Massambaba: Op avontuur in het andere Brazilië
Na het grote avontuur van de HTC Atlantic Kite Challenge is Max Blom weer aan het werk. In Brazilië. Nog steeds niet moe van een stukje uitdaging en avontuur gaat hij op pad met nieuwe vrienden. Vergeet de overvolle lagoons van Cumbuco, hier is denderend Massambaba.
Tekst: Max Blom / Beeld: Hugo Valente
Na de Atlantische oversteek duurde het even om op aarde te landen en te realiseren hoe geweldig dit project is geweest. Heel veel tijd om na te genieten heb ik mezelf echter niet gegeven, want de volgende uitdaging stond al weer voor de deur. In het dagelijks leven ben ik al vele jaren lang bezig om met het merk Mystic de sport naar een hoger niveau te brengen. Internationale vertegenwoordiging is een van de belangrijke missies en daarom stap ik al jaren vliegtuig in en vliegtuig uit om de Mystic boodschap met zoveel mogelijk mensen te delen. Een van de markten met veel potentie is de Zuid-Amerikaanse, en dan met name Brazilië.
Uiteraard is dit land van de samba, voetbal, açaí-bes en mooie vrouwen al een geruime tijd bekend onder de Nederlandse kitesurfers. Met name in het noordoosten zijn windzekere bestemmingen te vinden zoals Cumbuco, Paracuru en Jericoacoara. Hier vind je overvolle lagoons gevuld met Braziliaanse vakantiegangers, mensen die kiteles nemen of pro’s die zich voorbereiden op grote competities.
In Rio de Janeiro gebeurt het
Omdat deze reis zeker niet bedoelt was als vakantie en er gewerkt moest worden vertrokken we voor drie maanden naar Brazilië met een ander doel dan de meeste kitesurfers. We lieten de lagoons links liggen en vlogen rechtstreeks op ons doel af: Rio de Janeiro. Brazilië is opgesplitst in meerdere staten maar om het eenvoudig te houden kan je zeggen dat er een duidelijke scheiding bestaat tussen noord en zuid. In het noorden leven over het algemeen minder welvarende inwoners en er is meer toerisme. Het zuiden is een totaal ander gebied met rijkere inwoners en een zeer snel groeiende middenklasse. Na wat onderzoek is mijn keuze gevallen op het zuiden van Brazilië en wel op de door New York Times gekozen stad van 2014, Rio de Janeiro. Het WK voetbal is in aantocht en ook zullen de Olympische spelen over twee jaar in deze geweldige stad plaats vinden. De stad is dus hot en er gebeurt van alles. Het zuiden kent een meer wisselvallig klimaat en daardoor is de wind in Rio minder stabiel dan de passaat die in het noordoosten waait. Net als in Nederland kan het een dag waaien en dan weer niet. Een groot verschil ten opzichte van het noorden is niet alleen de instabielere wind, maar ook een van mijn favoriete elementen, de golven! De golven zijn veel mooier in het zuiden van Brazilië en daarom kent Rio naast een behoorlijke kitesurf-community ook een veel grotere golfsurf-gemeenschap.
Het kitesurfen in de omgeving van Rio de Janeiro speelt zich met name af in Barra de Tijuca. Dit is een buitenwijk van Rio en al jarenlang de wedstrijdlocatie van een van de ASP (Surf Worldtour) stops. De wind komt van links en varieert in de zomer van 15 tot 22 knopen. Barra de Tijuca vangt veel swell op en er staan altijd goede golven om met je kite goed op los te gaan.
Golven pakken met een Braziliaanse ‘surfchamp’
Dennis Gijsbers, een goede maat van me en teamgenoot tijdens de Atlantic Kite Challenge was even tussen twee banen in en besloot na de crossing om twee weken het avontuur in Brazilië mee te pakken. Terwijl ik zwoegend in de airco op zoek was naar nieuwe mogelijkheden voor Mystic, wist Dennis al een aardig potje beachvolleybal met de lokale jeugd mee te spelen. Ook de locals in Barra de Tijuca waren al ruimschoots op de hoogte van ons oversteekavontuur.
Een andere kitesurfer die ons vergezelde is een van de Mystic ambassadeurs in Brazilië, Guilly Brandão. Guilly won in 2009 de PKRA wereld titel in de wave discipline en is een bekende naam in Brazilië. Hij is opgegroeid op hetzelfde eiland als PKRA wereldkampioene Bruna Kajiya en kent het zuiden als geen ander. Guilly woont op dit moment zelf zuidelijker, in Florianopolis, maar reisde naar Rio af om samen met Dennis en mij een trip te maken langs wat potentiële importeurs. Uiteraard moest deze trip wel gecombineerd worden met een goede kitesessie. De jeep van Guilly werd ingeladen en we vetrokken voor een spot in de richting van het noorden. Het is indrukwekkend om vanuit het centrum door de buitenwijken te rijden. De zogeheten favelas zijn wijken waar een bepaalde bevolkingsgroep zich verenigd heeft omdat er helaas geen geld is om onder de normale bevolking te leven. De favelas van Rio hebben een slecht imago omdat er drugsgangs leven en er veel wapenhandel heerst. De politie doet regelmatig invallen en dat gebeurt niet met zachte hand.
Wij vervolgen onze weg langs de favelas op naar het Noorden. Gaandeweg verandert het landschap van hectisch en grauw naar rustig en groen. Brazilië kent schitterende natuur op plaatsen waar maar weinig mensen leven, het land is enorm. Eenmaal aangekomen in het kleine dorpje Cabo Frio rijden we richting het strand. Guilly kent een nog niet ontdekte golf genaamd Massambaba. Na het afleggen van verschillende zandweggetjes komen we aan op de spot. Golven van drie meter met periodes van tien seconden dansen de baai binnen, een heel erg mooi gezicht waar het hart van een golfrijdende kitesurfer heel hard van gaat kloppen. De wind waait 20 knopen vanuit het Noorden en is een tikkeltje offshore. In een snel tempo worden de kites opgepompt en de boards gewaxt, er was een duidelijke regel voorafgaand aan deze sessie: no straps allowed!
Platen schieten met een topfotograaf
In ons gezelschap zat ook Hugo Valente, een surffotograaf die al jaren samenwerkt met bekende Braziliaanse surfers als Gabriel Medina, Filipe Toledo en Adriano de Souza. Omdat Hugo met zijn camera gereed stond om de actie vast te leggen, lag de druk hoog. Dennis beet het spits af en ging als eerste van start. Hoppend over de krachtige rollers op weg naar achter met maar een doel: niet gepakt worden door de golf. Want een ding was zeker, als je gepakt werd was het over en uit en kan de kite na een heftige spoelsessie weer opnieuw worden opgetuigd. Dennis surft met zijn linkervoet voor en reed deze golf backside. Na een paar golven gereden te hebben moest het zelfvertrouwen nog wat groeien, maar daar werd hard aan gewerkt. Na Dennis kwam de meester van de golven, Guilly, het water op. Het is waanzinnig om Guilly die wel vertrouwd is met deze golven bezig te zien, hij pakt altijd de juiste set en backside -hangend aan zijn rail- scoort hij barrel na barrel! De kop was er af en dus was het mijn beurt om eens even goed te laten zien wat ik waard was. Ik surf goofy, met mijn rechtervoet voor, dus frontside op deze golf. Na een paar golven te hebben gehad om warm te draaien was de strijd om de vetste foto begonnen. Hugo schoot plaat na plaat en wij stortten ons in de ene na de andere golf. Een prachtige dag die werd afgesloten met een koude Skoll (Braziliaans bier) en een goed stuk vlees.
Out with a bang
De tweede dag ontwaakten we vroeg, om nog een staartje van de swell mee te pakken. De voorspellingen gaven aan dat de swell steeds minder zou worden en dus waren we al vroeg ready to go. De golf was ondertussen al veranderd van een dik denderend monster naar een twee meter hoge, technische golf. Maar nu liep de golf wel vreselijk snel. Hugo besloot zijn wetsuit met flippers aan te trekken en vanuit het water de actie vast te leggen. Wederom haalden we alles uit de kast, met de nodige crashes tot gevolg. De laatste golf van de dag was voor Guilly, waarin hij echt voor maximaal ging! Guilly kwam laag zittend backside aan en dook zonder nadenken in een bizarre close-out. Hugo lag er een meter vanaf en het resultaat was dat Guilly met kite en al boven op Hugo spoelde. Helaas voor Guilly werd het terugzwemmen en had ook Hugo zijn portie na deze aanvaring wel gehad.
Een fantastische trip met hele mooie omstandigheden heeft laten zien dat Rio de Janeiro mee doet in het rijtje ultieme van surfspots, een sterke noordelijke wind maakt het een geweldige ervaring om strapless aan een kite te hangen!
Dit artikel is afkomstig uit Access #3, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.