02-10-2012 - Windsurfen, Nieuws

MAXIMALISEER JE TIJD OP HET WATER… DOOR JE VRIENDIN OOK OP DE PLANK TE KRIJGEN

Het is weer zomer, de ideale tijd van het jaar om je vriendin de voordelen van het windsurfen te laten zien. Want als je vriendin windsurft, al is het maar een beetje, snapt ze ook beter waarom jij moet windsurfen op zondagmiddag als je eigenlijk had afgesproken koffie te gaan drinken bij haar ouders, of waarom je om de haverklap afspraken afzegt vanwege een stramme zuidwester…

Woord Nayra Alonso, Michaela Mattern, Annitta Blanch Beeld: Kevin Pritchard, Julia Schweiger

Nu snappen we dat je met argumenten over ‘stoke’, metershoge sprongen en levens veranderende spoelbeurten je vriendin niet direct zult overtuigen te gaan windsurfen. Vandaar dat we de hulp hebben ingeschakeld van professional Nayra Alonso uit Gran Canaria. Zij zal alles vertellen over hoe goed windsurfen is voor je figuur, hoe rond je billen ervan worden en wat voor stralende huid je ervan krijgt. Dit is het moment dat je vriendin op zal kijken van LINDA./Facebook/het nagellakken en je haar hebt waar je haar hebben wilt… in de pocket!

Fase 1: het aas
Hoe krijg je je vriendin zover dat ze naar je windsurfverhaal luistert? Lees om te beginnen deze quote van Nayra voor: ‘Als je op zoek bent naar een manier om in shape te raken voor de zomer zonder in te leveren aan je zonne-uurtjes heb ik de perfecte tip voor je. Wat dacht je van het trainen van zowat al je spieren, terwijl je geniet van het buitenleven, de zon, de zee, het strand én ook nog wat cools leert? Je raadt het al, leer windsurfen, de perfecte strandsport en de ideale manier om bikiniproof te raken en blijven.’

Fase 2: zon, zee en strand
De interesse is gewekt? Mooi, dan kun je door naar fase 2. De basistip om goed van start te gaan is een vakantiebestemming te kiezen waar je vriendin les kan nemen (en jij het ook naar je zin hebt). Echte diehard dames kunnen natuurlijk terecht in Nederland (check bijvoorbeeld www.leerwindsurfen.nl voor les aan het Amstelmeer van onze eigen Niek van der Linde) maar voor wie de Nederlandse zomer net wat te fris is zijn er genoeg tropische bestemmingen waar je meissie in bikini de eerste stappen op windsurfgebied kan zetten. Geheel onzelfzuchtig kun je bijvoorbeeld voorstellen deze zomer ergens heen te gaan met witte stranden, palmbomen, kalm en warm water… en een surfschool. Bonaire, Aruba, Isla Margarita, Mauritius, Dominicaanse Republiek maar ook meer voor de hand liggende locaties als Egypte, Turkije of Griekenland bieden ideale omstandigheden om te leren en zijn bovendien voorzien van windsurfclubs met gekwalificeerde instructeurs (zodat je niet zelf met je vriendinnetje hoeft te vechten over wat links en rechts precies inhoudt).

Fase 3: voordelen van windsurfen voor uiterlijk én innerlijk
Deze eerste horde is nog niet zo lastig: dames laten zich over het algemeen gemakkelijk overhalen tot een vakantie zon, zee en strand. Maar wind, dat is een ander verhaal. Daarom nu even een korte weergave om te laten zien waarom het zo ongelooflijk nuttig is om als vrouw te windsurfen. Kom maar door Nayra! ‘Windsurfen is een workout van top tot teen, en dat terwijl je helemaal in contact bent met de natuur. Een goede manier om op een leuke manier calorieën te verbranden en (nu even heel goed opletten, we hebben dit niet zelf verzonnen, het komt van Nayra!) je krijgt alle zeer gezonde voordelen van in de oceaan zijn: de zouten, het jodium en andere mineralen die helpen bij het vernieuwen van de huidcellen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Daarnaast wordt het gehele metabolisme geactiveerd, waardoor je sowieso meer verbrandt. Activiteiten in de buitenlucht (en dus in de zon) zorgen ervoor dat er meer vitamine D wordt aangemaakt; een boost voor het immuunsysteem. Het schone en frisse zeeklimaat helpt ook nog eens bij het verzachten van allerlei allergieën en huidproblemen. Tenslotte geeft de interactie met de zee ook nog eens een vredig gevoel, en zorgt het voor de aanmaak van endorfines waardoor je een roes beleeft en zeer ontspannen op de bank (hangmat) zult ploffen na een dagje op het strand. Windsurfen is natuurlijk geen kattepis, het is fun, dat zeker, maar kan ook zwaar zijn. Maar dit is juist goed: hierdoor leer je je grenzen pushen, waardoor je een gevoel van onoverwinnelijkheid zult krijgen. Bonus!’

Welke move traint wat? Een korte gids ter extra motivatie
1. Zeil optrekken
Het allereerste begin van windsurfen en nú al doet ze een workout voor zo’n beetje haar hele lichaam! De beenspieren worden getraind met deze squatpositie, tegelijkertijd werkt ze aan haar hamstrings, quadriceps en bilspieren. Daarnaast komt ook je bovenlichaam aan de beurt: de onderarmspieren, biceps en triceps, borst- en schouderspieren, rug en nek. Tenslotte wordt ook de buik of eigenlijk de core getraind. Deze corespieren spelen een speciale rol bij een juiste lichaamshouding en het voorkomen van rugpijn.

2. De eerste meters
Dit wordt de eerste echte windsurfervaring en eentje waarbij ze naast de eerder genoemde spieren ook haar balans, coördinatie en reactiviteit traint. Handen, armen, schouders en zo’n beetje alle beenspieren zijn hierbij betrokken in een gecoordineerde actie en continue ondersteund door de core spieren: de buik- en rugspieren helpen bij de balans en het ondersteunen van de juiste positie.

3. Beachstart / waterstart
De zogenaamde ticket to freedom. Het oefenen van de beachstart en/of waterstart is een perfecte tool om schouders en armen te tunen terwijl het zeil in de lucht gehouden wordt, en voor het trainen van de rug en armen bij het optrekken aan de giek. Ook de benen en bilspieren spelen hier een grote rol.

4. Planeren
Als je vriendin het tot op dit punt weet te brengen mogen we je feliciteren: ze gaat verkocht zijn. Vanaf hier wordt het gemakkelijker voor haar vanwege het gebruik van de trapeze, terwijl ze nog steeds een mega workout beleeft voor alle buik- en heupspieren. Met het varen in de voetbanden komt er nog een goede beentraining bij (het opvangen van de chop), daarnaast krijgen de onderbenen en voeten een goede training door het sturen van het board.

 van