15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Manera Alt – Wetsuit Review

Manera Alt: Alt staat voor ‘alternatief’. Manera heeft een groener alternatief gemaakt voor traditionele neopreen wetsuits: wetsuits gemaakt van natuurlijk rubber. Manera maakt al langer wetsuits met een duurzamer karakter, de Alt gaat een stapje verder. 

Zo komt het gebruikte Yulex-rubber van FSC-gecertificeerde Hevea-bomen. Deze bomen worden niet gekapt, maar het rubber wordt eruit getapt. Ze groeien gewoon door waardoor het een hernieuwbare bron van rubber wordt. Dit in tegenstelling tot neopreen op olie- of kalksteenbasis. De uitstoot van een kilo synthetisch rubber geeft drie kilo co2 uitstoot. Bij gebruik van natuurlijk rubber is dat nul kilo. Dat scheelt dus nogal. Maar niet alleen het gebruikte rubber is duurzaam, ook de Magma-voering is voor 45% van gerecycled polyester. De groene gerecyclede Magma-voering zit op de borst, rug en de bovenbenen. Daar waar warmte het allerbelangrijkst is. Bij de armen, schouders en onderbenen – zit gerecycled X10D-voering. Dit materiaal is erg flexibel zodat je veel bewegingsvrijheid hebt.  

Het hele Manera Alt wetsuit is overigens lekker flexibel. Net niet zo flexibel als de andere wetsuits uit de lijn van Manera maar het komt zeker dicht in de buurt. Hetzelfde geldt voor de warmte-isolatie. De Manera Alt is lekker warm, al is het top pak van Manera, de Magna, net iets warmer. 

Verder wordt het Manera Alt wetsuit gemaakt met alle bekende Manera-features. Alle naden zijn blind gestikt en gelijmd met lijm op waterbasis. Daarnaast hebben alle naden tape aan de binnenkant die met hitte in plaats van lijm op de naden wordt versmolten. Het Manera Alt wetsuit is verder in 3d ontworpen zodat alle panelen goed aansluiten. Wij vinden de pasvorm in ieder geval uitstekend: al is dat voor ieder lichaam weer anders natuurlijk. Het aan- en uitrekken van het pak verloopt makkelijk en snel. De opening is ruim genoeg en het rubber rekt goed mee. De flappen in de nek sluiten ook netjes aan. Je hoeft de rits niet in te haken, maar je kunt hem direct sluiten. Fijn als je koude handen hebt. De frontzip-sluiting is nog wat te verstellen zodat het water minder snel naar binnen komt. Bij de knieholtes zitten inkepingen zodat je je knieën makkelijk kunt buigen. Onderaan de benen zit velcro waar je bandjes aan kunt bevestigen om water buiten te houden. Mocht er dan toch water het pak inkomen dan kan het door perforatiegaten in het velcro weer makkelijk naar buiten. Zo krijg je dus nooit ‘waterballonkuiten’. De gehele afwerking is netjes en robuust. De Manera Alt is verkrijgbaar in 5/4/3 en 4/3 millimeter dikte.  

Prijs:

5/4/3: € 680,- 

4/3: € 660,- 

Kijk voor meer info over de Manera Alt op: www.Manera.com


Dit artikel “ Manera Alt  – Wetsuit Review” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van