zijn voorganger. En ook hier geldt dat de golf kan worden ingesteld op een linker, rechter of splitpeak. Het verschil zit hem in de manier waarop de golven worden aangeboden. In Dubai kan je namelijk het systeem huren voor eigen gebruik.

Siam Park Wave Pool

Constante 3 meter hoge golven in Tenerife in het Siam Park. Hier ligt een van de meest succesvolle commerciële wave pools. De golf heeft zelfs al een ultimate jump windsurf contest gehouden. Oakley bracht ‘s werelds beste surfers bijeen om de golf te testen. En als Kai Lenny zegt dat het een perfecte plek is om te oefenen op tricks, wie zijn wij dan om hem tegen te spreken.

Surfers hebben de keuze tussen een linkse en rechtse golf. Maar ook hier zijn er ook tijden waarop het geen surf pool is, maar een golf bad voor de bezoekers van het park.

https://www.youtube.com/watch?v=6iCCICr8pwU

Snowdonia Wavegarden

Al jaren werd er geanticipeerd op ‘s werelds meest perfecte handgemaakte golf van Wavegarden. Het bedrijf kende zijn start in het jaar 2005 door Josema Odriozola en Karin Frisch. Zij besloten hun handen in een te slaan en daarmee hun kennis over het ontwikkelen van sportfaciliteiten te combineren met hun passie voor het surfen.

Jaren later staat er in Snowdonia in Wales de eerste Wavegarden die open is voor het publiek. Met een druk op de knop kan de Wavegarden verschillende golven tegelijkertijd door de lagoon laten lopen. De lagoon kent drie verschillende secties; expert, beginner en kinderen. De golven hangen af van de vorm van de grond. De expert sectie heeft twee identieke overhead golven die tegelijkertijd naar links en rechts breken. Met een golf van 20 seconden.

In de beginner sectie wordt een heup hoge golf opgewekt. Daar bereiken ze de kinder sectie. Hier zijn de golven nog een stukje kleiner en is het de plek waar de kleinste het surfen onder de knie kunnen krijgen.

De Wavegarden is op dit moment de meest succesvolle wave pool open voor het publiek. Red Bull heeft er zelfs al een pro contest gehouden. De beelden kan je hieronder bekijken.

Kelly Slater Wave Company

En toen was er een man made barrel en wie anders dan Kelly Slater kan zoiets bedenken. Slater zelf omschreef de golf als volgt, “Dit is onze geheime spot op 177 km van de kust. Dit voelt hetzelfde als na het winnen van mijn eerste wereldtitel, het dringt nog niet echt tot mij door. Ik ben er 100% zeker van dat ons team de beste kunstmatige golf ooit heeft gemaakt. Al sinds 2005 wacht ik hier op en het is eindelijk werkelijkheid”.

In de Kelly Slater special schreven wij al over deze bijna perfectie benaderende golf. Voorlopig is er voor ons nog geen kans om deze golf te beteugelen, tenzij je al jaren een goede surfbuddy bent van Slater. Voorlopig worden er allerlei surfers door Kelly uitgenodigd om de golf te perfectioneren. Want hij omschrijft dit als versie 1.0.

Wat ons betreft is deze versie al een droom die werkelijkheid is geworden. Een overhead golf die elke keer weer perfect breekt. En een prachtige glassy tube.

 van