21-11-2017 - Mountainbiken, Nieuws

Matt Jones: Frames of mind

Voordat een pro-rider indropt voor zijn run visualiseert hij graag. Ook Matt Jones, de opkomende freeride ster, gaat er veel in zijn hoofd om voordat hij indropt. In de video ‘Frames of Mind’ worden de gedachtes van Matt Jones in beeld gebracht. Dit zijn alleen geen kleine trucjes die Matt in zijn hoofd heeft, sommige van deze tricks zijn zelfs nog nooit gedaan!

Gefilmd op zijn zelf ontworpen trail in Rushmere Country Park, zie je Matt 5 ‘world-firsts’ doen. Deze tricks zijn de: Bum Slide, 270 Rim Bonk, Hitching Post Flip to Feet, Decade Tsunami en de Backflip Superman to tuc no hander. Voor het maken van de film is een speciale ‘rotoscoop’ monteer techniek gebruikt, die laat zien hoe Matt Jones zijn tricks visualiseert, en de freestyle MTB sport naar zijn grenzen brengt.

Matt Jones beoefend een sport met een hoog risico, dit is ook de reden dat hij samenwerkt met de top coach Gary Grinham om een winnaars mentaliteit te behouden, met oog op de komende wedstrijden en zijn comeback na een blessure. Grinham zei: “Het belangrijkste wat een sporter moet doen is om de slechtst mogelijke uitkomst te accepteren. Je zult nooit op je hoogste niveau presteren, als je tijdens een actie denkt aan de risico’s dat het met zich meebrengt. Als je dit uit je hoofd weet te zetten kun je presteren zonder zorgen.” Hun samenwerking was de inspiratie voor de film. Matt Jones was gedwongen om zijn tricks te visualiseren met heel weinig fysieke training, omdat hij zijn pols brak met een val bij Crankworx Rotorua, enkele weken voor het filmen begon.

Matt Jones, nu 23, zit al op een mountainbike sinds zijn tiende. Hij besteedde evenveel tijd aan het bouwen van schansen als dat hij erover heen ging. Jones zei: “Het landen van een trick waar je naartoe hebt gewerkt is het beste gevoel dat er bestaat. Het gaat allemaal om visualiseren. Als het vertrouwd aanvoelt moet ik op mijn fiets stappen en het uitvoeren. Van afzet tot landing, je kunt het allemaal eerst uitvoeren in je hoofd, voordat je op je zadel gaat zitten. Ik weet al hoe de schans werkt, de maximale hoogte, de air time; de hele trick, van begin tot eind.”


Meer over Matt Jones en zijn film ‘Frames of Mind’ op de site van Red Bull!

 van