29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Meet Thomas Paris

Mijn interview met de twintigjarige Thomas Paris werd door een nare reden uitgesteld: hij verloor een vinger tijdens het wakeboarden. Maar het dagelijks leven van een kiteboarder gaat door. Thomas kiteboardt voor North en Ion en het liefst staat hij met een North Vegas en een North Team Series 139 op het water. Naast het wakestylen is hij een fan van surfen, wat hij het liefst in Jeffrey’s Bay in Zuid-Afrika doet. Voor zijn videoprojecten kijk je op Childrenofrevolution.tv.

Tekst: Stefan van der Kamp. Beeld: Carlos Moncho.

Hoeveel dagen was je onderweg in 2010? Ik ben onderweg, in de lucht of op stranden gedurende vele maanden van het jaar. Helaas brak ik vorig jaar mijn enkel en ben ik gaan herstellen bij mijn ouders. Toen ik weer hersteld was vertrok ik naar de Canarische Eilanden. Daar trainde ik voor mijn terugkeer op het water. Een paar weken later ging ik voor een maand naar Indonesië, waar ik weer één kon worden met mijn surfboard. Daarna door naar Brazilië om weer op het hoogste niveau van freestyle te komen, ik wilde immers meedoen met de PKRA. Aan het einde van 2010 ging ik twee weken snowboarden in de Alpen. Om goed en stijlvol te zijn in mijn hoofdsport, kiteboarden, heb ik inspiratie nodig van andere disciplines. Elke keer als ik aan het wakeboarden, snowboarden of surfen ben leer ik iets nieuws voor het kiteboarden. Dit zorgt ervoor dat ik continue gemotiveerd blijf.

Hoeveel landen bezoek je jaarlijks? In 2011 ben ik tot nu toe slechts twee weken thuis geweest. Ik begon het jaar in Zuid-Afrika, ging toen naar Thailand, Marokko & Lanzarote. Ik heb net mijn Gold Card gekregen bij Emirates Airlines. Puur genot. In mijn eigen land was vervolgens de zuidwestelijke kust van Frankrijk de plek om te surfen en te wakeboarden.

We hebben elkaar ontmoet in Zuid- Afrika. Wat deed je daar? Het was mijn eerste trip van het jaar en ik had grote plannen daar. Ik heb in 2010 hard getraind en in Zuid-Afrika was het dan ook tijd voor serieuze actie. Mijn crew, de Children of Revolution, bezocht me daar en we begonnen met het filmen van episodes voor Stance Magazine. Voor de camera is er geen tijd meer om te trainen. Je moet je beste beentje voor zetten. We kregen een paar sicke shots die we binnenkort aan het publiek laten zien. Je kan previews zien op ons Vimeo-kanaal: Light Bros Production.

Kan je me meer vertellen over het project met de Light Bros? Wie doen er mee? Light Bros is de naam van het productieteam van mij en mijn maat Forest Bakker. Hij is als een broer en we doen samen projecten, omdat we verschillende skills hebben qua filmen, monteren, vormgeving en 3D- animatie. Sinds dat we samenwerken zijn onze projecten harder gegroeid en we zijn klaar om de beste kiteboardfilms die we ooit hebben gerealiseerd online te zetten. We proberen tevens projecten buiten het kiteboarden te doen. We hebben gewerkt voor skateboarders, een band, restaurants, een politieke partij. Om maar wat te noemen.

Hoe ben je teamrijder van North geworden en hoe lang doe je dat nu? Ik ben al sinds 2006 trots om voor North te mogen varen. Het kwam op mijn pad. Ik heb er niet om gevraagd. De eigenaar van mijn lokale surfshop had een goed woordje voor mij gedaan bij de Franse vertegenwoordiger van North. Toen ze het aan mij voorlegden wist ik niet wat ik hoorde. Vijf jaar later ben ik er nog steeds en ben ik meer dan ooit trots om North te mogen vertegenwoordigen als één van hun internationale rijders.

Wat zijn je plannen voor komend seizoen? Ik wil mijn kiteboardskills pushen naar een volgend niveau. Tevens wil ik resultaten behalen in de PKRA. En ik wil mijn videoprojecten naar een hoger niveau krijgen. Aan het einde van het jaar willen we twee grote films uitbrengen. Hou dat in de gaten.

Hoe ziet de toekomst van het kiteboarden er uit? Ik kan je niet vertellen hoe het zal zijn, maar wel hoe ik het graag zou zien. Kiteboarden zou voor mij moeten evolueren in de richting van het snowboarden. Het moet groots, soepel en stijlvol worden. Zolang ik er ben zal ik de sport in die richting blijven duwen.

 van