Met de 4×4 van Tasmanië naar Australië
In het vliegtuig naar Hobart komen de herinneringen terug van die ene dag. Het was 1999, tijdens een reis door Australië dat de liefde voor het kitesurfen begon. In Shark Bay (West-Australië) was het een testrijder van Peter Lynn die in alle stilte nieuwe prototypes aan het testen was en mij de mogelijkheid gaf er ook eentje te proberen. Zonder aarzelen kreeg ik de kite mee. Van enig safety-systeem of een harnas was toen nog geen sprake, je hield de bar gewoon vast met je blote handen. Ik verdronk die dag bijna omdat ik ver uit de kust een klapper maakte, maar vergeet nooit meer die glimlach die ik na mijn eerste kitesessie ooit had.
Tekst: Rein Rijke & Ilse Hofstee Beeld: ByRyan Photography
Nu, vijftien jaar later lijkt de cirkel rond te zijn. In onze boardbags zitten namelijk de nieuwste wavekites van Peter Lynn en inmiddels is Australië mijn tweede thuis geworden. Samen met goede vriend Erik Schippers ben ik onderweg naar Tasmanië om daar te beginnen aan een fantastische trip. Dat deze kitetrip anders gaat zijn dan alle andere, staat al vast voordat we aankomen in Hobart. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een onvergetelijke reis van te maken. Het plan is om met een four-wheel drive 8000 kilometer van Tasmanië naar de Australische westkust te rijden, op zoek naar de mooiste spots om te kiten. Onze 4WD is zó fantastisch uitgerust dat we net zo goed Parijs – Dakar hadden kunnen rijden. Daarnaast is het erg prettig om te weten dat Erik jarenlange ervaring heeft in het off-road rijden waardoor we op plekken kunnen komen die voor de gewone sterveling niet te bereiken zijn.
Tasmanië
Dat de ‘Ozzies’ een relaxed volkje zijn is algemeen bekend, de ‘Tassies’ doen daar nog een schepje bovenop en dat is eigenlijk niet heel gek. Het eiland is een aantal keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer net zoveel mensen als in de stad Utrecht. Stress is een fenomeen dat ze hier niet echt kennen. Heerlijk. We maken de auto in orde en slaan voorraad in om voor een aantal dagen de bush in te trekken. De uitzonderlijk mooie kustlijn heeft veel kleine ontoegankelijke witte zandstranden en schitterende ruige natuur. Soms hebben we een uur nodig om twaalf kilometer te rijden, maar keer op keer vinden we hele kleine paradijsjes aan het einde van de weg.
Bruny Island
We wennen snel aan het leven inde bush, we kiten, suppen, surfen en vangen onze eigen vis die we op kampvuurtjes klaar maken. De zomer is een relatief begrip hier en een goed wetsuit is een must. De watertemperatuur is behoorlijk fris en dat heeft te maken met het koude zeewater dat direct vanuit Antarctica hier naar binnen stroomt. We vertrekken naar Bruny Island en ontdekken een aantal mooie surfspots waar we de eerste dagen meteen de kans krijgen om de nieuwe Swell te testen. De condities zijn verre van ideaal, we hebben beiden niet eerder zulke wisselende omstandigheden mee gemaakt. De wind gaat hier binnen enkele minuten letterlijk van 15 knopen naar 35+ en draait 180 graden en weer terug. Toch zijn we al na de eerste sessie onder de indruk van deze wavekites, de kites zijn super steady in deze wisselende omstandigheden en voelen meteen vertrouwd aan. Tijdens het varen en vissen zien we ontzettend veel wildlife voorbij komen: grote zeealen, octopussen en roggen. Haaien zien we niet, maar door verschillende waarschuwingsborden worden we op hun aanwezigheid gewezen.
White Pointers
Na twee weken is Ilse, de vrouw van Erik, aangehaakt en als een local aan het eind van een middag aan Erik vraagt of hij van zijn Sheila houdt – ‘Ya love ya Sheila on that board mate?’ – gaan we toch wat anders naar de zee kijken. Want terwijl Ilse in de ondergaande zon staat te peddelen op een SUP, legt die local uit dat het ‘feeding time for White Pointers’ is en dat de haaien juist op dit tijdstip actief worden. Sindsdien kijken we ook net even anders naar de waarschuwingsborden voor haaien die we overal tegen komen en plannen we onze sessies net even wat eerder op de dag.
Wil je weten hoe dit reisverslag uitlezen? Bestel dan Access 2014 #2 in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.