29-03-2017 - Mountainbiken, Nieuws

Max Stöckl zet een nieuw wereldrecord neer!

Het zal je niet zijn ontgaan dat er onlangs iemand van een vulkaan af is gefietst en daarmee een wereldrecord heeft gezet. De 43-jarige Oostenrijker Markus ‘Max’ Stöckl is naar een woestijn in Chili afgereisd om daar zijn snelheidsrecordpoging te doen, waarmee hij zijn vorige record van 164,95 kilometer per uur heeft verbroken.

Snel

Nu zul je misschien denken: da’s hard, maar heb ik in het verleden niet al hogere snelheden voorbij zien komen? Klopt, de hoogste snelheid staat momenteel op 334,6 kilometer per uur, op naam van de inmiddels overleden Bruce Bursford. Echter, per record is er wel onderscheid tussen waar en waarop er gereden wordt.

Record-Max

Bruce zat bijvoorbeeld op een 1 miljoen pond kostend prototype, speciaal voor hem gebouwd. Daarnaast stond dit prototype op een rollerbank, waar hij de eerste 160 kilometer per uur op snelheid werd gebracht. Onze eigen Fred Rompelberg is met 268 kilometer per uur nog steeds houder van het in 1990 gezette record op een vlakke ondergrond. Wel reed er voor Fred een speciale pacecar, die ervoor zorgde dat hij in de slipstream mee kon komen. Dan heb je nog de ligfietsen, voor welke op het vlakke momenteel een record staat van 144 kilometer per uur.

Over naar de mountainbikes. Hierin zijn drie categorieën te onderscheiden, afdalen op sneeuw (wat de hoogste snelheden oplevert), afdalen op onverharde grond (meestal een vulkaan) en dan is er nog een verschil tussen een prototype-fiets en een standaard fiets. Met het laatste wordt een fiets bedoeld die je zelf zou kunnen kopen, dus zonder speciaal gemaakte onderdelen of iets dergelijks. Dit zijn zeker geen goedkope fietsen, maar zijn voor ons stervelingen wel toegankelijk, dit in tegenstelling tot de speciaal voor een recordpoging gemaakte fietsen.

Het artikel is afkomstig uit Up/Down #1 2017. Wil je het gehele magazine op je gemak kunnen doorlezen, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Wil je voortaan elk magazine thuis op je deurmat? Dan kun je natuurlijk altijd voor het gemak abonnee worden.

 van