30-06-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Mini Downhill Cup 2016 was in vele opzichten uniek

De tweede ronde van de Mini Downhill Cup 2016  was in vele opzichten uniek. Voor het eerst 115 inschrijvingen. Maar wellicht afgeschrokken door de weersvoorspellingen bleven er 22 thuis en kwam het alsnog tot een nieuw recordaantal van 93 deelnemers. De deelnemers genoten van een prachtig parcours waar helaas een stukje uitgehaald moest worden, vanwege de zeer natte en gladde kleiachtige ondergrond. Hierdoor werd de afdaling steil en te glibberig. Er lag een mooie by-pass dus de schade was voornamelijk van morele aard voor de bouwers die zo vele nijvere uren in het water zagen vallen. Jammer, maar het was niet anders. The show must go on!

Ook uniek de nattigheid waar in de vorige drie edities altijd zonnig weer de toon aangaf. Naast wat lichtere buien waren er twee geweldige stortbuien die niet alleen de baan flink gladder maakte, maar ook voor enorme waterstromen zorgden, waardoor de tijdwaarneming in de problemen dreigde te raken. De elektrische techniek werd snel hoger gelegd. Toch was er even wat ruis doordat de optische tijdogen met al dat water wat moeite bleken te hebben. Met wat her-starts leverde dat weinig schade op. De vraag bij zo’n bui, even stilleggen doorgaan werd beantwoord door de wachtende dames bij de start die liever doorreden dan stilstonden in deze douche. De stemming zat er dan ook goed in.

De deelnemers bleken een mooie uitdaging in de spek gladde baan te zien hetgeen bleek uit de tijden die naar het eind toe soms toch nog scherper konden. Bij de jeugd was het Kay Huisman (#244) die zich als een vis in het water voelde en met acht seconden verschil op debutant Malik Elmans (#238) eerste werd.

Mini Downhill Cup 2016 was in vele opzichten uniek

Na zijn verbluffende optreden in Groningen was Tristan Botteram (#181) onnavolgbaar bij de junioren. Met bijna vier seconden op nummer twee Ramon Kroon (#198) die voor de verandering eens een keer geen bodem onderzoek begon, stond Tristan weer op plek één.

In een hele spannende ontknoping verraste debutante Agnes Hegger (#162) bij de dames. Zij bleef de meer ervaren  Israela Bakker (#174) en Eelke Rutten (#163) nipt voor. Dat was niet alleen een volslagen verrassing maar vast een begin van iets moois voor de jonge Hegger.

Robbert Crommentuyn (#120) domineerde de masters categorie (31 en ouder) en won met vlag en wimpel. Al maakte hij het zichzelf in de training nog moeilijk. In de rockgarden maakte hij een foutje met een grandioze salto mortale als gevolg. Het publiek hoorde de sirenes al loeien. Maar de uit duurzaam hardhout opgetrokken Crommentuyn stond gewoon weer op en wist even later nog één snelle run uit zijn pijnlijke lijf te persen. Het jonkie in deze klasse, Kevin den Beer (# 94), klemde zichzelf vast tussen de ervaren veertigers door  Sebastiaan Haaker (#91) nipt voor te blijven voor het podium..

Mini Downhill Cup 2016 was in vele opzichten uniek

Bij de heren ging het, niet tegen de verwachting in, het aller hardst. Een soepele Tim van Esch (#2) bleef de foutloze Mark Toeters (#19) en de showman (#5) Wolter Wolters net aan voor.

Zo ook was het de uitslag even later bij de Super Run (finale tussen de 15 snelste van de dag). Junior Botteram en master Crommentuyn hadden zich normaal gesproken nog weten te mengen in deze titanen strijd. Maar Crommentuyn, bont en blauw als hij was, had er de kracht niet meer voor en Botteram was al meteen na zijn eerste run naar huis gegaan. `Mister Hansome’, Mike Reinalda had nog een geweldig eindschot. Zijn krachtige rijstijl ging goed samen met het stuk gereden parcours, hij was net niet snel genoeg voor het podium.

Mini Downhill Cup 2016 was in vele opzichten uniek

Dat het ondanks wat waterspetters een geslaagde dag was bleek uit de louter tevreden gezichten na afloop en de supergezellige sfeer en opkomst bij de prijsuitreiking. Dat er hier en daar een blauwe plek was ontstaan kon de pret niet drukken.

Het was weer een topevenement om trots op te zijn in de eerste plaats dankzij de Licht Verzet vrijwilligers. Zonder hen  was het niet gelukt! Daarnaast bedanken wij de sponsoren; Polygon, JEEP, Bikeplanet, VEE TIRE CO., Gravity Supplies, MaatHout, Terra Cotta Sportprijzen en de fotograag Ilja Huner.

Uitslagen

Op naar ronde drie. Die is op 28 Augustus op de Hettenheuvel in Zeddam, georganiseerd door SFA Bikepark. sDe inschrijving zal binnenkort opengaan, houdt www.minidownhillcup.nl in de gaten.

Word-abonne---banner---UpDown

 van