14-12-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Meet Kimo Verkerk

Soms heb je van die rijders die opvallen. Met de meest gepowerde stijl of de allerhoogste sprongen. Opvallen doet hij zeker, maar deze youngster herken je vooral aan de grootste glimlach die je op het hele strand zult vinden. De lach van een vlotte jongen met grote ambities, die weet dat kitesurfen de leukste sport is die er bestaat.

Tekst Lisette Blankestijn Beeld Ludovic Franco

Wat vind jij zo leuk aan kiten? ‘Kitesurfen geeft mij een enorme kick en het is gewoon verslavend. Het mooiste vind ik om over de golven te knallen en dan vette tricks te doen. Of om hoog te springen en het gevoel te hebben dat je echt kan vliegen. Ook vind ik het tof om te freestylen. Met mijn vrienden speel ik op onze homespot vaak Game of Kite, dat is een wedstrijdje waarin het gaat om wie de beste tricks landt. Naast freestylen vind ik waven ook te gek, het lijkt een beetje op skateboarden en golfsurfen.’

Wat is je homespot? ‘Het meest kite ik op Wijk aan Zee en ik ga het liefst met de locals het water op. De meeste jongens hebben net als wij een strandhuisje en als de wind goed is dan whatsappen we elkaar en gaan dan lol maken op het water. We kennen elkaar goed en proberen beter te worden door tricks van elkaar te leren en elkaar tips te geven. Het is een leuke groep met zowel jonge als oudere kiters. We houden elkaar goed in de gaten zodat er ook geen ongelukken gebeuren.’

Je mocht onlangs met F-One mee naar Tarifa, hoe kwam dat zo? ‘Sinds twee jaar word ik gesponsord door F-one en afgelopen jaar ben ik geselecteerd voor het internationale F-one Next Generation Team. We zijn met tien kinderen uit verschillende landen ruim een week naar Tarifa geweest om daar te trainen en een vette promotiefilm te maken. Dit was een supergave ervaring en het motiveert enorm om nog beter te worden. We kregen les van pro’s Etienne Lhote en Mallory De La Villemarque, zij leerden ons niet alleen tricks, maar ook hoe je moet voorbereiden op wedstrijden en andere belangrijke zaken. Hoe je een goede warming-up doet en je sponsoren promoot bijvoorbeeld. Op deze trip heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt.’

Heb je in Nederland ook zulke trainingsmaatjes? ‘Sowieso leuk om met de Wijk aan Zee-kiters nieuwe tricks te oefenen, maar ik leer nog meer van kiten op Workum met mijn maatjes van de Antix Kite Academy. De leraren Koen en Klaas geven veel tips en pushen ons om beter te worden. Vaak maken ze filmpjes zodat we na het kiten kunnen zien wat we goed en fout doen. Eigenlijk ben ik onbewust altijd aan het trainen en maakt het niet uit op welke spot.’

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk kunt kiten? ‘In de periode van april tot en met september staat ons strandhuisje op het strand en dan kan ik bijna iedere dag kiten. In de herfst en winter gaan we bijna ieder weekend naar het water en we zijn ook een paar keer naar Tarifa geweest om in de winter toch warm te kiten. Ik moet doordeweeks gewoon naar school, maar ik probeer mijn huiswerk zoveel mogelijk op school te doen zodat ik meer vrije tijd heb om te kiten, al lukt dat helaas niet altijd.’

Doe je mee aan wedstrijden? ‘Jazeker! Afgelopen februari heb ik al een keer meegedaan met het WK Freestyle voor junioren in Frankrijk. Ik werd veertiende. We zaten met bijna alle deelnemers in hetzelfde appartementencomplex en gingen met elkaar ontbijten en ’s avonds vaak uiteten. De laatste avond zaten we met de topvijf van de wereld te eten en lol te maken, dat was echt wel cool. Tijdens het laatste Europees kampioenschap in Noordwijk ben ik vijfde geworden.’

Kun je dat reizen en trainen een beetje combineren met je schoolwerk? ‘Gelukkig werkt mijn school mee zodat ik zo veel mogelijk kan trainen of aan wedstrijden mee kan doen. Een paar extra sponsoren kan ik wel gebruiken zodat ook het reizen en aanschaf van de gear wat makkelijker wordt. Tijdens de wedstrijden is het belangrijk dat je een aantal complete sets klaar hebt liggen want even snel de bar wisselen of nog snel een kite met een andere maat regelen, helpt je niet om goed te concentreren. De voorbereiding voor de wedstrijden is erg belangrijk, dat heb ik inmiddels wel geleerd.’

Wat wil je bereiken? ‘Mijn doel is om eerst Nederlands kampioen te worden en daarna – tadaa! –wereldkampioen. Nooit te laag mikken. Mijn school heeft een sportrichting en daar wil ik graag meer mee gaan doen, wellicht mijn eigen surfshop of een kiteschool openen. Ik train nu bij Klaas en Koen van Antixsports en wat zij met de Antix Academy doen lijkt mij ook erg leuk na mijn kitecarrière. Maar dan wel ergens in een warm land, haha!’


Dit artikel is afkomstig uit Access #1 2017. Inmiddels heeft Kimo zijn kiteskills al weer naar het volgende niveau gebracht. We zullen nog veel van hem horen! Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

https://www.facebook.com/F.oneInternational/videos/1838442792852188/

 van