26-08-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Marktoverzicht hydrationpacks

Je rug op! De tas van Sportbilly, maar dan anders. Drie zakken achterop je shirt zijn natuurlijk best handig. En een zadeltasje onder je zadel ook. Maar wil je een dag de bergen in dan heb je aan die opbergruimte en de enkele fles in je bidonhouder niet genoeg om de benodigde extra spullen mee te nemen. Voor dat soort dagtochtjes is een daypack met waterzak je ideale compagnon.

Als je een rugzak uitzoekt, is pasvorm het allerbelangrijkste criterium. Het beste neem je naar de winkel de dingen mee die je in de rugzak wil vervoeren. Sommige van de modellen zijn in meerdere lengtematen te krijgen, bij andere kun je de lengte van het rugpand instellen. Houd in de gaten dat de heupbanden goed op je heupen rusten, zodat veel van het gewicht van de rugzak daar ligt en niet aan je schouders hangt.

De Ergon-daypack heeft een speciaal ophangsysteem, zodat de belading op je rug nog beter op je heupen komt te rusten. Mocht je extra bescherming willen, dan hebben de packs van Evoc en POC ingebouwde rugbeschermers. Wel een geruststellend idee als je een onvrijwillig afstapje maakt. Beide features voegen natuurlijk wel wat gewicht toe, maar zijn zinvol. De packs van Dakine, Camelbak en Lezyne staan bekend om de organisatie van je spullen binnenin, veel vakjes voor alle losse spullen. Outdoorgigant The North Face weet het een en ander van een goede rugzak maken en de pasvorm is dan ook uitstekend. En de Duitse merken Deuter en Vaude zijn zo ongeveer groot geworden met het ontwikkelen van mountainbikerugzakken. De packs die zij maken zijn over de jaren verfijnd en zijn haast  designklassiekers.

Paklijst

Voor zo’n dagje in de bergen heb je opeens wat extra zaken nodig. Ten eerste moet je natuurlijk je fiets aan de praat kunnen houden voor het geval er iets gebeurt, dus tooltjes, een powerlink om je ketting mee te repareren, een of twee binnenbandjes, een pomp en/of CO2-patronen moeten allemaal een plekje krijgen. Misschien nog wel belangrijker is dat je jezelf aan de praat moet houden, dus voldoende water, energierepen of -gels en wat extra eten voor als de dag onverwacht wat langer duurt vanwege een verdwaalpartij of een mechanisch probleempje op de trails. Dan heb je nog wat basics, zoals geld, een kaart van het gebied waar je bent, mobieltje, camera en de sleutels van je auto of hotelkamer.

Verder is het verstandig nog wat dingen in te pakken voor als het weer omslaat. Arm- en/of beenwarmers, een extra laagje warme kleding en misschien een waterdicht fietsjack. Of je rugzak wordt een opbergplek voor de lagen die je uittrekt als het ’s ochtends nog koud is en je gedurende de dag juist lagen kleding uit wilt doen.

In de praktijk kom je dan op daypacks uit met volumes van twaalf tot achttien liter. Dat is groot genoeg om best wat dingen in kwijt te kunnen, maar klein genoeg om niet al teveel last te hebben met rijden. Mocht je wel een langere tocht aan het plannen zijn, dan moet je naar een grotere maat kijken.

 

Aantrekken

Op de trails zien we veel bikers met verkeerd gedragen rugzakken, daarom:

1. met alle banden los de rugzak op je schouder hangen.

2. de heupband moet op je heupbotten vallen, zo wordt het gewicht op je heupen en niet op je schouders gedragen.

3. schouderbanden aantrekken, maar niet zoveel dat de packs weer van je heupen wordt gelicht.

4. borstbandje vastmaken. Het borstbandje houdt de schouderbanden op je schouder en hoeft dus niet strak te zitten.

 


 

Crank Brothers Descender

€ 110,-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da Kine Drafter

€ 99,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POC Spine VPD

€ 225,-

 

 

 

 

 

 

 

 

Deuter Compact EXP12

€ 74,95

 

 

 

 

 

 

Ergon BC-1

€ 99,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evoc CC 10L

€ 89,90

 

 

 

 

 

 

 

 

Fox Oasis

€ 91,-

 

 

 

 

 

 

 

 

Camelbak M.U.L.E.

€ 99,95

 

 

 

 

 

 

 

Lezyne Svelte

€ 79,90

 

 

 

 

 

 

 

The North Face Switchback 15

€ 80,-

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaude Aquarius 7+3

€ 75,-

 

 

 van