05-05-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Maserati en Freek Geurts beleven de allereerste etappe van de Giro

‘s Werelds beste profrenners starten vanmiddag in de 100ste Giro d’Italia. Een jaarlijkse drie weken durende viering van het Italiaanse fietsen die de volger meeneemt naar de mooiste plekken van het land. Sinds de eerste editie van 1909 worden er elk voorjaar nieuwe verhalen en herinneringen in ons geheugen gegrift.

De zomer voor de eerste Giro opende de in zwaar weer verkerende op roze papier geprinte Gazetta dello Sport met de kop, “De Gazetta dello Sport, volger van het glorieuze Italiaanse fietsen kondigt voor volgend voorjaar de eerste Ronde van Italië aan, één van ’s werelds grootste en meest ambitieuze internationale wielerkoersen.” Op dat moment was de Giro niks meer dan een droom geïnspireerd op de Ronde van Frankrijk maar al snel voldeed het aan haar gedurfde stelling. Dankzij de inspanningen van een aantal ijverige individuen werd het een koers zonder gelijke, wellicht op de Tour na.

La Gazette dello Sport

Tegenwoordig is het onderdeel van Italiaanse trots, de glorie van het Italiaanse fietsen. Het is het theater waar alle grote Italiaanse kampioenen naam en faam hebben gemaakt, Girardengo, Binda, Bartali, Coppi, Pantani en Nibali.

In de komende drie weken wordt er een nieuw Giro hoofdstuk geschreven, een nieuwe kampioen gekroond. Van Sardinië naar het vaste land en over de Mortirolo, Stelvio, Pordoi en zoveel andere wegen die de wedstrijd beroemd hebben gemaakt om te eindigen in Milaan. Er wacht een dramatische spectaculaire wedstrijd waardoor het verhaal van de Giro voortleeft.

En, hoewel het essentiële plot hetzelfde blijft zal de 100ste editie sterk afwijken van haar eerste. Het professionele hedendaagse peloton zag door de tijd de oorspronkelijke grand turismo geest afnemen. In 1909 waren de etappes langer en reden de renners meer alleen of in kleine groepen. Het was een ander soort koers, meer focus op uithouding en moed. De 100ste editie leent zich voor een feestje van de originele spirit van de wedstrijd.

Giro-verleden

Waar een afdaalklassement sneuvelde in de drang naar meer spektakel gaan Maserati Cycling’s Keir Plaice en Freek Geurts morgen de eerste etappe van die allereerste Giro rijden. De etappe is meer dan 400km met een start aan de Piazzale Loreto in Milaan en een finish in Bologna. Een eerbetoon aan het Italiaanse wielrennen en haar prachtige ‘grand tour’.

Na Keir zijn Grand Tour van 2016 voegt de Canadese Nederlander een nieuw hoofdstuk toe aan zijn eigen wielerverhalen die hij optekent voor fabrikant van Grand Tourers; Maserati.

Maserati Cycling
Maserati ondersteunt sinds 2015 de sportieve fietser in Nederland. Met die support wil Maserati fietservaringen nog rijker maken. Het merk organiseert mooie rides, ondersteunt mooie evenementen en verzorgt een gesoigneerde squadra. Maserati streeft ernaar van toegevoegde waarde te zijn voor de performance alsmede het vertier van de recreatieve fietser. Meer informatie over Maserati en fietsen is beschikbaar op www.maseraticycling.nl.

 van