20-12-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Manera Exo 2.0 – Review

Een aantal jaar geleden kwam Manera met de Exo op de markt. Een heuptrapeze met exoskelet op het ruggedeelte om de krachten die op de trapeze komen meer gelijkmatig over de rug te verdelen. In de 2.0-versie is het exoskelet vervangen door de Adaptive Shell Technology. Manera heeft veel ervaring opgedaan met deze technologie bij de ontwikkeling van de Eclipse (zie review Access #1 2019) en past die kennis nu toe op de Manera Exo 2.0.

Adaptive Shell Technology

Het grote voordeel van de Adaptive Shell Technology is dat deze lichter en sterker is en de steun beter gestuurd kan worden. Meer in de rug en minder naar de buitenkant toe. De Manera Exo 2.0 geeft veel steun in de rug zonder dat de zijkanten van de trapeze in je zij irriteren. Daarnaast geven de flexibele zijkanten meer bewegingsvrijheid. Aan de andere kant is de trapeze stijf genoeg zodat deze niet samenknijpt als de kite aan de trapezehaak trekt.

Nieuw aan de Manera Exo 2.0 is de binnenkant van de trapeze. Deze is nu gemaakt uit één stuk thermisch gevormd schuim. Hierdoor is de trapeze duurzamer (minder slijtage) en dit deel neemt geen water op wat bijdraagt aan het blijvende lage gewicht van de trapeze.

Hold Down System

Het aan- en uitrekken gaat vrij rechttoe rechtaan; met een metalen ring die je inhaakt en aantrekt door middel van twee gespen. Een eenvoudig en doeltreffend systeem, maar het werkt wel goed met weinig kans op fouten of de kans dat het per ongeluk kan openschieten. Je moet wel elke keer de gespen losmaken of aantrekken, niet heel veel werk, maar toch. De overgebleven band kun je wegstoppen in een vakje zodat het niet rond flappert. Fijn is het Hold Down System waarbij de onderste band zorgt dat de trapeze niet snel naar boven glijdt tijdens het varen. En dat werkt goed, want de trapeze blijft goed vast zitten en schuift niet naar boven. Dit heeft ook te maken met de uitstekende pasvorm.

Tuckflaps

Wij hebben de Manera Exo 2.0 gevaren met een spreaderbar met een haak en een spreaderbar met een koord. Vreemd genoeg had de spreaderbar met koord geen Tuckflaps. Dit zijn harde delen van de spreaderbar die je in de trapeze stopt zodat de spreaderbar goed op z’n plaats blijft. Hierdoor schoof de koord-spreaderbar wel meer dan de haakspreaderbar.

Tuckflaps op de nieuwe Manera Exo 2.0 zijn een stuk kleiner dan die van het vorige model, maar werken niet minder goed. De spreaderbar vormt netjes één geheel met de trapeze. De spreaderbar met koord heeft twee koordjes. Dit zorgt voor wat vertraging in het glijden van de chickenloop over het koord, waardoor je de positie van de kite kunt doseren. Het gaat niet in één klap van de ene kant naar de andere. Dat is erg fijn. Daarnaast voorkomt dit ook teveel slijtage op één lijn, waardoor je langer veilig op het water bent. Beide spreaderbars hebben een ringetje aan de voorkant om je leash te bevestigen. Deze kun je zowel rechts als links monteren.

Klittenbandflappen van elastiek

Verder heeft elke maat trapeze z’n eigen maat spreaderbar. Dit om de krachten zoveel mogelijk gelijk te verdelen en voorkomt dit het onnodig samenknijpen van de trapeze. De klittenbandflappen over de buik om de trapeze aan te trekken zijn van elastiek in plaats van veel gebruikte neopreen. Elastiek is flexibeler en zit lekker strak. Standaard heeft de Manera Exo 2.0 een koord over het ruggedeelte lopen om een handlepassleash aan te bevestigen. Er is vakje voor een safety-mesje om je lijnen door te kunnen snijden tijdens nood.

Prijs Manera Exo 2.0:

Voor meer informatie over deze trapeze kun je naar de website van Manera gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘Manera Exo 2.0‘ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van