22-11-2018 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

MERVIN MANUFACTURING

Voordat wij in de sneeuw staan hebben we een lange weg afgelegd. En dat geldt ook voor je snowboard. Maar hoe ziet dat traject er precies uit?  Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van de impact van ons bestaan op de natuur. Verpakkingen worden gereduceerd, energie wordt op een natuurlijke wijze opgewekt en we recyclen zo veel mogelijk. In de fabriek van Mervin, waar Gnu en LibTech vandaan komen, hebben ze dit groene eco-proces heel goed in de vingers.

Begin jaren tachtig startten de twee vrienden Mike Olson en Pete Saari het bedrijf Mervin Manufacturing, dat later bekend verwierf via de merken Gnu en LibTech. Ze wilden een droomfabriek starten, eentje waar hun en andermans droomboards geproduceerd konden worden, zowel surf-, skate- als snowboard. Beide vrienden uit de Pacific North West (Verenigde Staten) waren fanatieke skaters en surfers en deden mee met de nieuwe trend in de sneeuw. Toen het snowboarden opkwam was het dan ook bijna vanzelfsprekend om te experimenteren en wel door de

aan surf en skate gerelateerde technologieën op snowboards toe te passen. Mike en Pete produceerden alles zelf en merkten al gauw dat de giftige epoxy, oplosmiddelen en andere chemische goedjes het menselijk lichaam en de natuur niet bepaald ten goede kwamen. Toen later ook vrienden een handje kwamen helpen in hun droomfabriek, was het duidelijk dat ze niet konden verwachten dat ook zij zich zouden blootstellen aan de gangbare giftige ingrediënten van een board. Er moest dus iets veranderen.

Solide
De échte boost voor deze ontwikkeling was toch groei aan populariteit van en innovatie binnen de sport. In de beginjaren snowboardde men bijvoorbeeld alleen maar op plekken die ver verwijderd van de pistes lagen, er mocht bijna nergens gesnowboard worden. Aanvankelijk werden er metalen vinnen op de boards gezet, zodat je wat meer grip op harde sneeuw had. Uiteindelijk is Gnu het eerste merk dat staalkanten én een agressieve sidecut-radius op een board introduceerde. Wat gaf dat ineens een solide grip op harde sneeuw! Die ontwikkeling heeft een rol gespeeld in het proces van

de acceptatie van snowboarders op de pistes. De veiligheid ging er tenslotte op vooruit. Mervin Manufacturing heeft ook een active rol gespeeld bij de ontwikkeling van twintip boards, boards die een gelijke vorm en vormspanning hebben in de nose en tail. In de jaren nul volgen nog veel meer innovaties, het snowboarden veranderde zo veel dat er geen eenzijdige basisshape meer bestond. Zo kwamen er in 2004 boards met ‘magne traction’ op de markt en niet veel later, in 2006, werd de ‘reverse camber’ geïntroduceerd, ook bekend als de ‘banana technology’.

Na jaren en jaren eco-vriendelijke surfboards te hebben gebouwd, die veel te arbeidsintensief geproduceerd werden en bovendien te duur waren, lukte het Mike Olson in 2012 een sterk, duurzaam en betaalbaar concept voor surfboards te ontwikkelen. En dat kon stap voor stap ook worden doorgevoerd op de productie van snowboards.

Made in the United States
De fabriek staat in het dromerige Pacific North West, iets ten westen van Seattle, midden tussen de bossen en bergketens, insloten door de oceaan en Canada. De boards worden door local craftsmen met de hand gemaakt, veelal met behulp van zelf ontwikkelde machines en alle fabrieksarbeiders skaten, surfen en/of snowboarden zelf uiteraard ook. Elk product wordt met typisch Amerikaanse trots gebouwd en krijgt daarom ook een stickertje ‘Mervin Made’, waarop de naam van de bouwer staat. De beste bouwers maken de duurste boards.

Het traject vanaf het ontwerp tot aan de eerste testrun duurt precies één dag. Met de Stille Oceaan en diverse skiresorts om de hoek gaat het testen van een nieuw concept erg makkelijk. De boards van LibTech en Gnu zijn dan ook allemaal uitgebreid getest en doorontwikkeld voordat ze op de markt komen. Teamrijders, designers en bouwers kunnen hun ideeën dus snel aan een reallife test onderwerpen.

Groene boards
Zero hazardous afval, het gebruik van eco-materialen en het werken op eco-power, in hoeverre is dat echt mogelijk? Mervin Manufacturing is er met recht trots op dat er na het productieproces geen giftig afval overblijft. En dat maakt ze vrij uniek in de snowboardwereld.

De gebruikte inkt is op waterbasis, maar de mooie glimmende topsheet verkrijg je doorgaans door lak of vernis. Deze coatings zijn sowieso giftig en worden dus niet door het bedrijf gebruikt. Een heel gangbaar drukproces is de zeefdruk. De zeef wordt na een paar keer gereinigd door na te spoelen met water, maar dat spoelwater bevat dus verf en komt via de afvoer in de natuur terecht. Bij Mervin worden de topsheets en base graphics met een eco-vriendelijk, niet giftig sublimatiedrukproces verkregen. Hierdoor wordt er geen afvalwater in de natuur gestort en zijn de topsheets net zo mooi glimmend als bij elk ander board.

Op sojabonen
De impact op gezondheid, natuur en performance vormen de belangrijkste afwegingsfactoren wat betreft boardmateriaalkeuze. Grappig, of juist gelukkig, geven sommige milieuvriendelijke materialen meer performance dan vervuilende. De topsheets worden gemaakt van bioplastic op basis van sojabonen. Houten kernen verdienen extra aandacht en vormen de basis van een goed board. Al het hout hiervoor wordt duurzaam verkregen volgens FSC-gecertificeerde processen. Restjes hout worden samengeperst zodat er geen hout in de afvalbak terechtkomt. En afval wordt weer gebruikt als basismateriaal. Dit noemen ze finger joining. Het zaagsel komt op de composthoop. Bomen worden woodcores, zaagsel gaat weer terug de natuur in, waarop planten en nieuwe bomen kunnen groeien. Het cirkeltje is rond. Eén specifiek onderdeel levert heel veel afval op, namelijk de resten van uitgesneden P-tex voor het belag. De ronde tip en tail leveren nu eenmaal snijresten op.

Vele afvalwagens zijn nodig om dit af te voeren en dan praten we over containerbakken die enkel en alleen gevuld zijn met P-tex. Zodoende bedachten ze bijMervin een upcycle-methode voor dit materiaal. Sinds een paar jaar maakt het bedrijf nu ook sidewalls van P-tex, de afvalresten worden dus hergebruikt. Nu rijdt er jaarlijks slechts nog een truck met afval van het terrein!

Mervin doet meer om de natuur te ontzien. De benodigde epoxyharsen om alle materialen aan elkaar te plakken zijn minder giftig dan gangbaar, de fabriek draait voor 88,5 procent op water- en windenergie en er is een biodieselpomp op het terrein aanwezig. Veel medewerkers rijden op biodiesel. Het kantoor heeft een dak van sedumplantjes. Dat isoleert en verzamelt regenwater, dat inpandig wordt gebruikt voor verwarming en om de wc’s door te spoelen.

Vandaag de dag produceert Mervin Manufacturing LibTech ski’s, surfboards, snowboards en skateboards. Gnu is volledig op snowboarden gericht, dus van dit merk zie je alleen boards en bindingen. Verder vallen Roxy-snowboards en -bindingen plus Bent Metal-bindingen onder Mervin Manufacturing. Alle ski’s, surf-, skate- en snowboards krijgen het predikaat ‘Mervin Made’ mee, een label dat staat voor heel veel goede ontwikkelingen.
www.mervin.com

 van