09-05-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Meerdaagse route op Komoot, de Liberation Divide fietsroute

Komoot lanceert de Liberation Divide fietsroute, een meerdaagse fietsroute op komoot – het meesterwerk van routebouwer Bjorn Kamman.

Potsdam 3 mei 2022 – De Liberation Divide is een 365 kilometer lange, grotendeels onverharde route die dwars door Noord-Brabant slingert. Na jaren scouten en testen is ervaren routebouwer en gravel liefhebber Bjorn Kamman klaar om zijn Liberation Divide op Bevrijdingsdag openbaar te maken. De route brengt natuur, cultuur en avontuur samen in een meerdaagse fietstocht en is sinds 5 mei exclusief beschikbaar op komoot.

Meerdaagse fietsrit 365 km
Langs de bunkers

De meerdaagse fietsroute

De Liberation Divide kronkelt door het Brabantse landschap langs diverse indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. De start is het treinstation van Bergen op Zoom, waarna de route naar Woensdrecht leidt vlakbij de grens met Zeeland. Hier staat een Canadese Sherman tank die is gebruikt bij de Slag om de Schelde. De finish van de route ligt 365 kilometer verderop bij de provinciegrens met Limburg op de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum in Overloon.


De Liberation Divide is mijn ode aan het schitterende Noord-Brabant en onze vrijheid. Wat ongeveer zes jaar geleden begon met het ontdekken van een paar gravelstroken en monumenten met een link naar de Tweede Wereldoorlog rondom Breda, is uitgegroeid tot deze meerdaagse route waarin cultuur en natuur samenkomen. 


Circa 60% van de meerdaagse fietsroute is onverhard en bestaat uit knisperend gravel, eeuwenoude karrensporen, bospaden en boerenwegen. Afgewisseld met schilderachtige fietspaden, autoluwe wegen en een paar verdwaalde kasseistroken. Net als de ondergrond verandert het landschap rondom de route continu. Het ene moment fiets je dwars over de heide, dan weer door één van de vele bosgebieden en landgoederen die Brabant rijk is. De route is voor iedereen beschikbaar via komoot en is na de Green Divide de tweede Dutch Divide route die exclusief op komoot wordt gelanceerd.

De route staat in twee delen op Komoot, hier boven is het eerste deel weergegeven. 

Meester routebouwer

Bjorn Kamman is dé routebouw expert van Brabant en maakt routes voor koffiebar en fietsenwinkel Kamu en diverse gravelevenementen rondom Breda. Op zijn populaire komoot profiel vind je Brabantse route collecties voor de gravel- en de racefiets, zoals ‘Het Wilde Oosten’ – een collectie van vier gravelroutes tussen Breda en Tilburg en ‘de Brabantse Hoogmis’ een kasseienklassieker van 255 kilometer met maar liefst 30 kasseistroken.

Bjorn Kamman
Bjorn Kamman


Routes creëren gaat voor mij over het delen van mijn ontdekkingen. Ik vind niets mooier dan fietsers met mijn routes te laten zien hoe mooi je eigen land of streek kan zijn. Avontuur ligt wat mij betreft letterlijk om de hoek!

~Bjorn Kamman

Bjorn Kamman Liberation Divide Patch

De eerste 50 fietsers die de meerdaagse fietsroute, de Liberation Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien krijgen de unieke Liberation Divide patch thuisgestuurd. De eerste patches zijn al vergeven. Bjorn fietste afgelopen weekend samen met 11 fietsambassadeurs de Liberation Divide route met een overnachting op natuurcamping de Hoevens, die nagenoeg op de route ligt. Van deze twaalf fietsers bereikten er 7, waaronder Erwin Sikkens die vorig jaar zijn Green Divide op komoot lanceerde, de finish. Ook ultra endurance racer Bas Rotgans en ex-pro Iris Slappendel mochten de Liberation Divide voorproeven.


“Het mooie aan Liberation Divide vond ik de aaneenschakeling van toffe paden en verschillende landschappen. Soms vergat je gewoon dat je door het dichtbevolkte Nederland aan het fietsen was! Een verrassende tocht door het zuiden van Nederland langs interessante historische plekken.”

~Iris Slappendel


Tag na afloop Bjorn Kamman in je voltooide route op komoot om in aanmerking te komen voor de 43 overgebleven patches.


Mocht je lid willen worden van Komoot om je routes te plannen, opgeven is heel eenvoudig:

 Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan

  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens. 

 In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD22 in kunt vullen.

 Download een gratis regiopakket met offline kaarten! Bespaar maar liefst €8,99 door onze vouchercode WIELRENBLAD22 in te vullen via de website van Komoot. 

  • Voor meer routes bekijk onze Komoot pagina hier!Via zijn blog bjornrides.cc en instagram pagina bjornrides.cc blijf je op de hoogte van aankomende evenementen en de route collecties die Bjorn op komoot deelt. De Liberation Divide route collectie met alle details vind je hier:
BjornridesꓸccMediakit met gratis te gebruiken afbeeldingen:
Media kit: Liberation Divide Images | Komoot Newsroom


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2021 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!


 van