Mervin Manufacturing – Save the humans

Mervin Manufacturing is toonaangevend ontwerper en fabrikant van Lib Tech, GNU, Roxy en Bent Metal bindingen. Mervin werd in 1977 opgericht door snowboarders Mike Olson en Pete Saari en is inmiddels de langstlopende en laatste grote boardbuilding-fabriek in de Verenigde Staten. Het is ook de meest milieuvriendelijke fabriek in de branche. Mike Olsen vertelt meer over hun groene productieprocessen. 

Mervin Manufacturing - Save the humans

Wat vind je zelf het meest opmerkelijke onderdeel van het door jullie ontwikkelde eco-proces?  

“Naar mijn mening is het meest opmerkelijke onderdeel dat we niet alleen de impact op de natuur willen reduceren, maar ook de impact op de gezondheid van iedereen die bij het productieproces betrokken is, simpelweg door een minder toxic werkomgeving te creëren. We opperen niet alleen ‘save the nature’ maar ook ‘save the humans’. Dat onderdeel wordt vaak vergeten. Andere merken strooien wat met ‘groene’ eco-termen als ‘22% bio-inhoud’, maar wij hebben er echt ons mantra van gemaakt om vanaf dag één niet alleen het maximum haalbare aan bio-inhoud te produceren. Maar ook om het volledige giftige productieproces te elimineren. We hebben bijvoorbeeld de super gnarly schuur- en harscoatingprocessen uit onze surfboardproductie geëlimineerd. Daarnaast hebben we de giftige zeefdruk- en coatingchemicaliën uit onze snowboardproductie gehaald.” 

Welk onderdeel is het moeilijkst haalbaar als je de kwaliteit van de producten wil behouden?  

“Eigenlijk hebben we vooral voordelen van onze groene producties en tot nu toe geeft het geen extra moeilijkheden op dat gebied. De top sheets maken we nu met een mix van biologische bonen en die hebben blijkbaar een veel duurzamer en sterker karakter dan de veel giftigere variant waar petroleum de basis vormt. Nog iets, we recyclen al het plastic en krijgen daar een vergoeding voor in plaats van te moeten betalen voor afvalresten. Ik heb artikelen gelezen waar andere merken in deze markt vooral moeilijkheden ondervinden als het aankomt op het gebruik van eco-vriendelijke materialen en duurzame processen. Wij hebben daar helemaal geen last van.” 

Mervin Manufacturing - Save the humans

Is er een significant verschil tussen de groene productie van surfboards en snowboards? 

“Jazeker, hoewel onze twee fabrieken direct naast elkaar gelegen zijn, zijn beide productieprocessen enorm verschillend. Verschillende resins, vezels, cores, recepten voor bepaalde procedures en ga zo maar door. Een van de elementen die beide processen met elkaar gemeen hebben is het water-based grafische sublimering proces. En tevens de eliminatie van schoonmaakproducten, zoals aceton en tolueen. In plaats daarvan gebruiken we nu water, appel cider en azijn – yum yum!”  

Wat is het meest groene product? Snow of surf? 

“Alle snowboards die we maken zijn onderdeel van het water-based grafische sublimering proces. Ze bevatten gerecycled PE-materialen, hebben baanbrekend lage VOC resin samenstelling, zijn gemaakt zonder ABS-sidewalls en topsheets. Daarnaast hebben ze een basis van snelgroeiend weed-wood cores. Daarnaast hebben we alle giftige coatings, chemicaliën en substanties geëlimineerd.  

Onze surfboards hebben hun eigen lijstje aan overwinningen weten te behalen. Het ontwikkelde cell-gestructureerde nitrogen gevulde foam voor de core bevat 25% gerecyclede materialen. Alle offcuts, dus het restafval, worden weer opnieuw gesmolten voor nieuwe doeleinden binnen de fabriek. Het gebruik en de ontwikkeling van hars is extreem intensief maar het bevat een zeer hoog bio-gehalte. 

De hars is 100% doordrenkt in een gesloten bewerkingssysteem, waardoor de noodzaak om het te schuren elimineert. Een zeer gevaarlijk en giftig proces wat in vele productieprocessen de standaardbewerking van het product is, kunnen wij dus achterwege laten. De standaard vezels van ‘E’ en ’S’ glasvezelmaterialen hebben we kunnen vervangen voor het meer duurzame – en gepatenteerde – magnesium vezels. En naar onze mening is de robuustheid en de langere levensduur van onze surfplanken een van de meest impactvolle manieren om een beetje aardevriendelijker te zijn (en een peace of mind te hebben tijdens het surfen over een ondiep rif).” 

Mervin Manufacturing - Save the humans

Ben je helemaal tevreden met huidige productie of liggen er nog wat uitdagingen in het verschiet? 

“We zijn tevreden als het gaat om het bereiken van de vele eco-vriendelijke doelstellingen en gezondheidsmaatregelen die we onszelf gesteld hadden en tot nu toe bereikt hebben. Maar, we hebben besloten meedogenloos te zijn in de nabije toekomst en nog veel – veel – meer zaken te verbeteren. Dat is een leuke uitdaging en eigenlijk is het heel verfrissend en motiverend om elke ochtend wakker te worden met de gedachte: Wat als we…?” 

Mervin Manufacturing - Save the humans

Dit artikel ‘Mervin Manufacturing – Save the humans‘ komt uit Soul Magazine #1 2020. Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van