07-04-2014 - Surfen, Nieuws

Minder hoge golven in Australië

Uit onderzoek is gebleken dat de klimaatverandering de golven voor de Australische oostkust beïnvloedt en het aantal hoge golven hier zal afnemen. Golven hoger dan zes meter worden steeds minder waargenomen op populaire surfspots als Coffs Harbour en Eden. Verwacht wordt dat aan het einde van deze eeuw het aantal golven met deze hoogte met ongeveer een derde zal afnemen in deze gebieden. Dit melden onderzoekers van het het Australian Bureau of Meteorology in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change

De wetenschappers analyseerden de data van boeien in zee, die informatie leveren over golfhoogte en golfrichting. Uit het onderzoek blijkt dat golven met een hoogte van zes meter of hoger op gemiddeld 34 dagen per jaar voorkomen. In 1950 werden dit soort golven nog op zesendertig dagen per jaar geregistreerd. De golven met een hoogte van meer dan zes meter ontstaan onder invloed van stormen in het westen van de Stille Oceaan. Klimaatmodellen wijzen erop dat deze stormen door de toenemende opwarming van de aarde steeds minder vaak zullen ontstaan, zo ontdekten de wetenschappers.

“Als je ervan houdt om op hoge golven te surfen, moet je in de toekomst meer moeite doen om de goede dagen uit te kiezen”, verklaart hoofdonderzoeker Andrew Dowdy. Het is nog onduidelijk of de hoogte van golven ook op andere plaatsen in de wereld zal afnemen. Daarvoor is lokaal onderzoek nodig, zo benadrukken de wetenschappers.

Bron: Nature.com

 van