18-06-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Mini Odyssey: Lissabon – Madeira

De Portugezen zijn de grondleggers van het oceaanreizen, ruim 600 jaar geleden ging João Gonçalves Zarco als eerste persoon ooit met een zeilboot via de oceaan van Lissabon naar Madeira. Bijna 600 jaar na dato is Francisco Lufinha klaar om deze reis na te boosten met slechts een board en een kite. De grootste uitdaging voor Lufinha is de wind. Zou het in 2015 net zo hard waaien als in de 15e eeuw?

Lufinha vertrouwd op zijn kite-eravaring in marathons om de afstand van 1000 kilometer van Lissabon tot Machico bay af te leggen. Het trainen onder echte oceaanomstandigheden is echter wel een vereiste om deze trip tot een succes te kunnen maken. Lufinha begon zijn training op 20 mei met het beginstuk van de trip, de lastige start vanaf het plein (Praça do Comércio) in Lissabon tot aan de rand van rivier de Taag. Onderweg passeerde de Portugees ook nog het lastige obstakel de 25 april brug (vernoemd naar de revolutie van 25 april 1974). Deze training verliep soepeltjes en is te zien in de onderstaande video.

[youtube id=”3dyoaG9BBhw”]
Een paar dagen voordat Lufinha echt van start gaat, ging hij ook nog de aankomst bij Machico Bay (Madeira) testen. Tijdens deze test heeft hij de windomstandigheden gecheckt en gekeken of het uberhaupt mogelijk is om hier per kite aan te komen.

“Ik zie nu met vertrouwen de reis tegemoet, dus laat het maar beginnen te waaien.”, alsdus Lufinha.

[youtube id=”gsrw6ySFBKY”]

 van