02-04-2012 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Meet Sander Bos

Afgelopen jaar behaalde Sander Bos (19) uit Yerseke, de zesde plaats op het NK Kiteboarden in Scheveningen. Geen geringe prestatie voor iemand die net twee maanden op de grote vaart zat en zodoende geen seconde aan zijn vlieger kon hangen om zich voor te bereiden. Sander gaat deze zomer hard trainen om zijn skills te perfectioneren.

Tekst: Marije den Breems. Beeld: Klaas Einte Adema.

Wat deed je die twee maanden op de grote vaart? Ik liep stage, ik zit op de Zeevaartschool. Volgend jaar ben ik klaar. Dan ben ik maritiem officier, ik kan doorgroeien tijdens het werk of nog een hbo-opleiding erachteraan doen.

Wil je kapitein worden? Dat is wel de bedoeling. Net als mijn vader. Ik heb al van kleins af aan geroepen dat ik kapitein wil worden. Het is een jongensdroom die uitkomt.

Dus geen kiteboardcarrière voor jou? Zeker wel! Ik wil eerst mijn opleiding afmaken en dan een paar jaar de wereld over om te kiteboarden. Misschien meedoen aan de PKRA, maar alleen als ik tegen die tijd goed genoeg ben. Het kost veel geld en dat ga ik niet uitgeven als ik geen kans maak. En anders gewoon lekker kiteboarden en misschien wat kiteboardles geven.

Je bent sinds vorig jaar overgestapt op Ozone, waarom? Ik voer met Best, maar qua teamverband liep het niet zo lekker. Mijn vader vroeg: “Met welke kite zou je nog meer willen varen?” Daarop had ik maar één antwoord: Ozone C4! We zijn in onderhandeling gegaan en ik mocht bij het Ozone-team komen. Het is een warm bad. We zijn een echt team en behoorlijk close. Precies waar ik behoefte aan had.

Kun je een voorbeeld geven? We zijn op trainingskamp geweest. Er zijn allemaal events waar we samenkomen, we trainen met elkaar en geven elkaar tips.

Geef ons eens een paar tips. Als je uithaakt, altijd de powerlijn tussen je wijs- en -middelvinger houden. Klinkt simpel, maar dat is wel echt de tip die mij verder heeft geholpen met alle HP’s. En voordat je uithaakt voor een HP eerst je kite een klein beetje naar beneden sturen, dan staat hij lager en pass je de bar makkelijker.

Haal je dit jaar een podiumplek tijdens het NK? Ik hoop het natuurlijk wel, maar het ligt er wel helemaal aan wie er meedoen. Als Kevin en Youri meedoen zijn de eerste twee plekken al bezet. Ik ga in ieder geval zes weken lang keihard trainen. Maar het niveau in Nederland ligt erg hoog. Steven Akkersdijk, de jongen waar ik vorig jaar van verloor, is ook goed bezig.

Waar ga je heen die zes weken? Eerst gaan we, Nanette van der Snoek, Jop Heemskerk en ik, twee weken naar Alvor, in Portugal. De tickets zijn net besteld.

Hé, dat ken ik! Daar ben ik ook geweest. Er gaat een ‘fohn’ aan rond drie uur ’s middags en dan kun je op de lagune kiteboarden. Ja, weet ik. We gaan twee weken. Daarna pak ik mijn camperbus en gaan we nog een maand kamperen in Frankrijk. Misschien eerst beetje golfsurfen langs de westkust en daarna door naar Zuid-Frankrijk. Met mijn ouders ging ik altijd naar Leucate. Maar dat is niet zulke lekkere wind om te trainen. Ja, dikke kiteloops over het strand, maar uithaken gaat niet zo lekker met die vlagerige, keiharde wind.

Met Nanette is het dik aan sinds Cabo Verde? Nee hoor, dat is de grootste roddel van het moment. We zijn gewoon hele goede maatjes. Ik heb net een relatie gehad en vind het wel even best zo.

Die camper, dat is je trots. Absoluut! Ik heb hem samen met mijn vader helemaal ingetimmerd en opgeknapt voordat ik mijn rijbewijs haalde.

Dus je had al een camper voordat je je rijbewijs had? Ja, lachen hè? Ik heb mijn rijbewijs gekregen omdat ik niet ben gaan roken.

Jouw vader klinkt als een fantastische vader… Of word je gewoon knetter verwend? Haha. Nee, niet verwend. Ik heb wel ontzettend veel geluk met mijn ouders. We hebben een hele goede band. Ik heb vroeger altijd gewindsurft met mijn vader en we zijn samen begonnen met kiteboarden. Ik heb het zo snel goed kunnen leren omdat ik altijd goede spullen heb gehad. Verder steunen ze me door mee te gaan naar events.

 van