06-03-2012 - Windsurfen, Nieuws

Marc Broersma wint de umi Bonaire editing competition

Na drie maanden knippen en plakken tijd en een maandje afwachten werd 29 februari de winnaar van de umi Bonaire editing competition bekend gemaakt. 36 video’s streden om de eer én een reis naar Bonaire. De winnaar werd onthuld door niemand minder dan Taty Frans en Kiri Thode en… het was een Nederlander! De 24-jarige student Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente Marc Broersma won met zijn futuristische video Windsurfing Back Time en mag zich opmaken voor een weekje Bonaire.

Wanneer hoorde je van de competitie?
‘In oktober zag ik online dat umi pictures een editing competitie organiseerde. Er waren mooie prijzen te winnen, zoals de trip naar Bonaire, maar ook een 2012 Starboard naar keuze en een Gaastra wave- of freestylezeil naar keuze. De opzet dat je professionele beelden kreeg om naar wens mee te prutsen sprak me ook aan, dus ik besloot om mee te doen.’

Hoe ben je op het idee voor je video gekomen?
‘Het leek me het beste om de tricks op de muziek te editen, maar ik ging er vanuit dat de meeste deelnemers dit wel zouden doen. Dus er moesten wat effecten in die mijn filmpje net wat anders zouden maken. Bij het bekijken van het ruwe materiaal viel het me op dat het terugspoelen van crashes er best vet uitzag, dus daar kwam het idee vandaan om Kiri, Tonky en Taty eerst te laten crashen, dat terug te spoelen en het liefst met zo smooth mogelijke overgang de move daarna wel te laten staan.’

Hoe dacht je dat je kansen lagen toen je je video zag te midden van de andere video’s?
‘Ik dacht dat ik wel kansen had, maar er zaten ook filmpjes bij met een hele andere stijl, die bijvoorbeeld veel rustiger waren. Dat maakte het lastig om te beoordelen. Daarnaast telde de ‘public vote’ ook mee, het filmpje met de meeste views. Mijn filmpje had bij de telling net 1000 views, terwijl een aantal andere clips rond de 13.000 zaten. Daardoor had ik mijn kansen al wat bijgesteld. Maar blijkbaar kreeg mijn filmpje toch genoeg stemmen van de riders en de organisatoren.’

Was je verrast toen je hoorde dat je gewonnen had?
‘Ja zeker, ik kon het niet geloven. Ik heb het filmpje van Taty en Kiri zeker een aantal maal teruggekeken en hem daarna gelijk doorgestuurd naar mijn vrienden.’

 

[vimeo id=”37737970″ w=”700″ h=”394″]

 

Edit je vaker?
‘Met een vriend maakte ik sketches en dergelijke, dus enige ervaring met de programma’s had ik wel. Ik heb gewerkt met Adobe Premiere, en After Effects voor de effecten. Voor de intro met het water heb ik Realflow en Cinema4D gebruikt, de matrixachtige kono van Tonky is gemaakt in Cinema4D.’

We nemen aan dat je zelf ook een fanatiek surfer bent?
‘Ja, het liefst surf ik zo vaak mogelijk, zover de studie dat toelaat. Ik ben lid van studentensurfvereniging Hardboard uit Enschede, en als het waait is er altijd wel een groepje te vinden om richting het water te rijden. Ik wil dit jaar flaka’s leren op vlakwater en backloops proberen op zee.’

Nou die flaka’s moeten wel goed komen, zeker met hulp van Kiri, Taty en Tonky! Wanneer denk je naar Bonaire te gaan en wie neem je mee?
‘Waarschijnlijk van de zomer, maar zoals Kiri in het filmpje zegt, moet ik de voorspellingen in de gaten houden en gaan wanneer het waait. Ik neem mijn broer mee, aangezien die maar weer eens moet gaan windsurfen!’

Heb je nog een goede tip voor aspirant editors?
‘Een advies is om te beginnen met het uitzoeken van een goed muziekje, en alvast de vetste shots of moves bij de climaxen in de muziek neer te zetten, zodat je ergens naartoe kan editen en een beginnetje hebt. Het mooiste is dan als je een stukje voor het eerst terugkijkt en alles goed samenvalt tot een geheel.’

Hier is Marcs winnende video Windsurfing Back Time, klik hier voor de overige 35 inzendingen.

 

[vimeo id=”35209627″ w=”700″ h=”394″]

 van